Η διπλωματία των στρατιωτικών ασκήσεων - Το «δόγμα Α/ΓΕΕΘΑ»

Η διπλωματία των στρατιωτικών ασκήσεων - Το «δόγμα Α/ΓΕΕΘΑ»

ΦΩΤΟ: Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021 διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φ/Γ ΥΔΡΑ του ΠΝ και του Αντιτορπιλικού USS JOHN PAUL JONES των ΗΠΑ, στη θαλάσσια περιοχή της Αραβικής Θάλασσας - Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Είκοσι συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεών μας με στρατιωτικά τμήματα πέντε χωρών ενδυναμώνουν τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ - ch.mazanitis@realnews.gr

Με συνολικά 20 μεγάλες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις των Ενόπλων Δυνάμεων με συμμαχικές και φίλες χώρες τους τελευταίους μήνες συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται σε εξέλιξη και όσων επίκεινται μέχρι το καλοκαίρι, το ΓΕΕΘΑ προωθεί δυναμικά τον στόχο της στρατιωτικής διπλωματίας.

Από τη διεθνή αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος» και την πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Μέδουσα», η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρά στην ανάληψη περαιτέρω κοινών πρωτοβουλιών για την προάσπιση της ειρήνης και της γεωπολιτικής σταθερότητας, προσελκύοντας μάλιστα, χώρες οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν χαρακτηρισμένες ως σύμμαχοι της Τουρκίας.

Το ιστορικά υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων που διάγει η χώρα μας με τις ΗΠΑ μεταφράζεται εν τοις πράγμασι με την έλευση της 101ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ στο πλαίσιο της άσκησης «Πήγασος 21» τον Ιανουάριο. Ακολούθησαν η φρεγάτα «Αδρίας» και τέσσερα F-16 με το αντιτορπιλικό «USS Porter» νοτίως της Κρήτης ενώ έχει προγραμματιστεί μεγάλη κοινή άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Eisenhower», στην ίδια περιοχή. Η Realnews έδωσε το «παρών» στη συζήτηση που είχε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, την Πέμπτη, με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισε ότι η 101η Ταξιαρχία «ανέπτυξε, μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης 70 ελικόπτερα Apache και Blackhawks, καθώς και 600 κομμάτια υποστηρικτικού υλικού», στο πλαίσιο των κοινών ασκήσεων με την Ελλάδα, ενώ, όπως ανέφερε, «θα επιστρέψουμε στην Αλεξανδρούπολη αρκετές φορές αυτήν την άνοιξη και το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την «Defender Europe 21». Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη άσκηση του στρατού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που θα περιλαμβάνει περίπου 30.000 αμερικανικές συμμαχικές και συνεργαζόμενες δυνάμεις από 26 έθνη, που διεξάγουν ταυτόχρονα επιχειρήσεις σε περισσότερα από δώδεκα έθνη». Αποκορύφωμα των διαχρονικά ισχυρών δεσμών με τη Γαλλία ήταν η αγορά των μαχητικών Rafale.

Η έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης προς τις θέσεις της χώρας μας μέσω της δυναμικής παρουσίας του ελικοπτεροφόρου «FS Tonnerre» και της φρεγάτας «FS La Fayette» στην ανατολική Μεσόγειο τον προηγούμενο Αύγουστο, κατά την κορύφωση της κρίσης με το «Oruc Reis», δεν ήταν μεμονωμένο γεγονός. Το 2021 ξεκίνησε με τη διακλαδική άσκηση «Skyros 21» σε όλο το ελληνικό FIR με γαλλικά και ελληνικά μαχητικά.

Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη η συνεκπαίδευση με το αεροπλανοφόρο «FS Charles de Gaulle», ενώ η φρεγάτα «Καναρης» έχει ήδη ενσωματωθεί στο Carrier Strike Group από τις 24 Φεβρουαρίου και θα παραμείνει μέχρι την έξοδό του από τη Μεσόγειο.

Παράλληλα, Έλληνες και Αιγύπτιοι των Ειδικών Δυνάμεων πραγματοποιούν κοινές δράσεις σε Νέα Πέραμο και Κάιρο, με το Πολεμικό Ναυτικό να κάνει ασκήσεις στην Κάρπαθο και τη φρεγάτα «Υδρα», πρόσφατα, να εκτελεί κοινά γυμνάσια στην Αλεξάνδρεια με την αιγυπτιακή φρεγάτα «ΕΝS ΤΑΒΑ». Εκτός αυτών, η «Μέδουσα», που ξεκίνησε ως άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου, έχει μετατραπεί σε κυρίαρχη δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη, τον Σεπτέμβριο φιλοξενήθηκαν στην 115ΠΜ στην Κρήτη τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πραγματοποιήθηκαν κοινές αεροναυτικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Τον Δεκέμβριο, και μετά τη λήξη της άσκησης «Μέδουσα», μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού συνεκπαιδεύτηκαν με την κορβέτα «UAES Baynunah» των ΗΑΕ, κατά τη μετάβαση της από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου προς το λιμάνι του Πειραιά, όπου πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, το Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας των δύο χωρών για το 2021. Ο κατάπλους της φρεγάτας «Υδρα» στο Αμπου Ντάμπι σηματοδότησε την επιστροφή της Ελλάδας στον Κόλπο για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια. Κατά την επιστροφή της μάλιστα, η ελληνική φρεγάτα συμμετείχε και σε τρεις ακόμη συνεκπαιδεύσεις με μονάδες των ΗΠΑ και των ΗΑΕ, ενώ στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων της ΔΔΕΕ εκπαιδεύτηκαν σε αεροσήραγγα.

Ένδειξη της αξιοσημείωτης βελτίωσης των διμερών σχέσεων και με τη Σαουδική Αραβία αποτελεί η αποστολή συστοιχίας ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot για την ενίσχυση της αεράμυνάς της! Επίσης θα μετασταθμεύσουν στη Σούδα μαχητικά αεροσκάφη και σημαντικός αριθμός προσωπικού για κοινές ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία. Είναι η δεύτερη χώρα του Κόλπου που «ψηφίζει» την Κρήτη.

Το «δόγμα Φλώρου»

Το δόγμα που προωθεί ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος στους άμεσους συνεργάτες του είναι ότι «η αμυντική διπλωματία της πατρίδας μας είναι πλήρως ενεργοποιημένη και εκπέμπει μήνυμα ισχύος ασφάλειας και σταθερότητας προς πάσα κατεύθυνση. Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ένα τέτοιο πλήθος συνεργειών τούς δίνει την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύτιμες εμπειρίες ενώ τις καθιστά ακόμη πιο αποτελεσματικές αν και όποτε χρειαστεί. Η ελληνική σημαία στο μπράτσο του στρατιωτικού προσωπικού και των τριών Κλάδων, κατά τη διάρκεια των συνεκπαιδεύσεων, έχει ταυτιστεί με την εμπιστοσύνη που αποπνέει η χώρα μας ως σταθεροποιητικός παράγοντας σε μια εύθραυστη γεωπολιτικά περιοχή».

Άλλωστε, αποκωδικοποιώντας το εγχειρίδιο «Προς πόλεμο προπαρασκευή», που είχε επικαλεστεί ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην ομιλία του κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, αποτροπή σημαίνει ειρήνη και σταθερότητα, τις οποίες η χώρα μας προάγει με συνέπεια και συνέχεια.

ΠΗΓΗ: REALNEWS 07/03/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια