«Τρέμουν» οι Τούρκοι δημιουργία ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

«Τρέμουν» οι Τούρκοι δημιουργία ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

Φοβούνται αμερικανική εισβολή - Αφού αγόρασαν τους ρωσικούς S-400 τώρα θυμούνται ότι είναι... σύμμαχοι με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ - ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΒΟΡΡΑ ΓIΑ ΤΗΝ DEFENDER

«Ο στρατός των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη μας ενοχλεί». Αυτό δηλώνει ο Τούρκος απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, αρχιτέκτονας του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Αφορμή για τις δηλώσεις του, η συγκέντρωση δυνάμεων των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της συμμαχικής άσκησης Defender Europe 2021. Ενοχλείται ο εν λόγω ναύαρχος διότι, όπως υποστηρίζει, ο Τζο Μπάιντεν είναι «φιλικά διακείμενος προς την Ελλάδα».

Μιλά λοιπόν για ενδεχομένη… αμερικανική εισβολή στην Τουρκία (!) κάτι που ναι μεν παραδέχεται ότι είναι «αδιανόητο» αλλά επιμένει να «ανησυχεί εξ αιτίας των φιλικών προς την Ελλάδα διαθέσεων του Αμερικανού Προέδρου.

Παραδέχεται βεβαίως ότι η άσκηση αυτή είναι επικεντρωμένη προς μια ενδεχομένη απειλή από πλευράς Ρωσίας, αλλά σημειώνει: «Είναι γεγονός πως μας ενοχλεί η δημιουργία βάσης στην Αλεξανδρούπολη και το γεγονός ότι μια τέτοια άσκηση διεξάγεται δίπλα μας και με μια τέτοια συγκέντρωση δυνάμεων. Είναι ακόμη πιο ενοχλητικό οι δυνάμεις αυτές να σωρεύονται στα σύνορά μας και σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που στερείται καλών προθέσεων».

Από την μία δηλαδή η Τουρκία αγοράζει ρωσικούς πυραύλους S-400 και από την άλλη θυμάται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ενοχλείται από τις αμερικανικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και αμφισβητεί τις προθέσεις της Ελλάδας. Πρόκειται για τρικυμία εν κρανίω.

Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε στο σημείο αυτό, ότι η Τουρκία μπορεί να ενοχλείται διότι οι δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη αντιμετωπίζουν μια απειλή που προέρχεται από τον νέο της φίλο και προμηθευτή πολεμικού υλικού, την Ρωσία. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι εγκαθιστάμενοι στην Αλεξανδρούπολη, οι Αμερικανοί θέτουν υπό τον έλεγχό τους το στρατηγικό βάθος των Στενών του Ελλησπόντου, αμφισβητώντας την ασύδοτη χρήση τους από την Τουρκία και βάζοντας τέλος στην άρνησή της να τηρήσει τους περιορισμούς που προβλέπονται από τις διεθνείς συμφωνίες. Περιορισμούς που αφορούν στην διέλευση πολεμικών πλοίων και του οποίους η Άγκυρα με μεγάλη ευκολία παραβλέπει όταν πρόκειται για πλοία του ρωσικού ναυτικού.

Είναι αλήθεια πάντως ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη είναι σημαντικές και θα παραμείνουν στην Θράκη μέχρι τον Μάιο διεξάγοντας διάφορα εκπαιδευτικά αντικείμενα αρχικά στο πλαίσιο της Defender Europe 2021 και εν συνεχεία άλλων συμμαχικών ασκήσεων όπως η Poseidon Trident 2021.

Δεδομένου ότι οι δραστηριότητες αυτές εκτείνονται στις ακτές της Βαλκανικής προς τον Εύξεινο Πόντο, δηλαδή την Βουλγαρία και την Ρουμανία, είναι προφανές ότι η Αλεξανδρούπολη είναι ο κόμβος για τις ΝΑΤΟϊκές κινήσεις στην περιοχή.

Πλοία του 6ου Αμερικανικού Στόλου, αλλά η ΝΑΤΟϊκή ομάδα μάχης επιφανείας κινούνται με βάση την Αλεξανδρούπολη, ενώ περί τα 150 ελικόπτερα της 1st CAB (Combat Aviation Brigade) και 1800 άρματα και οχήματα του Αμερικανικού Στρατού και των Πεζοναυτών μετεγκατεστάθηκαν εκεί ή μετεφέρθηκαν δια θαλάσσης. Φυσικά και δεν προτίθενται να εισβάλλουν στην Τουρκία, όπως ανησυχεί ο ναύαρχος Γιαϊτζί. Εμπράκτως όμως δείχνουν ότι η Τουρκία έχει παύσει να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος.

Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Ελλάδα «στερείται καλών προθέσεων». Είναι αποτέλεσμα των πράξεων της Τουρκίας και των σχεδίων των επιτελείων της. Ενοχλείται όμως ακόμη η Τουρκία διότι αρκετά από τα αμερικανικά χερσαία και εναέρια μέσα θα συνασκηθούν με τις ελληνικές δυνάμεις, στην περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού. Ναι μεν δεν θα αναπτυχθούν στην μεθόριο του Έβρου, αλλά η παρουσία τους στα πεδία βολής της Ξάνθης είναι αρκετή για να «χαλάει ο ύπνος» των Τούρκων επιτελών.

ΠΗΓΗ: ΕΣΤΙΑ 06/03/2021 - Αναδημοσίευση: newsbreak.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια