Σε 3 ταχύτητες οι αυξήσεις για 200.000 συνταξιούχους-Πώς θα δοθούν τα νέα αναδροµικά

Σε 3 ταχύτητες οι αυξήσεις για 200.000 συνταξιούχους-Πώς θα δοθούν τα νέα αναδροµικά

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ: Το παρακάτω κείμενο κυκλοφορεί με το σημερινό (07/03/2021) φύλο της Εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ». Το ιστολόγιό μας το μετέτρεψε σε κείμενο (όπως κάνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των) με σκοπό την ενημέρωση των Αναγνωστών μας. Τονίζεται ότι για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα. Καλή σας ανάγνωση:

Πώς θα δοθούν τα νέα αναδρομικά και ποιοι θα δουν αυξήσεις μέχρι και 150 ευρώ τον μήνα

Της ΜΑΙΡΗΣ ΛΑΜΠΑΔΙΤΗ - lampaditim@yahoo.gr

Σε τρία κύματα έως το καλοκαίρι θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις που περιμένουν εδώ και έναν χρόνο τουλάχιστον 200.0000 συνταξιούχοι. Οι αυξήσεις απορρέουν από τον νόμο Βρούτση (Φεβρουάριος 2020) που βελτίωνε τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου για όσους διένυσαν ασφαλιστικό βίο άνω των 30 ετών. Σε δεύτερο χρόνο θα πιστωθούν τα αναδρομικά τουλάχιστον 20 μηνών που τρέχουν από τον Οκτώβριο του 2019 μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Αισθητή διαφορά στην τσέπη έως και 150 ευρώ θα δουν όσοι προσεγγίζουν τα 40 χρόνια δουλειάς, καθώς στόχος της βελτίωσης της ανταποδοτικότητας των συντάξεων είναι να ενισχυθούν τα κίνητρα για την παραμονή στο σύστημα για 35 και 40 χρόνια. Μετά τα 40 έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης πέφτουν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το πρώτο κύμα αφορά τις νέες συντάξεις του Δημοσίου. Οι πρώτοι που ήδη έλαβαν τις αυξήσεις ήταν 600 εν αναμονή συνταξιούχοι του Δημοσίου, κυρίως ένστολοι. Οι εν λόγω συνταξιούχοι έλαβαν όχι μόνο αυξημένη σύνταξη αλλά και αναδρομικά από τον μήνα της αίτησης συνταξιοδότησής τους. Ωστόσο οι αυξήσεις δεν ξεπέρασαν τα 30 ευρώ, καθώς οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι αποχωρούν με 35ετία.

Η επόμενη ομάδα που θα λάβει αυξήσεις πιθανόν στο τέλος Μαρτίου αριθμεί 2.500 συνταξιούχους του Δημοσίου οι οποίοι έχουν εισπράξει ήδη την πρώτη τους σύνταξη.

Πάντως όλες οι νέες συντάξεις του Δημοσίου, που θα πληρώνονται από τώρα και στο εξής για πρώτη φορά και θα αφορούν αιτήσεις πρώην δημοσίων υπαλλήλων μετά την 1η Οκτωβρίου 2019, θα καταβάλλονται με βάση τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς ετοιμάστηκε το σχετικό λογισμικό.

Το δεύτερο κύμα αφορά 50.000 συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που είχαν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ καταβάλλουν προσπάθειες να ετοιμαστεί το σχετικό λογισμικό και για τον ιδιωτικό τομέα και να επανυπολογιστούν οι συντάξεις με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι σαφές, καθώς ταυτόχρονα τρέχει και το project της καταβολής τής έναντι σύνταξης στους εν αναμονή συνταξιούχους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΕΦΚΑ, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί τον Μάιο ώστε στα τέλη του ίδιου μήνα ή τον επόμενο να καταβληθούν οι αυξήσεις.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν αύξηση 30-50 ευρώ, ενώ μεγαλύτερες αυξήσεις, πάνω από 100 ευρώ, θα πρέπει να περιμένουν όσοι είχαν μισθούς πάνω από 1.500 ευρώ και προσέγγιζαν τα 40 χρόνια δουλειάς.

Για παράδειγμα:

Ασφαλισμένος με 36 χρόνια δουλειάς και μισθό 1.000 ευρώ που ελάμβανε σύνταξη 738 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου, τώρα θα λάβει 782, θα δει δηλαδή μηνιαία αύξηση 44 ευρώ.

Ασφαλισμένος με 39 χρόνια δουλειάς και μισθό 1.500 ευρώ, που λαμβάνει σήμερα σύνταξη 996 ευρώ, με τον επανυπολογισμό θα λάβει 1.096 ευρώ. Θα δει δηλαδή μηνιαία αύξηση 100 ευρώ.

Ασφαλισμένος με 40 χρόνια δουλειάς και μισθό 2.000 ευρώ, που λαμβάνει σήμερα σύνταξη 1.240 ευρώ, θα λάβει 1.384 ευρώ. Δηλαδή θα δει μηνιαία αύξηση 144 ευρώ.

Ασφαλισμένος με 42 χρόνια δουλειάς και μισθό 2.000 ευρώ, που λαμβάνει σήμερα σύνταξη 1.320 ευρώ, θα λάβει 1.404 ευρώ. Δηλαδή θα δει μηνιαία αύξηση 84 ευρώ.

Οι συντάξεις Δημοσίου όλων όσοι έχουν υποβάλει αίτηση από το 2018 και πριν, λόγω και της ενδεχόμενης ύπαρξης προσωπικής διαφοράς, θα εκκαθαριστούν μαζί με τις αντίστοιχες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, μαζικά από τον ΕΦΚΑ.

Το τρίτο κύμα αφορά τη μεγάλη μάζα των παλαιών συνταξιούχων που αριθμούν 150.000 και συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016. Γι’ αυτούς οι διαδικασίες αναμένεται να καθυστερήσουν περισσότερο, καθώς τώρα προωθείται η σχετική υπουργική απόφαση ενώ με τις οδηγίες για τον επανυπολογισμό δεν έχει καν αρχίσει η δημιουργία του λογισμικού.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 07/03/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Η ανάλυση των αυξήσεων σε "κύματα, 1ο, 2ο, 3ο κλπ"...προσοχή μόνο στα κύματα μη μας πάρουν και μας σηκώσουν, κάτι με φορολογίες 22 ως 45%, κάτι με 5ετή πρόβλεψη, κάτι πάντα κάτι, 16 μήνες πέρασαν και ακόμη συζητούν για τους "παλιούς", τώρα προωθείται η σχετική υπουργική απόφαση! έχουμε δρόμο ακόμα, μετά θα προκύψει η οικονομική ζημιά από την πανδημία και θαχουμε να λέμε....τα κύματα βλέπεις δεν σταματούν συνεχίζουν να έρχονται, 4ο, 5ο, 6ο και όποιος αντέξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή