Το διθέσιο «B305» θα γίνει το πρώτο Ελληνικό Rafale

Το διθέσιο «B305» θα γίνει το πρώτο Ελληνικό Rafale

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το πρόγραμμα προμήθειας Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας, αποκάλυψε ο γαλλικός ιστότοπος AIR&COSMOS στις 8 Μαρτίου. Η Γαλλίδα υπουργός Αμύνης επισκέφθηκε στις 6 Μαρτίου την Αεροπορική Βάση 113 (ΒΑ113) της Γαλλικής Αεροπορίας στο Saint-Dizier, προκειμένου να ενημερωθεί περί της προετοιμασίας των 12 (10 μονοθέσια και 2 διθέσια) μεταχειρισμένων Rafale που θα πωληθούν στην Ελλάδα.

Το πρώτο αεροσκάφος που αναμένεται να αφιχθεί στην Ελλάδα περί τα μέσα του έτους και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για πτήσεις από τους πρώτους Έλληνες ιπταμένους, είναι το διθέσιο «B305». Το αεροσκάφος επιλέχθηκε εδώ και καιρό με κριτήριο ότι θα έπρεπε να έχει περιθώριο τουλάχιστον δύο ετών πριν την επόμενη υποβολή του σε ευρεία συντήρηση, διάστημα το οποίο αντιστοιχεί σε 360 ώρες πτήσεως, καθώς ένας τυπικός ρυθμός επιχειρησιακής εκμεταλλεύσεως μαχητικού αεροσκάφους αποφέρει συμπλήρωση 180 ωρών πτήσεως ετησίως.

Στις 10 Νοεμβρίου 2020 ξεκίνησαν εργασίες επί του αεροσκάφους, προκειμένου να αφαιρεθούν από αυτό ειδικά συστήματα που χρησιμοποιεί αποκλειστικώς η Γαλλική Αεροπορία και δεν έχουν αξία για την Πολεμική Αεροπορία. Σημειώνεται ότι τα διθέσια Rafale χρησιμοποιούνται πέρα από σκοπούς εκπαιδεύσεως ιπταμένων και από τις Στρατηγικές δυνάμεις της Γαλλικής Αεροπορίας. Περί τα 60 διαφορετικά υποσυστήματα και συσκευές αφαιρέθηκαν, απαιτώντας 1.050 εργατοώρες ενώ ενεπλάκησαν και 14 μηχανικοί της Μοίρας Αεροναυτικής Υποστηρίξεως (ESTA), με αποτέλεσμα συνολικώς για τον σκοπό να συμπληρωθούν 3.500 εργατοώρες. Μετά από διάστημα 45 ημερών, τον Ιανουάριο του 2021 το «Β305» ήταν έτοιμο σε διαμόρφωση προ-εξαγωγής και πέταξε στις εγκαταστάσεις της Dassault Aviation στο Istres, για να ολοκληρωθούν οι εργασίες της τελικής διαμορφώσεως που έχει συμφωνηθεί για την Πολεμική Αεροπορία.

Το δεύτερο Rafale που θα παραδοθεί στην Ελλάδα είναι μονοθέσιο και θα προέρχεται από την ΒΑ118 στο Mont-de-Marsan, καθώς από εκεί επιχειρούν μονοθέσια Rafale. Το έκτο κατά σειρά αεροσκάφος, θα είναι και αυτό διθέσιο και στο σύνολο των 6 πρώτων μεταχειρισμένων αεροσκαφών που θα παραδοθούν εντός του 2021, τα 4 θα είναι μονοθέσια και τα 2 διθέσια. Τα 6 αεροσκάφη νέας κατασκευής, επίσης 4 μονοθέσια και 2 διθέσια, θα παραληφθούν το 2022 και τα τελευταία 6 μεταχειρισμένα, όλα μονοθέσια, το 2023.

ΠΗΓΗ: doureios.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια