Σε ετοιμότητα οι ΕΔ της Χώρας-Οι 6 περίεργες τουρκικές προκλήσεις και το ενδεχόμενο «επεισόδιο»

Σε ετοιμότητα οι ΕΔ της Χώρας-Οι 6 περίεργες τουρκικές προκλήσεις και το ενδεχόμενο «επεισόδιο»

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Σε εγρήγορση και υψηλό βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητος βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας για μία σειρά γεγονότων, που συμπίπτουν τη βδομάδα που μας έρχεται, και ο καθένας από τους οποίους – από μόνος του – θα μπορούσε να αποτελέσει ξεχωριστό λόγο εγρηγόρσεως, πόσο μάλλον που όλοι μαζί τώρα συμπίπτουν.

Πιο συγκεκριμένα, οι λόγοι που συντρέχουν γι’ αυτήν την εγρήγορση είναι οι εξής:

1) Η παρουσία του ερευνητικού σκάφους των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας TCG “Cesme” στο Αιγαίο μέχρι τις 2 Μαρτίου 2021 που είναι και η παρανόμως εκδοθείσα NAVTEX του.

2) Η εξαγγελθείσα εδώ και μέρες από τον Τούρκο Υπουργό Αμύνης Στρατηγό ε.α. Χαλουσί Ακάρ της μεγάλης αεροναυτικής ασκήσεως “Mavi Vatan 2021” (η λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα») που πρόκειται να ξεκινήσει στις 3 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 του μηνός, για την οποία η Άγκυρα έχει δεσμεύσει παρανόμως 8 περιοχές στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως γνωστόν στην άσκηση αυτή που αποτελεί «επίδειξη δυνάμεως» από πλευράς της Άγκυρας θα συμμετάσχουν κατά τις δηλώσεις των Τούρκων, 87 πολεμικά σκάφη, μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου, ελικόπτερα UAV, δυνάμεις πεζοναυτών και βατραχάνθρωποι.

3) Η διεξαγωγή του αναμενόμενου 62ου γύρου των λεγόμενων «διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδος – Τουρκίας, που είναι ανταποδοτικός και πρόκειται τώρα να πραγματοποιηθεί (αν πραγματοποιηθεί) στην Αθήνα. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει προτείνει στο αντίστοιχο τουρκικό ως ημερομηνίες διεξαγωγής τους την 5η και 6η Μαρτίου και αναμένει εισέτι την απάντηση της Άγκυρας, η οποία ακόμα δεν έχει απαντήσει επισήμως.

4) Την έναρξη από σήμερα Δευτέρα 1η Μαρτίου των ετήσιων τακτικών και έκτακτων κρίσεων στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με ό,τι και αν αυτό σημαίνει ή σηματοδοτεί στην εύρυθμη λειτουργία των ΕΔ.

5) Στη συμπλήρωση ενός έτους από την περσινή εκδήλωση του «υβριδικού πολέμου» από πλευράς της Άγκυρας στον Έβρο, με την «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού, που ας μην το ξεχνάμε αυτό συνέβη – συμπτωματικώς άραγε; - με νέα ηγεσία σε 3 από τα 4 Γενικά Επιτελεία λίγων μόνο ημερών και με τις τακτικές κρίσεις επίσης μόλις να είχαν ξεκινήσει. Δεν θα ήταν λοιπόν οι Τούρκοι τώρα να θελήσουν να πάρουν κάποιου είδους «εκδίκηση», πιστεύοντας ίσως ότι οι Έλληνες μπορεί αυτή τη φορά να «αιφνιδιαστούν».

Για όλους αυτούς λοιπόν τους λόγους μαζί και για τον καθένα ξεχωριστά, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε μία άτυπη μεν, ισχύουσα δε, εγρήγορση και ετοιμότητα «αναμένοντας τους εξ Ανατολών βαρβάρους» που λέει και ο ποιητής.

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια