Περαιτέρω παραμονή ΕΠΟΠ στις ΕΔ-Προαγωγή μέχρι και Ανθστη-Το 2023 οι πρώτες αποστρατείες (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Περαιτέρω παραμονή ΕΠΟΠ στις ΕΔ-Προαγωγή μέχρι και Ανθστη-Το 2023 οι πρώτες αποστρατείες (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Κατατέθηκε Ερώτηση (5024/12-03-2021) στη Βουλή από την Βουλευτή Αναστασία - Αικατερίνη Αλεξοπούλου προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο - Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη, σχετικά με «Συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προβλήματα των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.)»

Ειδικότερα:

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Είναι γνωστό ότι, ο θεσμός των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.), από τότε που καθιερώθηκε, πριν 19 χρόνια, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στις πρακτικές ανάγκες και στην εν γένει συνοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, οι οποίες, εξ αιτίας της δημογραφικής κρίσης, αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης με οπλίτες θητείας. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και σήμερα, δεν έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς και δεν έχουν επιλυθεί τα μεγάλα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προβλήματα, που απασχολούν τον εν λόγω κλάδο στρατιωτικών μας, κι αυτό συμβαίνει λόγω του παρωχημένου και αναχρονιστικού νομικού πλαισίου, που διέπει τα σχετικά θέματά .

Ως γνωστόν, σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα 445/1974, άρθρο 39 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ και ΕΔΩ), που ισχύει έως και σήμερα, οι μόνιμοι υπαξιωματικοί προελεύσεως ΕΠ.ΟΠ., μόλις φθάσουν στην ηλικία των 50 (πενήντα) ετών, τίθενται υποχρεωτικώς εν αποστρατεία, άνευ προηγούμενης κρίσης αυτών, με απόφαση του Αρχηγού του οικείου κλάδου, η οποία εκδίδεται εντός μηνός από την συμπλήρωση του ανωτέρω ορίου ηλικίας. Εκ των παραπάνω, όπως είναι φανερό, τα συγκεκριμένα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, συχνά, δεν έχουν, εκ των πραγμάτων, καταφέρει να συμπληρώσουν εντός του χρόνου της θητείας τους το χρονικό διάστημα που απαιτείται για πλήρη συνταξιοδότηση, συνεπώς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την ενεργό υπηρεσία, λαμβάνοντας, πλέον, μία μικρή σύνταξη, που στις πλείστες των περιπτώσεων, δεν είναι επαρκής για την αξιοπρεπή τους διαβίωση και την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

Τα παραπάνω θα πρέπει να συνδυασθούν και με το γεγονός ότι, στους στρατιωτικούς δεν επιτρέπεται εκ του νόμου να εργαστούν μετά την αποστρατεία τους, κατά συνέπεια, οι εν αποστρατεία ΕΠ.ΟΠ. δεν δύνανται να συμπληρώσουν την πενιχρή τους σύνταξη με επιπρόσθετο εισόδημα, οδηγούμενοι, κατ' αυτό τον τρόπο, σε ένα δραματικό οικονομικό αδιέξοδο.

Το ως άνω πρόβλημα καθίσταται σοβαρό αδιέξοδο και λόγω της συνεχόμενης οικονομικής και πανδημικής κρίσης, καθώς, σε περίπου δύο έτη από σήμερα, δηλαδή το 2023, οι πρώτοι ΕΠ.ΟΠ. που είχαν προσληφθεί με το ανώτατο ηλικιακό όριο των 28 ετών, πρόκειται αναγκαστικά να αποστρατευθούν, εφ' όσον συμπληρώνουν το ανώτατο όριο ηλικίας των 50 ετών. Αυτό το γεγονός θα τους φέρει σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, ένεκα των πρακτικών προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους. Διαπιστώνεται, κιόλας ότι, με το ως άνω ισχύον καθεστώς ζημιώνονται, τόσο η Πολιτεία, όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις, εάν ληφθεί υπ' όψη ότι για την εκπαίδευση των ΕΠ.ΟΠ. δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ, ενώ, επιπροσθέτως, η αναγκαστική τους αποστρατεία θα στερήσει την εθνική μας άμυνα από έμπειρα στελέχη, που σε πολλές περιπτώσεις, χειρίζονται οπλικά συστήματα τεχνολογικώς εξελιγμένα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Εξετάζετε το ενδεχόμενο περαιτέρω παραμονής των ΕΠ.ΟΠ. στις Ένοπλες Δυνάμεις, πέραν της συμπλήρωσης του ηλικιακού ορίου των 50 ετών, σε περίπτωση που εφ' όσον αυτοί το επιθυμούν, καταθέσουν αίτηση να συνεχίσουν να υπηρετούν με τον βαθμό που φέρουν, έως συμπληρώσεως 35ετίας και απόκτησης δικαιώματος πλήρους συνταξιοδότησης; Αν ναι, ποιες είναι οι σχετικές προθέσεις σας;

2. Εξετάζετε το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επιλέγει την αποστρατεία ενός ΕΠ.ΟΠ., είτε στο πλαίσιο των κρίσεων, είτε λόγω ηλικιακού ορίου κάτω των 60 ετών που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος, να καταβάλλει η ίδια η Πολιτεία τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον στρατιωτικό ΕΠ.ΟΠ. για το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι τα 40 χρόνια υπηρεσίας ή την συμπλήρωση του 60ού έτους ηλικίας του; Αν ναι, ποιες είναι οι σχετικές προθέσεις σας;

3. Εξετάζετε το ενδεχόμενο οι ΕΠ.ΟΠ., που έως σήμερα, μπορούν να προάγονται μέχρι και τον βαθμό του Αρχιλοχία, να επιτραπεί να φθάνουν έως τον βαθμό του Ανθυπασπιστή; Αν ναι, ποιες είναι οι σχετικές προθέσεις σας;

Το σχετικό έγγραφο:

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Σωστή η παρατήρηση αλλά στο πολεμικό Ναυτικό παράδειγμα Μν αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις ανθυπασπιστών ηλικίας 50 και άνω σε καίριες θέσεις στο στόλο γτ όπως καταλαβαίνετε δν είναι εφικτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι έγινε και το άλλαξαν και λένε ότι οι εποπ παίρνουν σύνταξη τώρα από αυτεπάγγελτη ; Τι άλλαξε και τώρα τη λένε πενιχρή ; Που είναι ότι θα πάρουν στα 60 σύνταξη ; Συμπέρασμα μην τα σκαλίζουν κάποιοι δημιουργώντας πρόβλημα ενώ στην ουσία δεν υπάρχει και να τα αφήσουν όπως είναι γιατί υπάρχει λόγος που υπάρχουν οι νόμοι στις ΕΔ για να μην υπάρχει χαμηλόβαθμο γερασμένο προσωπικό και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα . Το λάθος βέβαια είναι ότι κάποιοι μπήκαν μεγάλοι γιατί τους άφησαν κάποιοι . Στο λειτούργημα αυτό μπαίνεις μικρός για να έχεις χρόνια πολλά στα 50.Σε αυτεπάγγελτη δικαιούσαι άμεσα σύνταξη με όσα χρόνια έχεις δουλέψει αρκεί να είναι από 15 χρόνια και πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και 21 ετών να μπήκε κάποιος στην αεροπορία,δεν είναι μεγάλος.Οι σχολές βάζουν κόσμο μέχρι τα 21 τους,και,βεβαίως,δεν θα πάνε πάνω από σμχοι στα 51 τους,που είναι και η ηλικία που διώχνουν τον πιο πολύ κόσμο.Οι εποπ είναι το πρόβλημα??

      Διαγραφή