Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΕΔ 12 κρατών καταδικάζουν τη χρήση βίας στη Βιρμανία-Τι δήλωσαν

Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΕΔ 12 κρατών καταδικάζουν τη χρήση βίας στη Βιρμανία-Τι δήλωσαν

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Από ελληνικής πλευράς η κοινή αυτή δήλωση ακολουθεί πιστώς το κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ

Σε μία εξαιρετικά σπάνια σύμπλευση σε κοινά ιδεώδη και πολιτιστικές αξίες προέβησαν 12 Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και Ενόπλων Δυνάμεων από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όπου με κοινή δήλωσή τους καταδίκασαν τη χρήση θανατηφόρου βίας από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Μιανμάρ (Βιρμανίας) έναντι αόπλων συμπολιτών τους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Αρχηγού του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και η κοινή ανακοίνωση των 12 Αρχηγών αναρτήθηκε μετά την 02:30 ώρα της 28ης Μαρτίου 2021, από τα υπογράφοντα κράτη και την Διοίκηση Ινδικού - Ειρηνικού των ΗΠΑ (US Indian-Pacific Command).

Από ελληνικής τουλάχιστον πλευράς, η κοινή αυτή δήλωση ακολουθεί πιστώς το κείμενο συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που έχει συνυπογράψει βεβαίως και η χώρα μας, με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, στα οποία καταδικάζει απερίφραστα το στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε στη Μιανμάρ/Βιρμανία την 1η Φεβρουαρίου 202.

Η κοινή δήλωση των 12 Αρχηγών ΓΕΕΘΑ/ΕΔ για τη χρήση θανατηφόρας βίας στη Μιανμάρ έχει ως ακολούθως (η αναγραφή των χωρών έγινε με τη χρήση του αγγλικού αλφαβήτου):

«Οι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας της Αυστραλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Νέα Ζηλανδίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ καταδικάζουμε τη χρήση θανατηφόρας βίας κατά άοπλων ανθρώπων από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις σχετιζόμενες με αυτές υπηρεσίες ασφαλείας της Μιανμάρ.

Κάθε επαγγελματίας στρατιωτικός ακολουθεί διεθνή πρότυπα συμπεριφοράς και είναι υπεύθυνος για να προστατεύει – όχι να βλάπτει – τους ανθρώπους που υπηρετεί.

Προτρέπουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Μιανμάρ να διακόψουν τη χρήση βίας και να εργαστούν για να αποκαταστήσουν έναντι του λαού της τον σεβασμό και την αξιοπιστία που έχουν απωλέσει λόγω των ενεργειών τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο συμπερασμάτων της 22 Φεβρουαρίου 2021 η ΕΕ – μεταξύ άλλων – καταδίκασε απερίφραστα το στρατιωτικό πραξικόπημα της Βιρμανίας της 1ης Φεβρουαρίου 2021, τασσόμενη στο πλευρό του Βιρμανικού λαού. Παράλληλα κάνει έκκληση για αποκλιμάκωση της κρίσεως, τερματισμό της καταστάσεως εκτάκτου ανάγκης που έχει επιβληθεί και απελευθέρωση από τους στρατιωτικούς των μελών της νόμιμης εκλεγμένης κυβερνήσεως και επανανοίγματος του νεοεκλεγέντος Κοινοβουλίου.

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Αλαλα τα στόματα των ασεβών, λόγω κορονοιου. Αρχηγάρα μου δεν ακούσαμε καμία πρωτοβουλία των αγεεθάδων όταν οι τουρκαλαδες έκαναν αυτά που έκαναν στον Έβρο, και συνεχίζουν μετέπειτα. Εμείς μη χάσουμε, τρέχουμε από πίσω. Α και κοίτα η Τουρκία που κοπτεται για το δίκαιο και τον ανθρωπισμό δεν άκουσα να συμμετέχει, εκτός εαν κάνουμε λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή