Ψήφος εμπιστοσύνης ΗΠΑ στην Ελλάδα: Μ1 Abrams και Bradley στην Ξάνθη-Αμερικανοί SOF με Έλληνες και Κύπριους στην Κρήτη

Ψήφος εμπιστοσύνης ΗΠΑ στην Ελλάδα: Μ1 Abrams και Bradley στην Ξάνθη-Αμερικανοί SOF με Έλληνες και Κύπριους στην Κρήτη

Λεζάντα: Η φρεγάτα ΨΑΡΑ από την πίστα απογειώσεων του αμερικανικού αεροπλανοφόρου πηγή: ΓΕΕΘΑ

Τα μαύρα σύννεφα στις σχέσεις στις σχέσεις Ουάσιγκτον- Μόσχας είναι κι ένα αντανακλαστικό χτύπημα στην Άγκυρα η οποία έως σήμερα εμφανίζεται ως «Αγάς» στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, παίζοντας τα δικά της γεωπολιτικά παιχνίδια αξιώσεων και ταυτόχρονα εξυπηρετεί τα σχέδια της Ρωσίας.

Και η ψήφος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι κι αυτό ένα ακόμη μήνυμα προς τη γείτονα, η οποία πέρασε από το τραπέζι του 62ου γύρου των διερευνητικών στην Αθήνα αλλά στον απόηχο όμως των απειλητικών δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως πολλές φορές έχει δηλώσει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρυ Πάϊατ, οι σχέσεις Αθήνας- Ουάσιγκτον βρίσκονται αυτό το διάστημα στο απόγειό τους και οι σύμμαχες χώρες κάνουν ότι είναι καλύτερο για την ασφάλεια στην περιοχή.

Το USS Dwight E. Eisenhower τις τελευταίες μόνο ημέρες ήταν ένα επιπλέον μήνυμα εκτίμησης, φιλίας και συμμαχίας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Η αρμάδα του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου έταξε δίπλα της την Ελληνική φρεγάτα «ΨΑΡΑ» και υποβρύχιο τύπου 214, κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, ενώ τα Ελληνικά φτερά των F-16 και F-4 Phantom II πέταξαν με τα F-18 Hornet του US NAVY.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το αεροπλανοφόρο και η αρμάδα που το συνοδεύει δεν θα συνεκπαιδευτεί και με τα πληρώματα των τουρκικών πολεμικών πλοίων, συμμάχου χώρας στο ΝΑΤΟ. Θα το κάνει, το ανακοίνωσαν ήδη οι Τούρκοι, ωστόσο έμπειροι αναλυτές σημείωναν ότι πρώτον σε άλλες εποχές πρώτα σε επίπεδο συνεκπαίδευσης οι Αμερικανοί θα είχαν σπεύσει να εντάξουν τουρκικά πολεμικά πλοία στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα και στη συνέχεια θα έκαναν κοινά ναυτικά γυμνάσια με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Στην παρούσα φάση, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν το παράθυρο ανοιχτό στην Τουρκία και μάλιστα κάνουν διαρκείς προσπάθειες προκειμένου να την τραβήξουν πίσω στο Δυτικό άρμα.

Την ίδια στιγμή οι σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας όχι απλώς διατηρούνται αλλά γίνονται ακόμη πιο στενές, με την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν να στέλνει ένα λανθασμένο μήνυμα προς τη Συμμαχία, το οποίο εκβιαστικά λέει πως θα πρέπει το ΝΑΤΟ να δεχτεί τις καλές σχέσεις Άγκυρας- Μόσχας.

Η ψήφος των Αμερικανών στις ΕΔ

Όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες που δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην Αθήνα, βλέπουμε ότι μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα επιστρέφουν στο φυσικό αεροπλανοφόρο της Ελλάδας, την Κρήτη κι’ όχι μόνο για να δέσει το USS Dwight E. Eisenhower.

Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα οι Special Forces Ελλάδας - Κύπρου & Ηνωμένων Πολιτειών ένωσαν και πάλι τις δυνάμεις τους στην Κρήτη. Και το κύριο αντικείμενο ήταν ξανά οι ναυτικές Ειδικές Επιχειρήσεις, με τις ασκήσεις να γίνονται στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Σούδας.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ανάμεσα στις δυνάμεις της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, βρίσκεται και τμήμα των SOF του Λιμενικού Σώματος.

«Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στο συνολικό προγραμματισμό των ασκήσεων / συνεκπαιδεύσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] με τις ΗΠΑ, με σκοπό την επαύξηση του επιπέδου συνεργασίας κατά την σχεδίαση και εκτέλεση επιχειρήσεων στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου.», λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας…

Όμως η αστερόεσσα κυματίζει δίπλα στη Γαλανόλευκη από την περασμένη Πέμπτη και στο Πετροχώρι της Ξάνθης όπου διεξάγεται διμερής άσκηση αρματιστών των δυο χωρών. Από τη μια πλευρά τα Ελληνικά Leo II Hell κι από την άλλη για δεύτερη συνεχή χρονιά τα Μ1 Abrams, αλλά και τα Μ2 Bradley, για τα οποία ουκ ολίγες φορές έχουν ερωτηθεί οι ΗΠΑ επίσημα από τον Στρατό Ξηράς, αν υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα ώστε να καλύψουν σημαντικές ανάγκες. Η Ελλάδα μάλιστα έχει ζητήσει από την Αμερική στην διμερή εκπαιδευτική δραστηριότητα, να συμπεριλάβουν τα ΤΟΜΑ τύπου Μ2 Bradley.

Το Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΑ) τύπου Μ2 Bradley αποτελεί έναν «διακαή πόθο» του Ελληνικού Στρατού και των Μηχανοκίνητων Σχηματισμών, ώστε να αντικατασταθούν επιτέλους τα παρωχημένα Μ-113.

Το βέβαιο είναι ότι σε επίπεδο ρητορικής, σε επίπεδο κοινών ασκήσεων και κοινής αντίληψης για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αναδύονται στην ευρύτερη περιοχή, Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα δείχνουν ότι έχουν κοινό σκοπό. Μένει να φανεί το επόμενο διάστημα αν αυτή η ψήφος εμπιστοσύνης κεφαλαιοποιείται ακόμη περισσότερο μέσω της προσφάτως επικαιροποιημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας…


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια