Ευθεία πρόκληση Ακάρ με «Τσεσμέ» στο K.Αιγαίο: «Μάταιοι οι εξοπλισμοί της Ελλάδας - Δεν θα την βοηθήσουν»

Ευθεία πρόκληση Ακάρ με «Τσεσμέ» στο K.Αιγαίο: «Μάταιοι οι εξοπλισμοί της Ελλάδας - Δεν θα την βοηθήσουν»

«Να προσέχουν οι Έλληνες - Είμαστε μια χώρα 83 εκατομμυρίων»

Για «προκλήσεις» της Ελλάδας έκανε πάλι λόγο σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, από τη Φώκαια της Σμύρνης, την έδρα της τουρκικής Ταξιαρχίας Πεζοναυτών όπου μεταξύ άλλων προειδοποίησε την Ελλάδα να μην προχωρήσει σε μια καμιά κίνηση ή δήλωση που μπορεί να οδηγήσει σε "ενέργειες" εκ μέρους της Τουρκίας.

Παράλληλα αναφέρθηκε υποτιμητικά για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας λέγοντας πως είναι μάταιο και πως απλά θα επιβαρύνει τον ελληνικό λαό.

Όλα αυτά την ώρα που το πλοίο του τουρκικού Ναυτικού TCG Çeşme, με κλειστό τον πομπό εύρεσης θέσης πραγματοποιεί έρευνες κάπου στο κεντρικό Αιγαίο.

«Ο πρόεδρός μας συνομίλησε με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και αποφάσισαν να πραγματοποιηθούν ορισμένες συναντήσεις για την αποφυγή συγκρούσεων. Εμείς στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια», είπε ο Ακάρ και συνέχισε:

«Από την άλλη πλευρά, οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνταν εδώ και χρόνια, μετατράπηκαν πλέον σε Συναντήσεις Διαβουλεύσεων για το Αιγαίο και υπό αυτή τη μορφή ξανάρχισαν να διεξάγονται.

Ο 61ος γύρος πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου. Περιμένουμε οι Έλληνες γείτονές μας, που πραγματοποίησαν την 3η συνάντηση για ΜΟΕ, να έρθουν τώρα στην Τουρκία για την 4η πλέον συνάντηση.

Παρόλες τις θετικές και εποικοδομητικές προσεγγίσεις μας, οι προκλητικές πρωτοβουλίες και ενέργειες, οι ανεύθυνες δηλώσεις και η απειλητική γλώσσα, που στοχεύουν στον αποκλεισμό των δικαιωμάτων μας, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, αυξάνονται, κλιμακώνοντας την ένταση στο Αιγαίο και μεγαλώνοντας τα προβλήματα.

Η περιφερειακή ειρήνη, η ηρεμία και η σταθερότητα διασπάται. Η Ελλάδα συνεχίζει να διαστρεβλώνει τα προβλήματα με την Τουρκία είτε στην ΕΕ είτε στις ΗΠΑ. Αυτό η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να το γνωρίζουν. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις στο θέμα αυτό. Σε αυτό το θέμα, ένα πράγμα μόνο μπορούμε να πούμε: ότι οι Έλληνες γείτονές μας ματαιοπονούν", είπε χαρακτηριστικά.

Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα

Αναφερόμενος στο θέμα των εξοπλισμών της Ελλάδας ο Ακάρ είπε ότι:

«Θα μπορούσα να πω ότι αυτές οι ενέργειες που γίνονται, κλιμακώνουν την ένταση, οι δαπάνες επίσης που γίνονται είναι εις βάρος της ευημερίας του ελληνικού λαού και ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες.

Ως μία Τουρκία 83 εκατομμυρίων ανθρώπων προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου, μέσω διαπραγματεύσεων και ειρηνικών μεθόδων.

Αλλά η Ελλάδα πρέπει να αποφεύγει δηλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρεξηγήσεις ή να γίνουν αιτία ενεργειών.

Πρέπει να κινείται λαμβάνοντας διδάγματα από το παρελθόν και χωρίς να στηρίζεται σε άλλους.

Πρέπει να δει τη δίκαιη, λογική και συνετή προσέγγιση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Ελπίζουμε κατά τις συνομιλίες να συζητήσουμε και να καταλήξουμε σε μια λύση των ζητημάτων στη βάση του δικαίου και της ισονομίας.

Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις και έτσι ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις και έτσι αναμένουμε να πραγματοποιηθούν και οι συναντήσεις στην Άγκυρα στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη και το δίκαιο κανενός. Το έχουμε πει αρκετές φορές και το έχουμε αποδείξει και στην πράξη με σαφήνεια.

Από την άλλη πλευρά, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα εγκαταλείψουμε, ούτε θα αφήσουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας. Εν ολίγοις, αν χρειαστεί, θα πεθάνουμε ή θα λαβωθούμε πολεμώντας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Η προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο και η επιθυμία μας για σχέσεις καλής γειτονίας δεν πρέπει να εκλαμβάνονται από κάποιους ως αδυναμία ή συμβιβασμό. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Λέγοντας ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας μέχρι τέλους δεν πρέπει αυτό να εκλαμβάνεται ως απειλή από κανέναν, ούτε να γίνεται έτσι αντιληπτό».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια