Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Χ. Χριστοδούλου: Aπό το «Βυθίσατε το Χόρα», «περάστε για καφέ»

Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ Χ. Χριστοδούλου: Aπό το «Βυθίσατε το Χόρα», «περάστε για καφέ»

ΦΩΤΟ: Από επίσκεψη (Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018) στην 115 ΠΜ και συμμετοχή του τότε Α/ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου σε πτήση ζεύγους αεροσκαφών F-16 Block 52+ στο Αιγαίο

Του Χρήστου Χριστοδούλου*

Πριν 4 δεκαετίες οι κάπως μεγαλύτεροι βιώσαμε την κρίση του 1976 με την εμφάνιση του τουρκικού πλοίου θαλασσίων ερευνών «Χόρα» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Τότε η ελληνική αντίδραση ήταν έντονη τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά, αφού είχαν τεθεί σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της χώρας, με ξεκάθαρη στάση από την τότε κυβέρνηση ότι το πλοίο θα βυθιστεί.

Άλλωστε από την όλη εξέλιξη των γεγονότων της περιόδου εκείνης, έμεινε στην ιστορία η φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «βυθίσατε το Χόρα»!

Ακολούθως το 1987 είδαμε επανάληψη του έργου, δηλαδή την εμφάνιση του ίδιου πλοίου με άλλο όνομα στον χώρο του Αιγαίου, αυτή τη φορά ως «Σισμικ», προκειμένου να διεξάγει έρευνες στην ίδια περιοχή. Αμέσως στην Ελλάδα προκλήθηκε ένταση και η πολεμική μηχανή της χώρας κινητοποιήθηκε άμεσα.

Ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε εντολή στις ΕΔ να πάρουν θέση μάχης. Μάλιστα, στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είμαι ευτυχής που έχω μια ηγεσία αντάξια των δύσκολων στιγμών που περνά η πατρίδα μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο ο ελληνικός λαός όσο και η κυβέρνηση της χώρας μας, θα συμπαρασταθεί στο δύσκολο έργο σας και είναι βέβαιο ότι θα κάνετε κάθε τι δυνατό και να προασπίσετε την χώρα σας σε περίπτωση που αυτό καταστεί απαραίτητο.»

Η υπόθεση ως γνωστόν έληξε με την απόσυρση του πλοίου από πλευράς Τουρκίας.

ΑΠΟ ΤΟ «ΣΙΣΜΙΚ»… ΣΤΑ ΙΜΙΑ

Στην επόμενη 10ετία και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 1996 ζήσαμε τα γνωστά γεγονότα των Ιμίων, όπου οι δύο χώρες έφτασαν και πάλι κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο. Από το διάστημα εκείνο και μέχρι σήμερα υπήρξαν περίοδοι ύφεσης όπως για παράδειγμα το 2004 λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, αλλά και έντασης όπως της σύγκρουσης μαχητικών αεροσκαφών με συνέπεια τον θάνατο του Σγου Ηλιάκη τον Μάιο 2006.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Έτσι φτάσαμε στον Φεβρουάριο του 2020, όπου η Τουρκία ξεκίνησε τις έρευνες στον θαλάσσιο χώρο της Αν. Μεσογείου σε περιοχές που βάσει του Διεθνούς Δικαίου βρίσκονται εντός της ελληνικής ΑΟΖ, εφόσον βέβαια αυτή κηρυχτεί. Από τις αρχές του 2020 λοιπόν και με την εμφάνιση του Oruc Reis, βλέπουμε συνεχώς μια ανεξήγητη αδράνεια της κυβέρνησης στις συνεχώς αυξανόμενες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Μάλιστα είδαμε δηλώσεις αξιωματούχων που άγγιξαν τα όρια του ευτράπελου, αφού πρώτα ξεπέρασαν τα όρια της νοημοσύνης μας. Αρχικά ήταν ο ΒΑ άνεμος που έφερε το πλοίο στην ελληνική επικράτεια, μετά ότι υπήρχε θόρυβος στην περιοχή ερευνών οπότε τα αποτελέσματα δεν θα ήταν ακριβή, αργότερα και όσο πλησίαζε το πλοίο τα νησιά μας άλλαζαν τα όρια μέχρι που φτάσαμε στα 6 ΝΜ, δηλαδή το επιδιωκόμενο από πλευράς Τουρκίας. Τώρα όμως ήρθε η στιγμή, όπου η κυβέρνηση δοκιμάζει τα δικά μας όρια με την εμφάνιση του πλοίου «Τσεσμε» στην καρδιά του Αιγαίου.

Εδώ λοιπόν έχουμε το εξής γεγονός ή δίλημμα, όπως μπορεί να πει κάποιος με βάση την σύντομη ιστορική διαδρομή που αναφέρθηκε. Δηλαδή, είτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1976 και ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1987 να ενήργησαν σε βάρος των εθνικών συμφερόντων ή τώρα ο σημερινός πρωθυπουργός και φυσικά όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες με την ασφάλεια της χώρας, να μη καταλαβαίνουν τι ακριβώς συμβαίνει, αφού το μόνο που είδαμε είναι μια χαλαρή διαμαρτυρία του ΥΠΕΞ και μέχρι εκεί.

Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι, ενώ την περίοδο αυτή θα έπρεπε να γίνουν οι ίδιες τουλάχιστον ενέργειες τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, βλέπουμε τον ΥΕΘΑ με τον Α/ΓΕΕΘΑ να επισκέπτονται τα ΗΑΕ για να παραστούν σε διεθνή έκθεση οπλικών συστημάτων. Εδώ δένει η γνωστή ρήση, «αφήσαμε τον γάμο να πάμε για πουρνάρια» ή κατά το νέο όρο του σήμερα ανεμελιά Νο2…

…ΟΛΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ

Είναι πέρα ως πέρα φανερό πλέον ότι, οι σημερινοί αξιωματούχοι δεν έχουν συναίσθηση των στιγμών που ζει η χώρα. Όλα έχουν μπει σε έναν αυτόματο πιλότο τύπου «ΗΛΙΟΣ», δηλαδή χωρίς άνθρωπο-πιλότο να τον ελέγχει και να τον παρακολουθεί. Η συνέχιση της πολιτικής αυτής στα εξωτερικά μας θέματα, μαζί με την 5μερή για το Κυπριακό όπως έχει δρομολογηθεί (δεν πήραμε δυστυχώς το μάθημα από τις συζητήσεις επί του θέματος της περιόδου 1960-63), θα βάλλει την ταφόπλακα του ελληνισμού, αφού Κύπρος και ελληνισμός είναι έννοιες αλληλένδετες.

Σύντομα, αμέσως μετά την άρση τω μέτρων για τον Covid-19, θα φανεί η γύμνια της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα του τεράστιου χρέους από ίδρυσης του ελληνικού κράτους. Πολύ σύντομα θα έχουμε εφαρμογή νέων μέτρων λιτότητας και απώλειες εθνικής κυριαρχίας μη αναστρέψιμες, χωρίς ίχνος αντίδρασης.

ΠΕΡΙ ΤΟΥ «ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ»

Η υποτιθέμενη συνέχιση του διερευνητικού διαλόγου με την Τουρκία, χωρίς να είναι γνωστά τα θέματα που έχουν μπει στο τραπέζι, τουλάχιστον σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, οι συζητήσεις εθνικών θεμάτων στο ΝΑΤΟ, χωρίς επίσης ενημέρωση των θεσμικών οργάνων της χώρας («ευτυχώς» μας ενημερώνει η τουρκική πλευρά), η υποχωρητική στάση σε κάθε διεκδίκηση όχι μόνο από ανατολάς, αλλά προς όλους σχεδόν τους γείτονες (πχ ιταλό-λιβυκό μνημόνιο για οριοθέτηση ΑΟΖ, Περιοχές από πλευράς Αιγύπτου πέραν του 28ο μεσημβρινού), καθιστούν την Ελλάδα «σάκο του μποξ» στη διεθνή σκηνή και παράδειγμα αποφυγής για κάθε χώρα που θέλει να τιμά την ιστορία της και την υπόσταση της.

Αυτοί που πριν λίγο καιρό μιλούσαν για «κυρώσεις που θα δαγκώνουν» πρέπει έγκαιρα να καταλάβουν ότι οι στιγμές που ζούμε δεν διαφέρουν και πολύ από αυτές του 1922. Η κλεψύδρα αδειάζει πολύ γρήγορα, και το μόνο που μπορεί να προλάβει τις εξελίξεις είναι η εγρήγορση, η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και όχι η ανεμελιά ή ο καφές στα χαλαρά, διαφορετικά επιβεβαιώνουν τη ρήση του Πλάτωνα: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία για έναν λαό να επιλέγει αυτούς που δεν του αξίζουν».

ΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ως κατακλείδα, θα πρέπει να γίνει αναφορά στην καίρια και κρίσιμη παρέμβαση στο «Ανοιχτό Παράθυρο», του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου, αναφορικά με το θέμα των συνομιλιών για τις διαφορές μας με την Τουρκία και την επίλυση του Κυπριακού, βάσει του διεθνούς δικαίου.

Η εξαιρετικού επιπέδου επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση στην οποία προέβη ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθιστά περιττή κάθε άλλη νομική προσέγγιση ή τεκμηρίωση!


___________________________
*Ο Χρήστος Χριστοδούλου είναι Πτέραρχος και Επίτιμος Α/ΓΕΕΘΑ

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Έχω την εντύπωση, ότι όσοι υπηρέτησαν σε ανώτατες θέσεις την περίοδο διακυβέρνησης του θλιβερού θιάσου σφυριζοσαχλανέλ και συναγελλάσθηκαν με κάθε τρόπο μαζί τους, θα έπρεπε να κάνουν "θορυβώδη σιωπή", κοινώς τουρκιστί, τουμπεκί ψιλοκομμένο, "γκέγκε" συνταξιούχοι πρώην οτιδήποτε, κατ'επίφαση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι ρε φιλε σε τσουζει η αληθεια

      Διαγραφή
    2. Προφανώς συμπεριλαμβάνονται ως κολλητοί του συστήματος συριζανελ ο ΑΓΕΕΘΑ, όπως φυσικά και ο ΥΦΕΘΑ.

      Διαγραφή
  2. Ε όχι και αποχώρησε το 87 το Σισμικ...Αποχώρησε αφού η Ελλάδα συμφώνησε *να μην κάνει ούτε αυτή έρευνες στο Αιγαίο*! Τότε γκριζαρε η θάλασσα, για να ακολουθήσει και η ξηρά 10χρονια μετά πάλι επί ΠΑΣΟΚ με Σημίτη και Ίμια. Για αυτό εξάλλου και το mean culpa του Ανδρέα, κατά το "ευχαριστώ τις ΗΠΑ" Του Σημίτη. Δεν το θυμάστε "Αρχηγέ";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευτυχώς που είδα το σχόλιο γιατί θα έμπαινα στον κόπο να γράψω τα ίδια.

      Διαγραφή
    2. για ΓΕΡΟΠΑΡΑΞΕΝΟ
      Πράγματι ευτυχώς και μας απάλλαξες από περιττό διάβασμα

      Διαγραφή
  3. Την σκληρη πραγματικοτητα αναφερει ο τ ΑΓΕΕΘΑ κ Χριστοδουλου.ΠΟΝΑΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ επιεδεικνυοντας στους παροντες για μια ακομη φορα πως ολα και ολοι εχουν την τιμη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΦ'ΕΝΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ'87 ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΚΡΙΖΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.ΑΦ'ΕΤΕΡΟΥ Ο κ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΟΜΙΛΗ ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΟΤΑΝ ΣΑΝ Α/ΓΕΕΘΑ ΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ (ΑΝ ΚΑΙ ΔΡΑΜΙΝΟΣ )ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΠΤΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΠΑΛΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΟΤΑΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟΥ ΑΠΕΝΕΜΗΘΗ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ. ΣΑΝ ΚΑΒΑΛΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΟΥΤΕ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ κ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ,ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΥΠΕΘΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΟΥ ΝΥΝ ΥΕΘΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καβαλιώτη, αν ψάξεις λίγο τους επίτιμους της πολιτικής εκεί να δεις ευχαρίστηση που θαχεις... κατά την ταπεινή μου γνώμη δλδ και μια και το ανέφερες δείχνοντας ενημερωμένος, για "ρίξε" κάτι περί χημείου και υπεθα.

      Διαγραφή
    2. Ε ψιτ Καβαλιώτη, σου έχω και άλλα νέα, "Δράμα η Καβάλα στην Θάσο", καρατσεκαρισμένο στις κρίσεις.

      Διαγραφή