«Κλείδωσε» η αγορά γαλλικών φρεγατών Belhara από ΠΝ-Όλη η συμφωνία-Κόστος (ΒΙΝΤΕΟ)

«Κλείδωσε» η αγορά γαλλικών φρεγατών Belhara από ΠΝ-Όλη η συμφωνία-Κόστος (ΒΙΝΤΕΟ)

Έκλεισε η συμφωνία για την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belharra, με τις οποίες θα ενισχυθεί τελικά το Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Κώστα Αλατζά για το OPEN TV. Η γαλλική προσφορά κρίθηκε η καταλληλότερη καθώς:

πληροί τα επιχειρησιακά κριτήρια του Πολεμικού Ναυτικού

είναι συμφέρουσα η ενδιάμεση λύση που προτείνει η γαλλική πλευρά μέχρι τη ναυπήγηση των νέων φρεγατών

ενισχύει τα ελληνικά ναυπηγεία, καθώς θα υπάρχει συμβολή της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας

Στην επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας για τις φρεγάτες Belharra καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η στρατηγική σχέση που οικοδομούν σταθερά τον τελευταίο χρόνο Αθήνα και Παρίσι. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το Πολεμικό Ναυτικό εξέτασε όλες τις προτάσεις για την απόκτηση φρεγατών και μετά τις 15 Μαρτίου αναμένεται να δοθεί από το Πολεμικό Ναυτικό μία λίστα, στην κορυφή της οποίας βρίσκονται οι γαλλικές φρεγάτες.

Η απόκτηση των γαλλικών φρεγατών αποτελεί το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχουν υλοποιήσει στην ιστορία τους οι Ένοπλες Δυνάμεις. Το συνολικό κόστος του ανέρχεται στα 5 δις ευρώ. Περιλαμβάνει τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών πολλαπλών ρόλων μαζί με τον εξοπλισμό τους, τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων, τύπου ΜΕΚΟ και την τεχνική υποστήριξη τους.

Επίσης στη συμφωνία προβλέπεται ως ενδιάμεση λύση η απόκτηση 2 εκσυγχρονισμένων φρεγατών La Fayette μέχρι να ολοκληρωθεί το χτίσιμο των νέων. Από τις τέσσερις νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού οι δύο αναμένεται να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία.


ΠΗΓΗ: ethnos.gr - onalert.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια