Οι 5 κατηγορίες αναδρομικών-Τι προβλέπεται για απόστρατους-Το χρονοδιάγραμμα αυξήσεων (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Οι 5 κατηγορίες αναδρομικών-Τι προβλέπεται για απόστρατους-Το χρονοδιάγραμμα αυξήσεων (ΠΙΝΑΚΕΣ)

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Αναδρομικά πέντε κατηγοριών για 1,5 εκατ. συνταξιούχους μπαίνουν σε τροχιά πληρωμών το αμέσως προσεχές διάστημα από Μάρτιο έως και Ιούνιο. Τα ποσά που έχουν κλειδώσει για τις αναδρομικές αυξήσεις συντάξεων φτάνουν έως και τα 3.500 ευρώ, ενώ αναμένονται και δικαστικές αποφάσεις για μεγαλύτερα.

Οι πέντε κατηγορίες των αναδρομικών με τη σειρά που θα πληρωθούν στις συντάξεις είναι οι εξής:

Η πρώτη κατηγορία αναδρομικών που έχει και αυξήσεις συντάξεων αφορά σε συνταξιούχους του Δημοσίου και στρατιωτικούς που συνταξιοδοτήθηκαν από 1/1/2019 και μετά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, το 2019 υποβλήθηκαν 13.180 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Σε όλες έχουν απονεμηθεί ή απονέμονται συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387) ενώ στους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης γίνεται ο επανυπολογισμός με τα βελτιωμένα ποσά του νόμου Βρούτση (Ν. 4670) που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2019. Οι συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 30 έτη θα πάρουν τις αυξήσεις που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό με τη σύνταξη Απριλίου που πληρώνεται μετά τις 22 Μαρτίου, ενώ στη σύνταξη Μαΐου που πληρώνεται τον Απρίλιο, αναμένεται ότι θα έχουν και τις αναδρομικές αυξήσεις 17 μηνών, ήτοι από Οκτώβριο 2019 έως τη σύνταξη Μαρτίου 2021.

Η δεύτερη κατηγορία αναδρομικών αφορά στον επανυπολογισμό των συντάξεων για τους συνταξιούχους που αποχώρησαν με αίτηση από 13/5/2016 έως 30/9/2019 (πλην Δημοσίου για τις αιτήσεις του 2019). Σχεδόν 250.000 από αυτές τις συντάξεις έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και θα έχουν αυξήσεις με τον επανυπολογισμό του νόμου 4670. Ο στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι να δοθούν οι αυξήσεις με τη σύνταξη Μαΐου που πληρώνεται μετά τις 20 Απριλίου και τον Μάιο με τη σύνταξη Ιουνίου να δοθούν και τα αναδρομικά που θα είναι για 18 μήνες, ήτοι από Οκτώβριο 2019 ως τη σύνταξη Απριλίου 2021.

Η τρίτη κατηγορία αναδρομικών αφορά στους πιο παλαιούς συνταξιούχους, όσους δηλαδή είχαν πάρει συντάξεις πριν από τον Μάιο του 2016 και στη συνέχεια επανυπολογίστηκαν με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, είτε είχαν πάνω είτε κάτω από τα 30 έτη. Οι συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 30 χρόνια θα μπουν ξανά στον επανυπολογισμό της σύνταξής τους και θα έχουν αυξήσεις με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Για αυτή την κατηγορία ο e-ΕΦΚΑ εξετάζει να γίνουν οι πληρωμές από Ιούνιο και μετά, λόγω της πολυπλοκότητας του επανυπολογισμού και του μηχανισμού των προσωπικών διαφορών. Εκτιμάται ότι για 200.000 συνταξιούχους οι αυξήσεις του νέου νόμου θα περάσουν στην τσέπη με αναδρομικά από Οκτώβριο του 2019 έως την πληρωμή της νέας τους σύνταξης. Σε κάθε περίπτωση οι παλαιοί θα δουν τις αυξήσεις πιθανότατα στη σύνταξη Ιουνίου που θα πληρωθεί τον Μάιο και τα αναδρομικά με τη σύνταξη Ιουλίου.

Η τέταρτη κατηγορία αναδρομικών αφορά σε απόστρατους που έχουν δικαιωθεί με προαγωγή σε ανώτερο βαθμό όντας συνταξιούχοι! Είναι πάνω από 3.000 οι αγωγές αποστράτων που παίρνουν αυξήσεις και αναδρομικά λόγω του επανυπολογισμού της σύνταξής τους με ανώτερο βαθμό από αυτόν που υπολογίστηκε η αρχική τους σύνταξη. Το πρωτόγνωρο των αποφάσεων αυτών που εκδίδει το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ότι η προαγωγή σε ανώτερο βαθμό δίδεται και μετά τη συνταξιοδότηση ενώ αυτό γινόταν μόνο κατά τη συνταξιοδότηση. Ενώ δηλαδή ο αντισυνταγματάρχης έβγαινε με τη σύνταξη του συνταγματάρχη, τώρα με τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί ένας απόστρατος με σύνταξη συνταγματάρχη παίρνει προαγωγή με σύνταξη ταξίαρχου. Οι αποφάσεις αυτές θα εκτελεστούν όπως ανέφερε στον «Ε.Τ.» αρμόδιο στέλεχος του e-ΕΦΚΑ καθώς είναι τελεσίδικες. Τα ποσά που προκύπτουν ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ.

Η πέμπτη κατηγορία αναδρομικών αφορά πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΙΚΑ, ταμείων ΔΕΚΟ, τραπεζών και άλλων φορέων που αναμένεται να κλειδώσουν στο προσεχές διάστημα τις επιστροφές αντισυνταγματικών μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και σε άλλες κρατήσεις όσον αφορά τις συντάξεις του Δημοσίου (π.χ. ΕΑΣ). Οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν με την εξ αναβολής δίκη του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα μέσα Μαρτίου και την απόφαση του ΣτΕ τον Μάιο.

Ρύθμιση-ανάσα για συνταξιούχους που «παγιδεύτηκαν» στις καθυστερήσεις

Τον Απρίλιο θα πληρωθούν τα αναδρομικά σε περίπου 105.000 συνταξιούχους που θα πάρουν 360 ή 384 ευρώ ως προκαταβολή σύνταξης με καθυστερούμενα ακόμη και 30 μηνών. Πρόκειται για τη νέα ρύθμιση που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας ώστε να ανακουφίσει συνταξιούχους με αιτήσεις ακόμη και από το 2017 που «παγιδεύτηκαν» στις καθυστερήσεις και δεν πήραν ούτε την προσωρινή σύνταξη πιστεύοντας ότι θα βγει γρήγορα η οριστική. Τώρα με διαδικασίες-«εξπρές» θα πάρουν την πρώτη προκαταβολή με αναδρομικά από την ημερομηνία αίτησής τους. Όσοι περιμένουν 12 μήνες θα πάρουν για παράδειγμα τα 384 ευρώ επί 12 δηλαδή 4.608 ευρώ, ενώ όσοι είναι σε αναμονή για 30 μήνες θα πάρουν τα 384 ευρώ με αναδρομικά 11.520 ευρώ (384Χ30=11.520). Όσοι κατά την υποβολή της αίτησής τους είχαν 20ετία και ηλικία 62 ή 67 με 15ετία παίρνουν τα 384 ευρώ. Με ηλικία 62 και 15ετία θα πάρουν 360 ευρώ και με ηλικία κάτω των 62 ετών που πληρούν όμως τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα πάρουν επίσης τα 360 ευρώ της προκαταβολής. Για τις παλιές αιτήσεις ο στόχος είναι να βγει σύντομα η οριστική σύνταξη και για τις νέες θα δίνονται τα 384 ευρώ, μετά η προσωρινή και τέλος η οριστική.

Δείτε τους παρακάτω πίνακες (Συντάξιμες αποδοχές: Ο μέσος όρος μικτών μηνιαίων αποδοχών από το 2002 έως τη συνταξιοδότηση για τους νέους συνταξιούχους και οι αναπροσαρμοσμένες αποδοχές του Μαΐου 2016 για τους παλαιούς - Οι αυξήσεις του επανυπολογισμού θα πληρωθούν σε μια δόση για νέους από 13/5/2016 και μετά συνταξιούχους και σε 5 δόσεις για τους παλαιούς)

Κλικ για μεγέθυνση:

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 28/02/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει με απλά λόγια την τέταρτη κατηγορία;
    Ποιοι είναι αυτοί που προαγονται μετά την συνταξιοδοτηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είναι πάρα πολλοί... Δες στο παρόν ιστολόγιο τις ανακλήσεις διαταγμάτων στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ. ΕΔΩ: https://www.staratalogia.gr/search/label/%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%9B%CE%97%CE%98%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%95%CE%A3?&max-results=5

      Διαγραφή
  2. Τον Ιούνιο Ιούλιο, λέει χαχαχαχα
    Άντε ρε έχετε γίνει πια γελοίοι...
    Εν τω μεταξύ από όλους, ούτε οι μισοί δεν θα πάρουν φράγκο.....
    Βλέπε προσωπική διαφορά......
    Πολλααααααααα λεφτά στα χαρτιά.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς. Είναι που (λέγανε - έταζαν) θα τα παίρναμε άμεσα, άμα την ψήφιση του νόμου, άντε το πρώτο τρίμηνο. Πέρασε ένας χρόνος και πάμε για δεύτερο; Τα ίδια ακριβώς όπως με την έκδοση συντάξεων, κάτι για διαδικασία ενός μηνός κοκκορεύονταν. Μας έκατσε και ο ιός δεν πρόκειται τίποτα να προχωρήσει, ίσως και να βόλεψε.

      Διαγραφή
  3. Έχουμε μπλέξει με πολύ μεγάλους ψεύτες......Το κακό είναι ότι δεν κουνιομαστε κι όλας, και βρίσκουν και τα κάνουν......

    ΑπάντησηΔιαγραφή