Αναδρομικά: Το χρονολόγιο πληρωμών στους συνταξιούχους-Οι 4 κατηγορίες δικαιούχων

Αφορά 4 κατηγορίες, που είναι οι κληρονόμοι συνταξιούχων, όσοι βγήκαν με περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας, όσοι εργάζονται και αυτοί που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Ξεκινά στις 10 Φεβρουαρίου -και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα - το τρίμηνο πληρωμών σε συνταξιούχους και σε δικαιούχους κληρονόμους. Η πληρωμή αφορά 4 κατηγορίες δικαιούχων: τους κληρονόμους συνταξιούχων για τις επιστροφές των μειώσεων των συντάξεων της περιόδου Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016, τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας, τους συνταξιούχους που εργάζονται, καθώς και υποψήφιους συνταξιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης που εκκρεμεί. Πιο συγκεκριμένα, το χρονολόγιο των πληρωμών με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας έχει ως εξής:

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ:

Στις 10 Φεβρουαρίου 2021 θα καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση με όλα τα ζητούμενα πιστοποιητικά και έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επεξεργασία του αιτήματος.

Στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Διευκρινίζεται ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.

Στις 12 Απριλίου 2021 θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι θα κληθούν εντός του Φεβρουαρίου να υποβάλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ 30 ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΕΤΗ ΚΑΙ ΑΝΩ: Αυξήσεις και αναδρομικά θα δοθούν σε όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση. Ειδικότερα αυξήσεις συντάξεων έως και 11,8% (που φτάνουν ως και τα 252 ευρώ τον μήνα) θα έχουν οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται το νέο έτος (καθώς και οι συνταξιούχοι με αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019) με τα βελτιωμένα ποσοστά υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Τα νέα ποσοστά ισχύουν μετά τα 30 έτη ασφάλισης και οι αυξήσεις μεγαλώνουν όσο οι ασφαλισμένοι πλησιάζουν στα 40 χρόνια. Οι πληρωμές σχεδιάζονται να γίνουν ως εξής:

Πληρωμή των αυξήσεων του επανυπολογισμού με τη σύνταξη μηνός Απριλίου που καταβάλλεται τον Μάρτιο για συνταξιούχους μετά τις 13/5/2016 με 30 έτη ασφάλισης και άνω.

Πληρωμή των αναδρομικών από τις αυξήσεις των νέων συνταξιούχων τον Απρίλιο ή Μάιο. Τα αναδρομικά θα είναι 16 ή 17 μηνών, καθώς ο νόμος ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2019, οπότε και οι όποιες αυξήσεις ανατρέχουν από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά.

Πληρωμή των αυξήσεων του επανυπολογισμού για τους παλαιούς (πριν από τον Μάιο του 2016) συνταξιούχους με 30 έτη και άνω, στη σύνταξη μηνός Μαΐου που θα λάβουν τον Απρίλιο μαζί με την πληρωμή αναδρομικών για τις αυξήσεις των παλαιών συνταξιούχων (αναδρομικά για 18 μήνες).

ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Το επόμενο δίμηνο βάζει μπροστά η κυβέρνηση μια προσωρινή λύση, έως ότου εκκαθαριστεί ο μεγάλος όγκος των εκκρεμών συντάξεων. Πρόκειται για σχέδιο για την άμεση ανακούφιση των εν αναμονή συνταξιούχων που περιμένουν χρόνια ή και μήνες χωρίς ούτε ένα ευρώ (εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 70.000).

Όσοι έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης και είναι σε αναμονή θα λάβουν αμέσως προσωρινή σύνταξη, η οποία θα αντιστοιχεί στην Εθνική Σύνταξη (αντιστοιχεί στα χρόνια εργασίας τους). Προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό ύψους 345 ευρώ ή 384 ευρώ, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης που έχουν, θα πάρουν όσοι ασφαλισμένοι περιμένουν να τους απονεμηθεί η σύνταξή τους και δεν παίρνουν προσωρινή σύνταξη. Από το νέο αυτό μέτρο θα προκύψουν αναδρομικά τα οποία ανέρχονται έως και σε 9.000 ευρώ και θα λάβουν όσοι αναμένουν έως και 2 χρόνια για την οριστική σύνταξη με το νέο σύστημα καταβολής της Εθνικής Σύνταξης ως προσωρινή. Η πλειονότητα των ασφαλισμένων περιμένει να πάρει σύνταξη πάνω από ενάμισι-δύο χρόνια.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ:

Αναδρομικά έως και ενός έτους και αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους θα λάβουν, με σημαντική καθυστέρηση τον Απρίλιο, πριν από το Πάσχα, τρεις κατηγορίες συνταξιούχων που εργάζονται. Και αυτό γιατί θα μειωθεί το «πέναλτι» στο 30% αναδρομικά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ με βάση τον νέο ασφαλιστικό νόμο. Κερδισμένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 25.000-30.000 συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν εργαζόμενοι. Το συνταξιοδοτικό τους εισόδημα από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% (αντί 60% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου), ωστόσο το νέο «πέναλτι» δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Συνεπώς δικαιούνται:

Αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους.

Αναδρομικά τουλάχιστον 12 μηνών από τη διαφορά, καθώς το νέο μειωμένο «πέναλτι» μετράει από τη σύνταξη Μαρτίου 2020.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 03/02/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

 1. Οι αποστρατοι εχουν ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟ με την Κυβερνηση ΝΔ για συνταξεις .Μην ξεχνανε οτι οι ΙΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ηταν που πετσοκοβαν συνταξεις ,επιδοματα το 2012 και ,οταν εχουν προεκλογικη δεσμευση του Πρωθυπουργου προς αποστράτους :
  Η ΜΕΓΑΛΗ προεκλογική ΔΕΣΜΕΥΣΗ στους Αποστράτους........που μετατρέπεται σε πενταροδεκάρες (2) χρόνια μετά !!! ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  http://aeroporiapostratos.blogspot.com/2020/10/2.html
  Αυτή είναι η Εξώδικη Διαμαρτυρία ΕΑΑΣ-ΕΑΑΑ-ΠΟΑΣΑ για έκδοση τροποποιητικής συνταξιοδοτικής πράξης επανυπολογισμού συντάξεων (ΕΓΓΡΑΦΑ)Δείτε όλο το Εξώδικο:

  https://www.staratalogia.gr/2020/11/blog-post_20.html
  Έκθετη πλέον στα μέλη της η Ε.Α.Α.Α. με την εκ των υστέρων σημερινή της ανακοίνωση (8/10/20) για την ψηφισθείσα πλέον τροπολογία Βρούτση
  http://aeroporiapostratos.blogspot.com/2020/10/81020.html
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ....ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΙ ΚΤΑ ΝΟΥ ΜΕ 42 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΤΗ Η ...ΑΥΞΗΣΗ ςΙΝΑΙ 4,2 ΕΥΡΩ/ΜΗΝΑ ΜΕ αναδρομικα 104 ευρω..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πάλι λεφτά θα πάρουμε?????
  Καλά γιατί φτάσαμε στον Απρίλιο και Μάιο???
  Δεν μπορούσαν πιο νωρίς ε???
  Πολλοί δουλειά ε??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτοί που είναι γύρω στα 1000€ σύνταξη μην περιμένετε αναδρομικά όλα στην προσωπική διαφορά πάνε...
  Κοινώς για άλλη μια φορά λάθος οι πίνακες.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή