Δοκιμές για το νέο «Εθνικό όπλο» που θα αντικαταστήσει το G3: Οι υποψηφιότητες και όλα τα δεδομένα

Δοκιμές για το νέο «Εθνικό όπλο» που θα αντικαταστήσει το G3: Οι υποψηφιότητες και όλα τα δεδομένα

του Κώστα Σαρικά

Ταυτόχρονα με το εξοπλιστικό μπαράζ αλλά και την γιγαντιαία προσπάθεια συντήρησης και αναβάθμισης οπλικών συστημάτων που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο χρόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις «τρέχουν» και οι διαδικασίες για την επιλογή του νέου «Εθνικού όπλου». Στόχος η σταδιακή αντικατάσταση των 220.000 τυφεκίων G3A3 και G3A4 τα οποία χρησιμοποιούνται από το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και από τα Σώματα Ασφαλείας από τις αρχές της δεκαετίας του 80’.

Έπειτα από 40 χρόνια σκληρής χρήσης του G3 πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν λάβει την απόφαση για αλλαγή σελίδας στο βασικό τυφέκιο μάχης των ΕΔ με την αντικατάσταση του από νέο σύγχρονο τυφέκιο. Η διαδικασία επιλογής βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη με τα εξουσιοδοτημένα αρμόδια στελέχη του Στρατού Ξηράς να δοκιμάζουν όλα τα υποψήφια όπλα προκειμένου να κάνουν τις εισηγήσεις τους. Έως τώρα έξι χώρες και συνολικά επτά εταιρίες έχουν δείξει ενδιαφέρον συμμετοχής στο Ελληνικό πρόγραμμα για το «Εθνικό τυφέκιο» με τα προτεινόμενα όπλα να δοκιμάζονται αφού πέρα από τα τυφέκια το πρόγραμμα αφορά και πιστόλια.

Οι υποψηφιότητες:

Βέλγιο
FN HERSTAL με το τυφέκιο 7,62mmFN SCAR HSTD και το τυφέκιο 5.56mm FN SCAR LSTD

Γερμανία
HECKLER & KOCH με το τυφέκιο 7.62mm ΗΚ 417 και τα τυφέκια 5.56HK416 και HK433.
Πιστόλια 9mm SFP9 και 9mm P3OLV3.

HΠΑ
SIG SAUER με το τυφέκιο 7.62mm716G2 και το τυφέκιο 5.56mm 516G2 PATROL.
Πιστόλια 9mm M17 και 9mm M18.

Ιταλία
BERETTA με τo τυφέκιo 7,62mmARX 200 και το τυφέκιο 5.56mmARX 160.
Πιστόλι 9mm APX.

Ισραήλ
IWI με το τυφέκιο 7,62mm TAVOR 7 και το τυφέκιο 5.56mm TAVOR X-95.
Πιστόλι 9mm MASADA και πιστόλι 9mm JERICHO.
EMTAN με το τυφέκιο 5.56mmMZ-4P και το πιστόλι 9mm RAMON.

Τσεχία
CZ με το τυφέκιο 7.62mm BREN2 και το τυφέκιο 5.56 BREN2.
Πιστόλι 9mm CZ P-09 και πιστόλι 9mm CZP-10F.

Αν και αρχικά η Ισραηλινή υποψηφιότητα φαινόταν ως το φαβορί οι υπόλοιπες χώρες και εταιρείες μπήκαν δυνατά στην «κούρσα» της διεκδίκησης με την Αμερικανική υποψηφιότητα σύμφωνα με πληροφορίες να συγκεντρώνει θετικές αξιολογήσεις. Η τελική απόφαση θα ληφθεί με βάση τόσο τις δοκιμές και αξιολογήσεις των όπλων όσο και όλων των άλλων δεδομένων. Βασικές προϋποθέσεις είναι η συμφωνία που θα γίνει να είναι μεταξύ κυβερνήσεων G to G (government to government) και το νέο όπλο να κατασκευαστεί στην Ελλάδα. Επιπλέον η Αθήνα ζητά να έχει και δικαίωμα εξαγωγής του όπλου σε τρίτες χώρες.

Την εξέλιξη του προγράμματος παρακολουθεί και συντονίζει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και μάλιστα έχει δώσει εντολές σε επιτελείς και εξειδικευμένα στελέχη να «τρέξουν» τη διαδικασία με ταχύτητες Fast Track ώστε το επόμενο διάστημα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις.


ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. γιατι απεριψαν το οπλο του ελληνα οπλουργου;;;; μηπως δεν επερναν μιζα;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ Μ ΑΡΕΣΕΙ ΟΛΑ made in....ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΤΟΥ Τ ΑΠΕΡΙΨΑΝ ...ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΛΕΜΕ ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΑΝΤΕ ΔΟΚΙΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΒΕΙΤΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΊΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ορθώς η κυβέρνηση δια του ΥΦΕΘΑ προχωρεί στην ταχεία αντικατάσταση των παλαιών G3 7,62mm με ένα νέο τυφέκιο εφόδου και ένα νέο πιστόλι. Τώρα όσον αφορά τον κατάλογο, όλα τα όπλα που παρατίθενται είναι εξαίρετα, αξιόμαχα και δοκιμασμένα με σαφή πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αναλόγως της χρήσης και της επιχειρησιακής χρησιμοποίησης, αλλά και της εκπαίδευσης. Εάν δε, μπορέσουμε να κατασκευάσουμε κάτι από το τυφέκιο σε συμπαραγωγή (end user vs users who support, κ.λπ.), όπως ακριβώς κάνει και η εχθροσύμμαχος χώρα, τότε μόνο κερδισμένοι θα βγούμε. Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν άξια, ικανά και αρκούντως εξειδικευμένα στελέχη στον ΣΞ (όπως και στο ΠΝ για τα ΥΒ214) για να φέρουν σε πέρας τις διαδικασίες της ορθής επιλογής ως προς τις ανάγκες μας. Ας τους αφήσουμε λοιπόν να δουλέψουν και να σταματήσουμε τους κραυγαλέους χαρακτηρισμούς που αρμόζουν σε στελέχη και μέλη αχρηστερών ανίκανων κυβερνήσεων, που σιγοντάρησαν στον ξεπεσμό των ΕΔ στα χρόνια της άκρατης εξουσίας τους, με χαρακτηριστικά τον νεποτισμό και τον νατιβισμό υπέρ των "κολλητών" τους. Κοινώς και με όλο τον σεβασμό στο μπλόγκ που μας φιλοξενεί, όπως θα έλεγε και ένας παλιός επιλοχίας στα "μπρουτάλ" χρόνια των ΕΔ, στο λόχο νεοσυλλέκτων κατά την διάρκεια του εκκλησιασμού, "βγάλτε τον σκασμό στραβάδια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "end user vs users who support".....τι είπες τώρα!! πσσσ ρε φίλε, άφωνος!! ε ρε τι μαθαίνει κάποιος από τα "μπρουτάλ" χρόνια των ΕΔ!!

      Διαγραφή