Σε ποια κρίσιμα προβλήματα στελεχών ΕΔ δεν δόθηκε λύση-Πότε θα ασχοληθεί ο ΥΕΘΑ;

Σε ποια κρίσιμα προβλήματα στελεχών ΕΔ δεν δόθηκε λύση-Πότε θα ασχοληθεί ο ΥΕΘΑ;

Ο Τομέας Άμυνας του ΚΙΝΑΛ εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Όχι άλλα ευχολόγια για τα στελέχη των ΕΔ» με την οποία επισημαίνει την αποτυχία της κυβέρνησης να δώσει λύση σε βασικά θέματα που απασχολούν το προσωπικό των ΕΔ

Η ανακοίνωση:

«Όχι άλλα ευχολόγια για τα στελέχη των ΕΔ!!!

Πολλά και σημαντικά τα προβλήματα της Αμυντικής Βιομηχανίας που βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης, οι ανάγκες για εξοπλισμούς των ΕΔ, οι απαιτήσεις αναδιοργάνωσης των ΕΔ, για τα οποία δεν υπήρξε ουσιαστική εξέλιξη.

Αλλά εξίσου σημαντικά ή πολύ σημαντικότερα και κρισιμότερα είναι τα προβλήματα που ταλανίζουν το στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ, τον πολλαπλασιαστή της μαχητικής ικανότητάς τους, και δεν του επιτρέπουν να αφοσιωθεί απερίσπαστο στο έργο του.

Εδώ και 1,5 χρόνο, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να δώσει λύση σε κανένα από τα παρακάτω προβλήματα:

1. Έκδοση ΚΥΑ για αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης που εκκρεμεί από το 2017.

2. Έκδοση ΠαΔ για το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης που εκκρεμεί από το 2015 καθώς η τελευταία, 5η, προθεσμία έληξε στις 31/12/20.

3. Υφιστάμενες μισθολογικές αδικίες με τροποποίηση μισθολογικών κλιμακίων και επανεξέταση του νέου μισθολογίου, όπως είχε υποσχεθεί.

4. Αναγνώριση επιπρόσθετου χρόνου ασφάλισης, σύμφωνα με παρ. 4, άρθρου 22 ν.3865/2010, που προέκυψε από την ψήφιση του Ν.4387/2016.

5. Θέματα συνταξιοδοτικής και βαθμολογικής εξέλιξης ΑΣΣΥ, ΕΜΘ, ΕΠΟΠ.

6. Στέγαση στελεχών που καλούνται να υπηρετήσουν στον Έβρο και στα ακριτικά νησιά, με ένα γενναίο πρόγραμμα κατασκευής νέων κατοικιών και αναλογικότερης κατανομής των υπαρχόντων.

7. Και ενώ για όλα αυτά γνωρίζαμε την απραξία της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, μετά λύπης διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά, με αφορμή την απάντηση που δόθηκε σε πρόσφατη ερώτηση (2647/14-12-2020) των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου και Γιώργου Φραγγίδη με θέμα «Μεταθετικότητα Στρατιωτικού Προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων», ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είτε δεν γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είτε τα βλέπει όλα καλά καμωμένα είτε δεν θέλει να βοηθήσει τα στελέχη των ΕΔ να διατηρήσουν σε ηρεμία την οικογενειακή τους εστία. Διότι:

α. Δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο ώστε τα συζευγμένα στελέχη των ΕΔ να μην μετατίθενται εκτός της περιφερειακής ενότητας που υπηρετεί ο/η σύζυγος, όταν το ΥΠΕΘΑ με άλλες επαγγελματικές κατηγορίες του δημόσιου τομέα έχει ρυθμίσει το θέμα νομοθετικά.

β. Δεν υφίσταται επιτακτικό νομοθετικό πλαίσιο ορισμού μη μετάθεσης παρά μόνο μια μικρή μοριοδότηση όταν τα παιδιά των στελεχών φοιτούν στην Β΄ και Γ΄ Λυκείου, που έχει ως αποτέλεσμα τον χωρισμό της οικογένειας με όλα τα συνακόλουθα σε μια ευαίσθητη για αυτά χρονική περίοδο.

γ. Δεν υπήρξε τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου ώστε τα διαζευγμένα στελέχη, που αποδεδειγμένα πληρώνουν διατροφή, να λαμβάνουν την προβλεπόμενη μοριοδότηση για τα τέκνα τους.

δ. Δεν εξέτασε τη δημιουργία ειδικού τμήματος εξέτασης ενδικοφανών προσφυγών και μας απαντάει ότι παρόλο που τώρα αυτή εξετάζεται από το ίδιο το διοικητικό όργανο που εξέδωσε τη μετάθεση, συνιστά, καθαυτό, ένα επαρκές μέσο ελέγχου της υπόθεσης από τη Διοίκηση.

Όλο αυτό το διάστημα του 1,5 χρόνου με τη ΝΔ στο ΥΠΕΘΑ, δεν έχουμε δει ουσιαστικά μέτρα που να αναβαθμίζουν το κύρος των στελεχών των ΕΔ τόσο στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης/λειτουργίας, όσο και αυτών του οικονομικού χαρακτήρα, παρότι καθημερινά επιδίδονται στο έργο της αμυντικής θωράκισης της χώρας και όχι μόνο.»

Σας παρακαλώ να εξετάσετε τη δημοσίευσή της.

Με εκτίμηση Θωμάς Χατζηαθανασίου Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Η στέγαση δεν είναι πρόβλημα μόνο στον Έβρο.. στην Αθήνα αν σε πάνε μετάθεση, το ενοίκιο είναι τέτοιο που σε γονατίζει.. τουλάχιστον στην επαρχία είναι πιο φθηνά τα ενοίκια.. επίσης θα πρέπει επιτέλους να διαχωριστεί αυτός που πάει μεταθέσεις στον τόπο συμφερόντων του από αυτόν που είναι δυσμενής (πχ εάν είμαι από Έβρο και έχω σπίτι εκεί, δε γίνεται να είμαι στην ίδια μοίρα - μόρια, με αυτόν που πάει δυσμενή μετάθεση..)..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος μιλάει τώρα το ΚΙΝΑΛ! Τριάντα χρόνια κυβερνούσαν,τι έκαναν για τις Ένοπλες Δυνάμεις, την αμυντική βιομηχανία,τα στελέχη,τα εξοπλιστικά,τα εθνικά θέματα και άλλα!Οι μίζες των υπουργών πήγαιναν σύννεφο και το στράτευμα από το κακό στο χειρότερο. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.Τωρα έχουν μεταλλαχθεί.Αλλαξαν όνομα.Και τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε, με τον Ερντογάν να μας απειλεί κάθε μέρα.Να συμμαζέψουμε τα ασυμαζευτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χθες η SpaceX, με επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο, έθεσε σε τροχιά τουρκικό "τηλεπικοινωνιακό-ευρυζωνικό" δορυφόρο (κατασκευής Airbus Defense and Space, σε συνεργασία με την τουρκική εταιρεία Turksat, προφανώς με reverse engineering επ' ωφελεία της Τουρκίας, όπως πάντα), με πρόβλεψη ακόμη ενός συντόμως. Εδώ όμως ασχολούμαστε με ανούσιους "μετασχηματισμούς" και γλοιώδεις "ευχαριστήριες" αναρτήσεις από πολλούς, ενώ δίνεται η εντύπωση ότι τα πάντα είναι στον αυτόματο πιλότο, τον φουσκωτό όμως, από την γνωστή σατυρική ταινία Ηοτ Shots. Τελικά οι ευχές για το νέο έτος δεν νομίζουμε ότι θα πιάσουν τόπο, το 2021 συνεχίζουμε ακριβώς στα ίδια λάθος πατήματα. Και ναι, δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά και ανάποδα αρμενίζουμε στο άγνωστο, όχι με βάρκα την ελπίδα, αλλά πάνω στην σχεδία της ανικανότητας, που ολοένα και διαλύεται από τα κύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή