Καθυστερήσεις στην απονομή παρασήμων-μεταλλίων-διαμνημονεύσεων στα στελέχη ΕΔ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Καθυστερήσεις στην απονομή παρασήμων-μεταλλίων-διαμνημονεύσεων στα στελέχη ΕΔ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Η ΠΟΜΕΝΣ απέστειλε έγγραφο προς ΥΕΘΑ που αφορά στην καθυστέρηση απονομής ηθικών αμοιβών, κυρίως των στρατιωτικών μεταλλίων και των διαμνημονεύσεων, στο στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ όλων των Κλάδων και όλων των προελεύσεων.

Ειδικότερα:

Τα είδη των ηθικών αμοιβών είναι κυρίως:

α. Τα Παράσημα των Ταγμάτων Αριστείας τα οποία απονέμονται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με Προεδρικό Διάταγμα κατόπιν προτάσεως του Υπουργού Εξωτερικών.

β. Τα Στρατιωτικά Μετάλλια  τα οποία απονέμονται με Προεδρικό Διάταγμα κατόπιν προτάσεως του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.

γ. Οι Διαμνημονεύσεις οι οποίες απονέμονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με Υπουργική απόφαση.

δ. Οι ηθικές αμοιβές που απονέμονται με διαταγή όπως ο η Προεδρική Ευαρέσκεια, ο Έπαινος, η Εύφημος Μνεία, η Ευαρέσκεια, τα Συγχαρητήρια κλπ που απονέμονται από διάφορα κλιμάκια ιεραρχίας αναλόγως.

ε. Οι ηθικές αμοιβές ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών που απονέμονται αναλόγως.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τον χρόνο που πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις των στελεχών για την σύνταξη των προτάσεων Παρασήμων – Μεταλλίων – Διαμνημονεύσεων, έως την πραγματική υλοποίηση των απονομών των ηθικών αμοιβών διαπιστώνεται υπερβολικά μεγάλη χρονοκαθυστέρηση που διαρκεί πολλές φορές 2-3 έτη με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να υλοποιείται η απονομή και μετά την αποστρατεία.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι η απονομή του Μεταλλίου Ευδοκίμου Υπηρεσίας με το υπ΄ αριθμόν ΦΕΚ 2080 (τΓ΄)17-12-2020 στα στελέχη προελεύσεως ΕΠΟΠ του Κοινού Νομικού Σώματος των ΕΔ ενώ δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο για όλους τους ΕΠΟΠ των άλλων Κλάδων αφού είναι αριθμητικά περισσότεροι. Για το ΣΞ εκκρεμούν μέχρι σήμερα πάρα πολλές απονομές ηθικών αμοιβών που αφορούν στελέχη όλων των κατηγοριών και προελεύσεων. Για τα στελέχη προελεύσεως ΕΠΟΠ εκκρεμούν όσων κατετάγησαν τα έτη 2002, 2003 και 2004 παρόλο που πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.


Συναφώς διεγείρονται θέματα μείζονος ηθικής σημασίας και διαπιστώνεται ως επιβεβλημένη ανάγκη η αναβάθμιση και η αναπροσαρμογή της υπάρχουσας υφιστάμενης πολύπλοκης διαδικασίας η οποία αρχίζει από τον χρόνο που πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις των στελεχών μέχρι την απονομή, με στόχο η υλοποίηση των απονομών των ηθικών αμοιβών να γίνεται στον ελάχιστο δυνατό συντομότερο χρόνο. Ένα ηθικό επιστέγασμα των προσπαθειών τους είναι και απονομή των ηθικών αμοιβών χωρίς καμία καθυστέρηση.

Η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ καλεί την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία να προβεί το συντομότερο δυνατόν στις απαιτούμενες ενέργειες που αφορούν στον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και την επικαιροποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απονομών των ηθικών αμοιβών στα πλαίσια της ηθικής ικανοποίησης των στελεχών και του αισθήματος δικαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ:

α. Έγγραφο ΠΟΜΕΝΣ

β. Έγγραφο Γραμματείας ΕΠΟΠ/ΠΟΜΕΝΣ

γ. ΝΔΑ 376 (ΦΕΚ 98 Α'/09-04-1974) «Περί Στρατιωτικών Μεταλλίων»

δ. Π.Δ. 130 της 20.3/10.4.84: Κύρωση του Γενικού Κανονισμού Υπηρεσίας στο Στρατό (Α' 42)

ε. Έγγραφο ΓΕΣ

στ. Νέος Διακλαδικός Κανονισμός Ηθικών Αμοιβών

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Όχι ότι δεν έχει σημασία το θέμα, αλλά εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν κυριολεκτικά όμως. Και για να σοβαρευτούμε πρέπει γενικά να δούμε το σύστημα που υπάρχει και τρέχουν αυτά τα θέματα με προσωπικό ΕΟΘ, ΕΥ, και αλλες ευπαθείς κατηγορίες που μάλλον κάποιοι την είδαν μονιμότητα (δημόσιο φορ εβερ τραγουδούσαν προφητικά τα ημισκούμπρια) λόγω κατάστασης και δεν "σηκώνουν" μύγα στον μπερέ τους ( ε οχι και σπαθί λόγω κατάστασης παραπάνω είπαμε). Αντε γειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να προσέχεις μην καταντήσει ΕΥ και μετά αλλάξεις τροπάριο απότομα.

      Διαγραφή
  2. Μπράβο αρχιλόχα, αυτό ακριβώς, κατάντια είναι και οι ΕΟΘ και ΕΥ και βραχνάς για τις ΕΔ. Εδώ στην χώρα της γκαζόζας και της νόμιμης αυθαιρεσίας προάγονται κανονικά προς το παρόν μέχρι και τον βαθμό του υποστράτηγου-ναύαρχου-πτέραρχου ε.ε. και προσεχώς και αρχηγοί. Όλοι οι αναξιοπαθούντες στο μυαλό και το σώμα βρίσκουν καταφύγιο με μισθό και ασφάλιση, για ασκήσεις και πίεση βέβαια, ούτε λέξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΑΔΕΛΦΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΣΥ ΕΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΡΟΠΑΡΙΟ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΕΥ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ. ΠΡΟΣΕΧΕ ΓΙΑΤΙ Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΤΑ ΓΕΡΙΚΑ ΑΛΟΓΑ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΡΧΕΣ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΑΛΛΑΖΕΙ. ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΕΥ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΥΣ ΠΙΑΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ .

      Διαγραφή
  3. χωστα σειρα.απο τα επιτελεια τουσ ειναι ο εξυπνοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. έχουν κόμπλεξ μην έχουμε παραπάνω παράσημα από τους μεγάλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή