Θωρακίζεται ο Έβρος: Δείτε εικόνες από την πρόοδο του νέου φράκτη

Θωρακίζεται ο Έβρος: Δείτε εικόνες από την πρόοδο του νέου φράκτη

Από Φανή Χαρίση

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο με:

την ενίσχυση του υφιστάμενου φράχτης στις Καστανιές,

τη δημιουργία συστήματος επιτήρησης με θερμικές κάμερες και

την κατασκευή νέου φράχτη στις Φέρες.

Την ίδια ώρα οι ροές των μεταναστών έχουν μειωθεί λόγω χειμώνα και κορονοϊού.

Ο νέος φράχτης θα έχει μήκος περίπου 26 χιλιόμετρα και η κατασκευή του γίνεται στο νότιο Έβρο στις Φέρες και συγκεκριμένα στις περιοχές Πέταλο, Πόρο-Τσιρώση και Μαυράκανθο.

Η κόκκινη κουκίδα δείχνει το σημείο όπου κατασκευάζεται ο νέος φράχτης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο:

Στη φάση αυτή, όπως ανέφερε στο Sputnik ο πρώην αντιδήμαρχος Φερών και νυν δημοτικός σύμβουλος, Νικόλαος Γκότσης, έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό ο καθαρισμός της περιοχής, οι χωματουργικές εργασίες αλλά και η τσιμέντωση σε βάθος 5,5 μέτρων προκειμένου πάνω αυτή να στηθεί ο φράχτης που θα έχει ύψος 5 μέτρα.

«Η κατασκευή του νέου φράχτη πηγαίνει με εξαιρετικούς ρυθμούς μέχρι τώρα δεν φαινόταν η κατασκευή γιατί είχαν πάρα πολύ δουλειά οι χωματουργικές εργασίες, οι εξυγιάνσεις, οι χωροθετήσεις κλπ, πλέον όμως ο φράχτης άρχισε να φαίνεται με πολύ καλούς ρυθμούς. Τώρα για μία εβδομάδα λόγω εορτών έχουν σταματήσει οι εργασίες αλλά πλέον έχει τοποθετηθεί το τσιμέντο κι έχουν τοποθετηθεί οι πάσσαλοι. Εάν κρατήσει ο καιρός σε ένα μήνα το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό, δηλαδή αυτό που θα δει ο κόσμος, σε μήκος 2,5 - 3 χιλιομέτρων θα έχει γίνει ο φράχτης» είπε ο κ. Γκότσης.

Κομμάτι του νέου φράχτη στον Έβρο στα ελληνοτουρκικά σύνορα:

Όπως περιέγραψε ο κ. Γκότσης υπάρχουν πέντε τρυπάνια που «κάνουν τις τσιμεντοενέσεις, δηλαδή κολόνες σε βάθος 5,5 μέτρων και αυτές οι κολόνες υποστηρίζουν την εξωτερική δομή του φράχτη που θα έχει ύψος από την επιφάνεια της γης άλλα 5 μέτρα».

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο οι ροές των μεταναστών τον τελευταίο καιρό «έχουν μειωθεί αρκετά κυρίως λόγω του χειμώνα».

Εκτός όμως από την κατασκευή του νέου φράχτη προχωρούν και οι εργασίες ενίσχυσης του υφιστάμενου φράχτη στον βόρειο Έβρο (σ.σ. Καστανιές) αλλά και η κατασκευή των πύργων όπου θα τοποθετηθεί το σύστημα επιτήρησης των συνόρων από θερμικές κάμερες.

Τμήμα του νέου φράχτη που κατασκευάζεται στον Έβρο:

«Προχωρά πολύ καλά η τοποθέτηση του συστήματος θερμικής επιτήρησης και ήδη με σύμμαχο τον καλό καιρό μπαίνουν οι πυλώνες» είπε στο Sputnik ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς ο οποίος επίσης εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί ο καλός καιρός μέχρι τον Μάρτιο θα έχει ολοκληρωθεί και ο νέος φράχτης.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαλαμά οι ροές των μεταναστών «είναι μειωμένες, δεν έχουν σταματήσει αλλά καμία σχέση με αυτές που είχαμε πριν από 1,5 μήνα».

«Υπάρχουν ροές μεταναστών αλλά είναι πάρα πολύ μειωμένες και πιστεύω ότι οφείλεται λόγω του χειμώνα και λόγω του κορονοϊού» κατέληξε ο κ. Γιαλαμάς.

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια