Ισχυρά όπλα στις Ενοπλες Δυνάμεις-Ανατροπή των ισορροπιών

Χρονιά-σταθμός για την ενίσχυση του Ελληνικού Στρατού θα είναι το 2021, σύμφωνα με πηγές από το Πεντάγωνο, που βλέπουν τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα να «τρέχουν» με ιλιγγιώδη ταχύτητα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΖΑΝΙΤΗ - ch.mazanitis@realnews.gr

Η ψήφιση της συμφωνίας για την προμήθεια 18 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών από τη Βουλή σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από δωδεκαετή απραξία.

Το πρόγραμμα των Rafale είναι ίσως η κορυφή του παγόβουνου όσων -πολύ σημαντικών- σχεδιάζει το ΓΕΕΘΑ, που στο τέλος του 2021 θα έχουν μεταλλάξει πλήρως την αποτρεπτική ισχύ, τοποθετώντας την Ελλάδα στην πεντάδα των χωρών με τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις της Ευρώπης. Οι εντολές που έχει δώσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, για την επιτάχυνση των διαδικασιών αλλά και η δημιουργία της «ομάδας κρούσης» με στελέχη και των τριών Κλάδων, για να ξεπεραστεί κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο, αποδίδουν καρπούς και υπολογίζεται ότι από τα μέσα του καλοκαιριού και έπειτα θα έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και στην υλοποίηση των στόχων.

«Οχιές» και «τιμωροί»

Από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα Rafale. Οι «τιμωροί του Αιγαίου», όπως τα έχουν χαρακτηρίσει πολλοί λόγω των οπλικών συστημάτων που φέρουν, θα αλλάξουν άρδην τις ισορροπίες ισχύος μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας από αέρος και δεν θα είναι τα μόνα.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Πολεμική Αεροπορία θα έχει ενισχυθεί και με τα πρώτα αναβαθμισμένα F-16 Viper. Οι «οχιές», όπως αποκαλούνται, θα έχουν ικανότητες εφάμιλλες με εκείνες των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, πλην των χαρακτηριστικών Stealth.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτά τα καλά νέα για την Πολεμική Αεροπορία. Η αρχή της χρονιάς βρήκε τη «φωλιά των Γάλλων» να «ανασταίνεται». Πρόκειται για 24 μαχητικά Mirage 2000-5 Μk2, τα οποία επί σειρά ετών είχαν αφεθεί στην τύχη τους χωρίς υποστήριξη, με αποτέλεσμα το όπλο υπεροχής στις κλειστές αερομαχίες του Αιγαίου να έχει απαξιωθεί. Με το νέο εξοπλιστικό, που ενέκρινε ο πρωθυπουργός πήρε μπροστά η πολυπόθητη FOS (Follow on Support - συνεχής υποστήριξη) και η Ελλάδα αποκτά και πάλι μια ιδιαίτερα μαχητική μοίρα, που εδώ και χρόνια την είχε ξεχάσει.

Οι «φονιάδες των υποβρυχίων»

Η Realnews είχε αποκαλύψει ότι η Ελλάδα προχωρά στην απόκτηση επιπλέον τριών ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R, γνωστών και ως «Romeo», ανεβάζοντας σε επτά τον συνολικό αριθμό. Πρόκειται για το μακρύ χέρι μιας φρεγάτας και οι αυξημένες δυνατότητες που διαθέτουν τους έχουν προσδώσει και τον χαρακτηρισμό «φονιάδες των υποβρυχίων». Από το ΓΕΕΘΑ ασκούνται πιέσεις ώστε το Πολεμικό Ναυτικό έως το τέλος του έτους να έχει παραλάβει τουλάχιστον το πρώτο ελικόπτερο αυτού του τύπου.

Πύραυλοι Spike NLOS

Η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ «ξεκλειδώνει» οπλικά συστήματα που έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα φόβου σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι μόνο η επικείμενη συμφωνία αναβάθμισης των επιθετικών ελικοπτέρων Apache ΑΗ-64Α σε. επίπεδο εφάμιλλο των D, με ισραηλινής σχεδίασης συστήματα. Αυτό που απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τους Τούρκους αναλυτές είναι οι πύραυλοι Spike NLOS, που θα προσδώσουν αυξημένη εμβέλεια, σε συνδυασμό με τα νέας τεχνολογίας ηλεκτροπτικά συστήματα, με δυνατότητα προσβολής εχθρικών στόχων σε ακτίνα άνω των 32 χιλιομέτρων.

«Ώρα μηδέν»

Αρκετοί, μεταξύ των οποίων και ο γράφων, είχαν υποστηρίξει ότι το 2020 θα ήταν η χρονιά του Πολεμικού Ναυτικού. Μόνο που η Πολεμική Αεροπορία κρατούσε άσους στο μανίκι της και η προμήθεια των Rafale, σε συνδυασμό με πολλές άλλες συγκυρίες έφερε πίσω τον προγραμματισμό, ο οποίος μετατίθεται για το πρώτο εξάμηνο του 2021, χαρακτηρίζοντας ως «ώρα μηδέν» την άνοιξη, οπότε και θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις. Μένει να «κλειδώσει» το πρόγραμμα του Ναυτικού, που περιλαμβάνει τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ, κλάσης «ΥΔΡΑ», την έλευση δύο πλοίων ως ενδιάμεση λύση και τη ναυπήγηση 6+4 κορβετών.

Τα «παπάκια» και το «εθνικό τζιπ»

Τα 40 και πλέον ετών Μ113 του Ελληνικού Στρατού, γνωστά και ως «παπάκια», θα αρχίσουν να αντικαθίστανται σταδιακά, και η αρχή θα γίνει με τα συνολικά 1.200 Μ1117 από το απόθεμα των ΗΠΑ. Ο κορωνοϊός αλλά και η ολιγωρία στη ΓΔΑΕΕ καθυστέρησαν τη διαδικασία, με την προμήθεια των πρώτων 50 να τοποθετείται χρονικά στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Από το απόθεμα στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ υπάρχει π ελπίδα προμήθειας τουλάχιστον 300 οχημάτων Bradley Μ2Α2, καθώς και εννέα αποβατικών ΑΑV7 για τις ανάγκες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Όμως την τρέχουσα χρονιά θα αποφασιστεί και ο διάδοχος του θρυλικού Mercedes του Ελληνικού Στρατού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από το ΓΕΣ θα «τρέξουν» το προσεχές χρονικό διάστημα όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε το συντομότερο δυνατό να φτάσουμε στη διαγωνιστική διαδικασία, κατά την οποία θα γίνει και η τελική επιλογή του νέου οχήματος του Ελληνικού Στρατού. Τα νέα οχήματα θα πρέπει απαραίτητα να φέρουν θωράκιση σε παράθυρα και παρμπρίζ καθώς και στην καμπίνα των επιβατών. Στην ΕΛΒΟ κατασκευαζόταν ως στρατιωτική σειρά η Mercedes-Benz W462 στα μοντέλα 2400GD/24 (1,25 τόνοι) και 290GD/28 (1,5 τόνοι). Παρήχθησαν πάνω από 10.000 μονάδες σε διάφορες παραλλαγές 5.500 240GD και 4.500 290GD, καθώς και 250 δεξιοτίμονα οχήματα για την κυπριακή εθνοφρουρά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατασκευή του νέου οχήματος να γίνει στην Ελλάδα.

Εθνικό τυφέκιο

Η αντικατάσταση του θρυλικού G3 είναι επίσης στο πρόγραμμα και το προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί ποιο θα είναι το τυφέκιο που θα συντροφεύει τον σύγχρονο Έλληνα μαχητή στο πεδίο. Δυστυχώς η πανδημία πήγε πίσω τις διαδικασίες οι οποίες «έτρεχαν» μέχρι ένα διάστημα με ταχείς ρυθμούς ώστε να παρουσιαζόταν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: REALNEWS 24/01/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια