Στα δικαστικά «χαρακώματα» οι συνταξιούχοι: Ξεκινά η «μάχη» των αναδρομικών σε Ελ.Συν. και ΣτΕ

Στα δικαστικά «χαρακώματα» οι συνταξιούχοι: Ξεκινά η «μάχη» των αναδρομικών σε Ελ.Συν. και ΣτΕ

Οι αποφάσεις πάντως δεν αναμένονται πριν από το καλοκαίρι...

«Μάχη» για τα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων. Το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει την τύχη των προσφυγών πρώην δημοσίων υπαλλήλων-αποστράτων. Στο ΣτΕ οι απόμαχοι του ιδιωτικού τομέα.

Διήμερη δικαστική μάχη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων εκκινεί σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που καλείται να κρίνει την τύχη προσφυγής συνταξιούχων του Δημοσίου, ενώ η συνέχεια είναι αύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα συζητηθεί προσφυγή συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Σε περίπτωση δικαίωσης, με τις αποφάσεις πάντως να μην αναμένονται πριν από το καλοκαίρι, η κυβέρνηση θα κληθεί εν μέσω συνεχούς ύφεσης και διόγκωσης του ελλείμματος να επιστρέψει ποσό που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.

Ξεκίνημα με το Ελεγκτικό Συνέδριο

Η αρχή γίνεται στο 4ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Κωστόπουλο, όπου θα συζητηθούν οι προσφυγές τεσσάρων συνταξιούχων του Δημοσίου εν είδει πιλοτικής δίκης. Ο λόγος είναι ότι στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκκρεμούν 70.000 ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες) πολιτικών συνταξιούχων του δημόσιου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ., ενώ εκτιμάται ότι άλλες τόσες είναι και οι προσφυγές που έχουν καταθέσει οι απόστρατοι.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι λόγω της σοβαρότητας των υποθέσεων, το 4ο Τμήμα θα παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ουσιώδης διαφορά σε σχέση με την εκδίκαση που θα ακολουθήσει αύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ότι για τους συνταξιούχους του Δημοσίου-απόστρατους το Ελεγκτικό Συνέδριο καλείται σήμερα να αποφασίσει για αναδρομικά της περιόδου 2011-2020.

Εξάλλου, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα η «δημοκρατία», είναι πολύ πρόσφατες οι δύο αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί ισάριθμων προσφυγών συνταξιούχων δικαστικών, όταν επιδίκασε αναδρομικά που εκτείνονται μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016, έως και το 2018), με τα ποσά να ξεπερνούν τα 35.000 ευρώ για καθέναν από τους δικαιωμένους.

Πάγιο επιχείρημα όλων των κυβερνήσεων από το 2016 έως και σήμερα είναι ότι ο νόμος Κατρούγκαλου συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων του 2015, που είχαν κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις που είχαν επιβληθεί το 2012. Κάτι που, τελικά, το Ελεγκτικό Συνέδριο ανέτρεψε σε διαδοχικές αποφάσεις του τους τελευταίους μήνες.

Στόχος όλων η ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων

Κοινή συνισταμένη των προσφυγών για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι η ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων μέσω των οποίων η κυβέρνηση μεθόδευσε την απόσβεση των διεκδικήσεων των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, αν και ο πρωθυπουργός τον Ιούλιο από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι θα δοθούν αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, τελικώς επιστράφηκαν ποσά για τις παράνομες περικοπές μόνο στις κύριες συντάξεις. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση υφάρπαξε 2,5 δισ. ευρώ και απέκλεισε από την καταβολή αναδρομικών 1.500.000 συνταξιούχους σε σύνολο 2.600.000.

Αλλά και όσοι τα έλαβαν πήραν τελικά σημαντικά μειωμένα ποσά, καθώς αυθαίρετα αποφασίστηκε να μην επιστραφούν αναδρομικά για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα. Παράλληλα, η κυβέρνηση ψήφισε διάταξη νόμου μέσω της οποίας όσοι έλαβαν τα ψαλιδισμένα αναδρομικά και δεν είχαν προσφύγει οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη έχασαν μετά τον Οκτώβριο του 2020 το δικαίωμα προσφυγής για να διεκδικήσουν τα πλήρη ποσά.

Με την προσφυγή ζητείται η ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων, με στόχο να επιστραφούν αναδρομικά για τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα και για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές έως τις 8 Οκτωβρίου 2020 να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

ΠΗΓΗ: newsbreak.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Αναβλήθηκαν για τις 11/3//2021 οι τρεις από τις τέσσερις δίκες για τ αναδρομικά συνταξιούχων,
    στο ελεγκτικό συνέδριο (σύμφωνα με το iNews. gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελεγκτικό Συνέδριο: Με πιλοτική δίκη τον Μάρτιο κρίνει τα αναδρομικά συνταξιούχων Δημοσίου-Συζητήθηκε η 1 εκ των 4 υποθέσεων
    Στο Δ΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου συζητήθηκε μια εκ των τεσσάρων υποθέσεων για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου που ηταν προγραμματισμένες για σήμερα. Και αυτό γιατί, στις υπόλοιπες υποθέσεις ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου δεν προσκόμισε δήλωση ότι συναινεί να δικαστούν οι υποθέσεις χωρίς ακροαματική διαδικασία.
    Σημειωνεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για να συζητηθεί μια υπόθεση με την μέθοδο των δηλώσεων (δηλαδή, χωρίς αγορεύσεις, κ.λπ.) πρέπει όλα τα διάδικα μέρη να συναινέσουν. Κατόπιν αυτών, οι υποθέσεις αναβλήθηκαν για τις 11 Μαρτίου 2021.
    Λόγω των μέτρων για τον κορωνοιο, η υπόθεση δε συζητήθηκε σε δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριο. Οι συνήγοροι κατέθεσαν δηλώσεις ότι συναινούν να διεξαχθεί η δίκη, χωρίς να αγορεύσουν, δηλαδή χωρίς να αναπτύξουν τη νομική επιχειρηματολογία τους.
    Πάντως, η υπόθεση αυτή των συνταξιούχων που απασχόλησε το Ε.Σ. έχει το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης, σύμφωνα με το νόμο 4700/2020.
    Υπενθυμίζεται ότι στο Ε.Σ. έχουν προσφύγει πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ, κ.λπ. και εκκρεμούν στο εν λόγω Τμήμα προς εκδίκαση περίπου 70.000 ανάλογες ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες).
    Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έως το περασμένο έτος.
    Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι τέως πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, κ.λπ., ζητούν δικαστική προστασία για τις περικοπές των συντάξεων τους που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Οι διεκδικήσεις κατά περίπτωση και κατηγορία των τέως απασχολουμένων υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα αφορούν την χρονική περίοδο 2011 έως 2020.
    Όλοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
    Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω μείζονος σημασίας, οι τέσσερις αυτές υποθέσεις θα παραπεμφθούν προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. long time............................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή