Έρχονται τα «πράσινα» στρατόπεδα: Το σχέδιο ΥΠΕΘΑ για ενεργειακή αυτονομία στις ΕΔ

Έρχονται τα «πράσινα» στρατόπεδα: Το σχέδιο ΥΠΕΘΑ για ενεργειακή αυτονομία στις ΕΔ

Μάνος Χαραλαμπάκης

Στην εποχή της «πράσινης» ενέργειας μπαίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, αφού το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βάζει σε εφαρμογή ένα μεγάλο σχέδιο με στόχο οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας όχι μόνο να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους αποτύπωμα, αλλά κάποιες απ' αυτές να γίνουν εντελώς αυτόνομες ενεργειακά. Επιδίωξη είναι δηλαδή τα στρατόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές με αφθονία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή, κύματος) να τις εκμεταλλευτούν στο 100% και έτσι να παράγουν τα ίδια την ενέργεια που χρειάζονται.

Με αυτό το νέο μοντέλο κάλυψης ενεργειακών αναγκών, στρατόπεδα, στρατιωτικά νοσοκομεία και φυλάκια θα εξοικονομούν σημαντικούς πόρους. Παράλληλα, όμως, οι ενεργειακά αυτόνομες στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα μπορούν να παρέχουν το πλεόνασμα από την ενέργεια που θα παράγουν στις τοπικές κοινωνίες, στο πλαίσιο της πάγιας προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στην κοινωνία. Επιπλέον, θα υπάρχει και η δυνατότητα να πωλούν το ενεργειακό πλεόνασμα.

Σε νησί και Έβρο

Ο σχεδιασμός είναι το ξεκίνημα της μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στην «πράσινη» εποχή να γίνει από ένα στρατόπεδο σε νησί του Αιγαίου και από ένα στρατόπεδο στην περιοχή του Έβρου. Σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις μεγάλης έκτασης, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και αχανείς. Αυτό σημαίνει ότι εκεί είναι πολύ ευκολότερο να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεμογεννήτριες ή μετατροπείς ενέργειας κυμάτων. Εξάλλου, κυρίως στα νησιά, και ο ήλιος και ο άνεμος αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή και προσφέρονται για νέες υποδομές τόσο ηλιακής και αιολικής ενέργειας όσο και εκμετάλλευσης του κυματισμού από τη θάλασσα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «NEΩΝ», ήδη οι αρμόδιοι επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων μελετούν σε συνεργασία με ειδικούς από τον χώρο της ενέργειας ποιες περιοχές και ποια στρατόπεδα είναι τα πλέον κατάλληλα για να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα. Το «πράσινο» πρότζεκτ στις Ένοπλες Δυνάμεις τελεί υπό τη στενή παρακολούθηση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος έπειτα από 40 χρόνια στα στρατόπεδα γνωρίζει τις δυνατότητές τους, ποια μπορούν να φιλοξενήσουν εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ από την εποχή που ήταν Αρχηγός ΓΕΣ είχε κάνει ενέργειες για την ενεργειακή αναβάθμισή τους.

Δεν θα πρέπει να λησμονείται ακόμη ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχουν και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που κάνει το εγχείρημα πιο εύκολο. Τα στρατόπεδα αποτελούν ευαίσθητες περιοχές για την εθνική ασφάλεια και την ευθύνη για όσα υλοποιούνται εντός τους την έχουν οι στρατιωτικοί και το υπουργείο Άμυνας. Δηλαδή οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις μπορούν να γίνουν αυτόνομες ενεργειακά με ταχύτατες  διαδικασίες, χωρίς το υπουργείο να μπλέξει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες ή σε αντιδράσεις.

Σε αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις έχει αρχίσει πάντως να μειώνεται το ενεργειακό τους αποτύπωμα. Το ΓΕΣ σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών του, έχει εντάξει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 εννιά σχετικά έργα. Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση των στρατηγείων 1ης Στρατιάς, των Στρατιωτικών Νοσοκομείων 401 ΓΣΝΑ - 404 ΓΣΝ - 424 ΓΣΝΕ, του κτιρίου Στρατοδικείου - Αεροδικείου - ΣΤ' ΕΛΔΑΠ - ΚΤΣ Λάρισας και των εγκαταστάσεων της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Ένοπλες Δυνάμεις και Ενέργεια

Του Αλκιβιάδη Στεφανή

Η ιδιομορφία της χωράς μας και η διασπορά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην επικράτεια επιβάλλουν την ανάπτυξη ενεργειακών δυνατοτήτων ιδιαίτερα δε σε περιοχές όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν έντονη παρουσία και οι δικές τους δυνατότητες θα μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά οφέλη όχι μόνο σε αυτής καθαυτής τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και στην τοπική κοινωνία.

Η ενίσχυση δράσεων που αποσκοπούν στην ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονομία των εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων με την ταυτόχρονη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Έχουν ήδη επιτευχθεί και ολοκληρωθεί προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης σε παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, νοσοκομεία και στρατόπεδα που μειώνουν σημαντικά το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος με τη συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επιδίωξη στην παρούσα φάση είναι η μετάβαση σε ένα ανώτερο τεχνολογικά μοντέλο κάλυψης ενεργειακών αναγκών των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, με τη λειτουργία υβριδικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας, τα οποία με τον συνδυασμό μορφών ενέργειας (ηλιακή, αιολική, κυματική) θα παρέχουν τη δυνατότητα παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής του πλεονάσματος ενέργειας στις τοπικές κοινωνίες.

Στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όπως νοσοκομεία και στρατόπεδα στην ηπειρωτική και νησιωτική χώρα, σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ως αυτόνομες μονάδες οι οποίες θα καλύπτουν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών τους, επιτυγχάνοντας την απεξάρτηση και ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους κινδύνους παύσης λειτουργίας τους.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 18/01/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Να δω μπριζες στους όρχους, ηλεκτρικά steyr με τάμπλετ και τι άλλο. Μετά τα φατσαμπουκια και τα άλλα σοσιαλομέντια τώρα νέο πεδίο δόξης λαμπρό για νέες πράσινες σελφις και να'χαμε να λέγαμε. Ζήτω η πράσινη ανάπτυξη. Ρε τι έχουν τα έρμα και ψοφούν, με το φως τα βγάζω, με το φως τα μπάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή