Κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων - Οι τελευταίες πληροφορίες

Εβδομάδα κρίσεων ξεκινά από σήμερα στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με κάθε ημέρα που περνά – για να μην πούμε κάθε ώρα - να είναι πιθανή για την σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Του Χρήστου Μαζανίτη - ΠΗΓΗ: enikos.gr

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κρίνεται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καθώς και οι Αρχηγοί των Επιτελείων με τους Αρχηγούς Στρατιάς, Στόλου και Τακτικής Αεροπορίας.

Παρά τις φήμες που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι διασταυρούμενες από αρκετές πηγές πληροφορίες του enikos.gr δίνουν ισχυρό προβάδισμα στο σενάριο της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση φαίνεται να μην προχωρά σε καμία αλλαγή στην ιεραρχία των ΕΔ, ως επακόλουθο της ψήφου εμπιστοσύνης στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Έτσι, θα πρέπει να θεωρείται τουλάχιστον σίγουρη η παραμονή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος μάλιστα κατά πολλούς θεωρείται βέβαιο ότι θα εξαντλήσει και το ανώτερο των 3+1 ετών παραμονής στην θέση. Στον Στρατηγό πιστώνεται η θετική αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων στις 3 μεγάλες κρίσεις με την Τουρκία το περασμένο έτος (Έβρος συν 2 με Oruc Reis) καθώς και ο συντονισμός των Επιτελείων στο θέμα αντιμετώπισης της Πανδημίας.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, η «ήρεμη δύναμη» του Στρατού όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του πέρυσι, ήρθε αντιμέτωπος με την κρίση του Έβρου. Με μεγάλη εμπειρία και γνώση της περιοχής, όντας προηγουμένως Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, κι έχοντας εξαιρετική συνεργασία με τους Διοικητές της 12ης και 16ης Μεραρχίας, κατάφεραν μέσα σε ώρες να ανασχέσουν το πρώτο κύμα της υβριδικής επίθεσης από την Τουρκία και σε συνεργασία με την Αστυνομία να σφραγίσουν και τα 212 χιλιόμετρα των συνόρων του Έβρου.

Βεβαίως, ξεχωριστό ρόλο διαδραμάτισε και στην πανδημία του κορωνοϊού, με τα στρατιωτικά εργοστάσια να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες τόσο στην διάθεση αντισηπτικών και μασκών, όσο και στην συνδρομή με κλίνες και ιατρικό προσωπικό.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η παραμονή του Αρχηγού ΓΕΣ για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Το ίδιο και για τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαδόπουλο.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, επίσης παραμένει στην θέση του, έχοντας φέρει σε πέρας με εξαιρετική επιτυχία όλες τις προκλήσεις που εμφανίστηκαν από την Τουρκία. Και δεν είναι λίγες, αφού αν το βάλουμε σε μια άτυπη ζυγαριά, το ναυτικό ίσως σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος των προκλήσεων φέτος. Η διαρκής πίεση με το Oruc Reis, η συνδρομή στην ανάσχεση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στο ανατολικό Αιγαίο αλλά και ο σχεδιασμός για την ενίσχυση του Στόλου, είναι τα πιο τρανταχτά θέματα που χειρίστηκε ο Αντιναύαρχος Πετράκης. Το Πολεμικό Ναυτικό κλήθηκε να σηκώσει μεγάλο βάρος. Ήταν παντού και έδρασε με αποφασιστικότητα. Θετικά αποτιμάται και ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, που επίσης παραμένει στην θέση του.

Αφήσαμε για το τέλος την Αεροπορία, παρότι ο Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης είναι ο αρχαιότερος των Αρχηγών των Επιτελείων και θα έπρεπε να είναι πρώτος στην αναφορά. Όμως, η Πολεμική Αεροπορία συγκεντρώνει τις περισσότερες συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του Αρχηγού και τις καραμπόλες που μπορεί να προκύψουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr το επικρατέστερο σενάριο είναι να μην υπάρξει η παραμικρή αλλαγή. Όλοι, σε κυβέρνηση, υπουργείο και ΓΕΕΘΑ αναγνωρίζουν ότι ο χαμηλών τόνων αλλά εξαιρετικά μεθοδικός Αρχηγός ΓΕΑ όχι μόνο έχει φέρει σε πέρας κάθε πρόκληση που εμφανίστηκε αλλά έχει καταφέρει με τους συνεργάτες του να απλώσουν έναν πέπλο ασφάλειας και ηρεμίας στα στελέχη. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όχι μόνο το «δόγμα της μηδενικής ανοχής» στις τουρκικές προκλήσεις που έχει θέσει σε εφαρμογή αλλά και την αποστολή συνολικά 8 μαχητικών F-16 σε άσκηση στην Κύπρο, χωρίς ποτέ να τους αντιληφθεί η τουρκική αεράμυνα.

Επί των ημερών του μπήκε σε τροχιά το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, έκλεισε η συμφωνία προμήθειας των 18 Rafale, βρέθηκε λύση στο πρόβλημα με τα C-130 και προχωρά η υποστήριξη των C-27 κι η αναβάθμιση των F-16 block50 σε block 52. Έτσι, ο Αντιπτέραρχος Μπλιούμης με την παραμονή γι’ ακόμη ένα χρόνο στον θώκο του Αρχηγού φτάνει το μέγιστο θητείας των 2+1 ετών.

Αμετακίνητος, όμως, παραμένει και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος επίσης φτάνει το μέγιστο παραμονής στην θέση, με αρκετούς να τον προκρίνουν ως τον επόμενο Αρχηγό ΓΕΑ.


ΠΗΓΗ: real.gr

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

 1. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙ 3ΜΗΝΟ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΣΟ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΦΕΘΑ ΕΝΑ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΞΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΣΑΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΒΑΡΥΝΟΥΣΑ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΑΝΤΛΑΝΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ.ΓΙΑ ΤΟΝ @@@@@ ΤΙ ΕΙΠΕ?ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ Ι Σ Χ Υ Ρ Ο Υ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ!!!Ο ΙΔΙΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΥ ΟΤΑΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΤΟΝ " ΦΑΝΕ" .ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΝΔ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για εξηγεισου καλύτερα, γιατί μάλλον λάθος πληροφορίες έχεις, από την ξαδέλφη της κολλητής της κουνιάδας του μπατζανακη που έπινε καφέ μαζί με την γυναίκα του κολλητού του από τον στρατό και που ίσως, όπως λέει και το τραγούδι, "να την γνώριζα και εγώ". Τελικά οι παρενέργειες από το εμβόλιο είναι χειρότερες από ότι περιμένανε σε μερικούς συνταξιούχους απόστρατους γεράκους. OMG.

   Διαγραφή
 2. ΑΓΑΠΗΤΕ ΟΜG (O MY GOD) ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 60,ΕΧΕΙ ΟΝΤΩΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ,ΜΕΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΣΑΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΚΑΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΜΑΣ ΠΗΡΕ Α Ρ Ι Σ Τ Α ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ. ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2004 ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΥ ΕΙΧΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΑΡΝΗΘΕΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΑ ΓΕΡΑΚΟ,ΜΑΛΛΟΝ ΩΡΙΜΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά δεν έχεις καταλάβει ότι τρολάρει ο OMG; Τι συζητάς τώρα για Κοσσυφοπέδιο (Κόσσοβο είναι στα αλβανικά) και διοικητές και τούρκους στρατηγούς και άριστα 10 και ολυμπιακούς αγώνες; Αχταρμάς, καλά μιλάμε για IQ ραδικιού ρε φίλε. Νά'σαι καλά γελάσαμε και λίγο με τα σχόλια.

   Διαγραφή