Ελληνική υπεροχή στον αέρα με 154 Μαχητές των Αιθέρων (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Ελληνική υπεροχή στον αέρα με 154 Μαχητές των Αιθέρων (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Το σχέδιο του υπουργείου Άμυνας για τη θωράκιση της Ελλάδας με υπερσύγχρονα αεροσκάφη και ιπτάμενα ραντάρ, που θα επιβεβαιώσουν τη δύναμη πυράς της χώρας όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στη Μεσόγειο

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ - lsblav@gmail.com

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση των Rafale στη Βουλή σε συνδυασμό με το ανοικτό «παράθυρο» που άφησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, για τη δυνατότητα αποκτήσεως από την Ελλάδα έως το 2025 συνολικώς 40 μαχητικών αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), κάτι που επιχείρησε να «διαψεύσει» ή, καλύτερα, να εξηγήσει την επομένη, φέρνει την Π.Α. ενώπιον σημαντικότατων εξελίξεων και προκλήσεων για το 2021 και το επέκεινα. Κάτι που σχεδιάστηκε και υλοποιείται με στόχο να την καταστήσουν κυρίαρχη όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, αντιπαρατασσόμενη απέναντι στην Τουρκία και στην υπεροχή που εκείνη έχει σε απόλυτους αριθμούς.

Ειδικότερα, η απόκτηση 18 Rafale της πλέον σύγχρονης εκδόσεως F3R, δηλαδή ενός μαχητικού 4+ αεροπορικής γενιάς, ταυτοχρόνως με τα όπλα τους (Meteor, SCALP-NG, MICA κ.λπ.), μαζί με την εν συνεχεία υποστήριξή τους για την επόμενη 5ετία, προσφέρει αυτόματα το πάνω χέρι στην ελληνοτουρκική σκακιέρα. Από τον Ιούλιο και μέσα στο 2021 θα είναι στην Τανάγρα τα πρώτα 6 μεταχειρισμένα μαχητικά. Επίσης θα έχουν έλθει και όλα τα όπλα τους. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι Τούρκοι δεν έχουν παραλάβει ακόμη τα μαχητικά τους F-35Α και ούτε είναι, τώρα τουλάχιστον, γνωστό πότε θα τα παραλάβουν, επιτρέπουν στην Ελλάδα να έχει μια πρωτοπορία σε τακτικό επίπεδο.

Στις αρχές Φεβρουαρίου θα πετάξει από την ΕΑΒ για ΗΠΑ το πρωτότυπο αεροσκάφος δοκιμών F-16C Block.52+ ADV (με s/n «005») του προγράμματος αναβαθμίσεως των 84 μαχητικών Block.52+ και Block.52+ ADV σε F-16V (Viper), προκειμένου εκεί να «φορέσει» όλο το πακέτο της αναβαθμίσεως και να κάνει τις δοκιμές εδάφους και αέρος. Αν όλα πάνε καλά, που εκτιμάται ότι θα πάνε, τότε θα ξεκινήσει εντός του 2021 η αναβάθμιση των 10 πρώτων F-16 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στο Σχηματάρι. Επομένως, φέτος ξεκινά και ουσιαστικώς η αναβάθμιση των 84 F-16.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας κατά τη ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2021 στη Βουλή, ανακοίνωσε όχι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει και στην αναβάθμιση του στόλου των περίπου 30 μαχητικών F-16C/D Block.50 σε επίπεδο Block.52+ ADV, κυρίως χρησιμοποιώντας απάρτια που βγαίνουν από τα F-16 Block.52+ και Block.52+ ADV που θα αναβαθμιστούν σε F-16V.

Το ανοικτό «παράθυρο» που άφησε ο κ. Παναγιωτόπουλος για την απόκτηση άλλων 22 μαχητικών, καθώς ανέφερε ότι τόσο στην τρέχουσα όσο και στη νέα Δομή Δυνάμεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει πρόβλεψη για την απόκτηση έως το 2025 συνολικώς 40 μαχητικών, από τα οποία πήραμε τώρα 18 Rafale, λογικώς οδηγεί «τυφλοσούρτη» στην απόκτηση άλλης μίας μοίρας 22 μαχητικών F-35. Αυτό το ενδιαφέρον το έχουν αναφέρει επισήμως κατά καιρούς τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο κ. Παναγιωτόπουλος, αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ., ενώ και η Π.Α. έχει αποστείλει επισήμως στις ΗΠΑ αίτημα για να πληροφορηθεί τα όσα επιθυμεί. Επομένως, ενδιαφέρον (τουλάχιστον) υπάρχει και σε αυτήν τη φάση όλα είναι στο πολιτικό/διπλωματικό τραπέζι ενόψει της επισήμου παραλαβής της νέας διακυβερνήσεως του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

ΣΥΜΠΑΓΗΣ ΣΤΟΛΟΣ

Και ο πλέον αδαής μπορεί να αντιληφθεί ότι τυχόν απόκτηση και μίας μοίρας 22 F-35, μαζί με τα 18 Rafale καi τα 84 αναβαθμισμένα F-16V συνθέτει μια τρομακτική δύναμη πυρός υπερσύγχρονων μαχητικών (και των οπλικών συστημάτων που μπορούν να μεταφέρουν), που θα έχουν όλα το ίδιο, υπερσύγχρονο ραντάρ AESA, τρομερών δυνατοτήτων, και σύνδεση μεταφοράς εικόνας και επικοινωνίας, διοικήσεως και ελέγχου Link-16 σε πραγματικό χρόνο, τόσο μεταξύ τους όσο και με σταθμούς ή πλοία σε αέρα, έδαφος και θάλασσα. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ύπαρξη και συνεργασία όλων των προαναφερθέντων με τα τέσσερα ιπτάμενα ραντάρ της Π.Α. ΕΜΒ-145Η Erieye, που επίσης έχουν δυνατότητα συνδέσεως με Link-16.

Αν, μάλιστα, κάποιος προσθέσει σε αυτά τα 124 υπερσύγχρονα μαχητικά και την αναμενόμενη, πλέον, αναβάθμιση των 30 παλαιότερων F-16. που προαναφέρθηκε, τότε μέχρι το 2027-2028 δημιουργείται ένας συμπαγής, υπερσύγχρονος αεροπορικός στόλος 150 μαχητικών πρώτης γραμμής και 4 ιπτάμενων ραντάρ, τα οποία, με τα όπλα τους και σε συνδυασμό με την ισχυρότατη ομπρέλα προστασίας από τα αντιαεροπορικά βλήματα, που ο εχθρός οφείλει να λάβει υπόψη του, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ελληνικής κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή μας.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 16/01/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια