Τα Rafale έρχονται, οι Αμερικανοί στενός κορσές για F-16, F-35 και φρεγάτες

Τα Rafale έρχονται, οι Αμερικανοί στενός κορσές για F-16, F-35 και φρεγάτες

Στενός κορσές οι ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό δυο γενιών F-16, την αγορά F-35 και για τις φρεγάτες. Τα Rafale έρχονται στην Ελλάδα

Γράφει ο Δήμος Βερύκιος

«Λεφτόδεντρα» φύτρωσαν ξαφνικά στο προαύλιο του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας;

Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η χτεσινή απόφαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου να ζητήσει τον εκσυγχρονισμό επιπλέον 38 παλαιότερων F-16 που είχε αγοράσει το 1990 ο μπαμπάς Μητσοτάκης.

Περίεργα παιχνίδια παίζονται τις τελευταίες μέρες με το «ράλι» των εξοπλισμών που διάφοροι περίεργοι κύκλοι επιχειρούν να ενεργοποιήσουν χωρίς ωστόσο να διαθέτουν ούτε στάλα καύσιμο.

Οι τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν ως εξής: Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, όπου τίθενται και το θέμα της αγοράς των 18 RAFALE, το κόστος των οποίων αγγίζει τα 2,5 δισ! Η Αθήνα διαβεβαιώνει το Παρίσι ότι εντός των επόμενων ημερών η σύμβαση θα είναι έτοιμη προς υπογραφή.

Το iEidiseis αρκετές φορές έχει αναφέρει πληροφορίες για την δυσφορία στελεχών του ΓΕΑ που δεν είδαν με «καλό μάτι» την επιλογή Μητσοτάκη για τα γαλλικά RAFALE.

Το αμερικανικό λόμπι των F-16 στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι ισχυρότατο και πατρονάρεται από απόστρατους που είχαν διατελέσει σε ύψιστες στρατιωτικές αλλά και πολιτικές θέσεις.

Με το που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αγορά των Γαλλικών RAFALE, οι «εφ-δεκαεξάριδες» της Πολεμικής Αεροπορίας αντέδρασαν ως «ταύροι εν υαλοπωλείω».

Αρχικά έκαναν «λευκή απεργία», αργούσαν να φτιάξουν την σύμβαση αγοράς των Rafale, χρειάστηκε αρκετές φορές να βάλει τις φωνές ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και να ενημερώσει προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα προσκόμματα που βάζουν διάφοροι, ώστε να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της σύμβασης.

Όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων είχαν τον λόγο τους. Ήθελαν πριν την υπογραφή της αγοράς των Rafale να έχει αποσταλεί στις ΗΠΑ το γράμμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αγορά F-35! Έτσι ωμά: «Rafale εσύ, F-16 εμείς»...

Στο μεταξύ από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ και του Καμμένου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16. Προφανώς δεν τους φτάνει μόνο αυτό, καθώς τα γαλλικά RAFALE είναι έτοιμα να προσγειωθούν στην Ελλάδα. Ξαφνικά χτες το ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο ζητάει τον εκσυγχρονισμό και των επιπλέον 38 παλαιότερων αεροσκαφών F-16 του 90 που μαζί με το σύστημα αυτοπροστασίας το συνολικό κόστος των «F» θα αγγίξει τα 2,5 δισ! Την εν λόγω εισήγηση «ευλογεί» από τα λαγούμια της ΓΔΕ πρώην στρατιωτικός και πρώην υπουργός.

Στον χορό των «F» μπαίνει από προχτές και ο αμερικανός πρέσβης, ο οποίος μέχρι πρότινος εκδήλωνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία και τα εξοπλιστικά προγράμματα του Ναυτικού.

Κοινώς οι Αμερικανοί και τα εδώ «εξαπτέρυγα» τους, παίζουν «Πάρτα Όλα».

Θέλουν και τα δυο προγράμματα εκσυγχρονισμού των F-16, θέλουν και το F-35, αλλά θέλουν και τις φρεγάτες...

Θέλουν «τον ουρανό με τ άστρα»...

Μόνο που το λεφτοδεντρο εξαφανίστηκε από το προαύλιο του Πενταγώνου. Ήταν ένα «όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό»... «πλοίο που ναυάγησε σαν νούφαρο που μάδησε στης λίμνης μέσα το θολό νερό».

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια