Περισσότεροι κληρωτοί στα πλοία-«Τρέχουν» οι προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ

Περισσότεροι κληρωτοί στα πλοία-«Τρέχουν» οι προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ

Ο Ελληνικός Στόλος έχει σηκώσει τεράστιο βάρος στον τομέα της επιτήρησης αλλά και της αποτροπής - ΓΕΕΘΑ και υπουργείο Αμυνας «τρέχουν» τις διαδικασίες πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ώστε να προσληφθούν άμεσα από την αρχή κιόλας του 2021

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Περισσότεροι κληρωτοί ναύτες σε σύγκριση με το παρελθόν - από τους νεοσύλλεκτους που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου - αναμένεται να σταλούν για ένα μέρος της θητείας τους σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο αριθμός των κληρωτών που υπηρετούν σε πολεμικά πλοία είναι ούτως ή άλλως πολύ μικρός (εκτιμάται ότι αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 10% στο συνολικό δυναμικό ενός καραβιού). Εντούτοις, στην παρούσα φάση οι επιτελείς του ΓΕΝ έκριναν ότι ο αριθμός των κληρωτών που υπηρετούν σε πλοία μετά τη βασική εκπαίδευσή τους θα πρέπει να αυξηθεί, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, να αλλάζει δραστικά κάτι στις ήδη υπάρχουσες αναλογίες μονίμων - κληρωτών.

Η παραπάνω απόφαση είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με τη γενικότερη φιλοσοφία της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, αλλά και της κυβέρνησης, για ενίσχυση του προσωπικού του Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο να διατηρηθεί το αξιόμαχό του.

Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί πως το Πολεμικό Ναυτικό προχωρεί σε αυτή την κίνηση σε μια χρονιά που ο Ελληνικός Στόλος έχει σηκώσει τεράστιο βάρος στον τομέα της επιτήρησης αλλά και της αποτροπής. Ουσιαστικά από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου πάρα πολλές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού ήταν διαρκώς σε ετοιμότητα στο Αιγαίο λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Και στη συνέχεια βέβαια το Πολεμικό Ναυτικό έδωσε δυναμικό «παρών» και στην «ασπίδα» που ύψωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα όλο το καλοκαίρι και μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Επιπλέον, δεν πρέπει να λησμονείται πως η χρονιά, η οποία σε λίγες ημέρες τελειώνει, είχε και ακόμη μία ιδιαιτερότητα, αυτή του κορωνοϊού. Είναι λοιπόν πρόδηλο ότι πολλά από τα μόνιμα στελέχη ήταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε μέγιστη επιφυλακή και χωρίς απεριόριστη δυνατότητα ξεκούρασης.

Υπό αυτά τα δεδομένα η αύξηση των κληρωτών στα πολεμικά πλοία - με πολύ μικρό αριθμό πάντως - μπορεί να συνδέεται και με το τεράστιο επιχειρησιακό έργο που έφεραν εις πέρας τα μόνιμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού το προηγούμενο διάστημα.

«ΤΡΕΧΟΥΝ» ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ. Στο μεταξύ, ΓΕΕΘΑ και υπουργείο Άμυνας «τρέχουν» τις διαδικασίες πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) ώστε να προσληφθούν άμεσα από την αρχή κιόλας του 2021 και να ενισχυθεί σημαντικά η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα, το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας έχει επισπεύσει τις διαδικασίες των αρχικών προκηρύξεων με στόχο στις αρχές του 2021 να καταταχθούν οι πρώτοι 1.600 Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) και 1.000 Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) (600 ΣΞ, 200 ΠΝ, 200 ΠΑ). Ο χρόνος των διαδικασιών θεωρείται ρεκόρ για τα ελληνικά γραφειοκρατικά δεδομένα.

ΠΗΓΗ: TA NEA 05/12/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια