Παναγιωτόπουλος: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης σε πολύτεκνους Στρατιωτικούς (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Παναγιωτόπουλος: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης σε πολύτεκνους Στρατιωτικούς (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Ιωάννης Καλλιάνος με θέμα «Μέτρα στήριξης πολύτεκνων οικογενειών», σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), τα ακόλουθα:

Το ΥΠΕΘΑ, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με την παροχή πλήθους διοικητικών μέτρων, όπως μοριοδότηση μεταθέσεων, αύξηση του χρόνου παραμονής στη Φρουρά υπηρέτησης, κατ’ εξαίρεση στέγαση σε ΣΟΑ - ΣΟΜΥ, κατ’ εξαίρεση παραθερισμό στα ΚΑΑΥ, προτεραιότητα χρησιμοποίησης Βρεφονηπιακών Σταθμών.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις συζευγμένων στελεχών, πολυτέκνων οικογενειών, που συνυπηρετούν και έχουν ανήλικα τέκνα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μεταφοράς των τέκνων τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία, οι Διοικήσεις διευκολύνουν τα παραπάνω στελέχη για τη μεταφορά των τέκνων τους από και προς το χώρο του σχολείου - παιδικού σταθμού, με διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης και αναχώρησης, στις περιπτώσεις εκείνες που δεν επηρεάζεται η επιχειρησιακή λειτουργία της Μονάδας ή της Υπηρεσίας.

Τα εν λόγω ευεργετικά μέτρα, που έχουν ήδη θεσπιστεί για τα στελέχη με πολύτεκνες οικογένειες, διαφαίνεται ότι καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες τους, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη την κάλυψη των υπηρεσιακών απαιτήσεων, την προάσπιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την εξασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων.

Επιπλέον των ανωτέρω, σε ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα που αμβλύνουν τα κοινωνικά, οικονομικά και υγειονομικά θέματα αυτής της κατηγορίας πολιτών, όπως καθοριζόμενο αριθμό εισακτέων στα ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ και μέχρι ποσοστού τριάντα πέντε επί τοις εκατό (35%).

Όσον αφορά στους υπηρετούντες Οπλίτες, σύμφωνα με τα άρθρα 7 παρ.1 και 13 παρ.1 του ν.3421/2005 «Στρατολογία των Ελλήνων και άλλες Διατάξεις», προβλέπονται από την Στρατολογική Νομοθεσία, πολλαπλές ειδικές ρυθμίσεις που προστατεύουν τις πολύτεκνες/τρίτεκνες οικογένειες. Συγκεκριμένα προβλέπεται η μείωση ή απαλλαγή της θητείας των Οπλιτών που προέρχονται από πολύτεκνες/τρίτεκνες οικογένειες ως εξής:

Μεταφέρονται στους υπόχρεους εξάμηνης μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, εφόσον επιθυμούν όλοι οι αδελφοί από τέσσερα (4) ή περισσότερα ζώντα αδέλφια.

Μεταφέρονται στους υπόχρεους εννεάμηνης μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, εφόσον επιθυμούν όλοι οι αδελφοί από τρία (3) ζώντα αδέλφια.

Απαλλάσσεται από τη στράτευση ο πατέρας τριών (3) ή περισσοτέρων ζώντων τέκνων.

Οι ανωτέρω στρατολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στην προστασία και διευκόλυνση των πολύτεκνων οικογενειών συνδυάζονται επιπρόσθετα και με πλήθος άλλων ευεργετικών διατάξεων μειωμένης θητείας και ευνοϊκών μεταθέσεων που επιλύουν κοινωνικά, οικονομικά ή θέματα υγείας των οικογενειών των Οπλιτών.

Αναφορικά με το πολιτικό προσωπικό, για όλα τα θέματα που αφορούν διορισμό, άδειες, μετακινήσεις, μεταθέσεις, μετατάξεις των Πολιτικών Υπαλλήλων του ΥΠΕΘΑ, εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται στις νομοθετικές διατάξεις που ισχύουν για το σύνολο του προσωπικού του Δημοσίου Τομέα.

Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

Το σχετικό έγγραφο:


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια