Ο γρίφος της γαλλικής ενδιάμεσης λύσης: Οι Belh@ra «Hellenique» και οι Belh@ra FDI

Ο γρίφος της γαλλικής ενδιάμεσης λύσης: Οι Belh@ra «Hellenique» και οι Belh@ra FDI

Η μικρή παράταση για τις υπογραφές και τη συμφωνία που φέρνει τα 18 μαχητικά RAFALE F3R στην Ελλάδα, μετατίθεται για τον Ιανουάριο του 2021 καθώς η Ελληνογαλλική σύμβαση μετά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, πρέπει απαραιτήτως να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αυτό δίνει και την ευκαιρία στο Παρίσι να διαμορφώσει μια καλύτερη, πιο ρεαλιστική και ολοκληρωμένη πρόταση για την υπόθεση των φρεγατών.

Ο φάκελος αυτής της πρότασης θα ταξιδέψει στα χέρια της Φλοράνς Παρλί και την οποία θα συζητήσει εκτενώς με το Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Μ’ ένα πιθανό δυναμικό come back των Γάλλων το ευρωπαϊκό «κάστρο» του Πολεμικού Ναυτικού ίσως δεν θα πέσει στις ΗΠΑ, ειδικά αν μέσα σε αυτή την πρόταση της Γαλλίας ή μέσω της διαρκούς διαπραγμάτευσης καλυφθεί και το πολυετές αίτημα του ΓΕΝ, για πλοία που δύναται να πραγματοποιούν άμυνα περιοχής.

Το Πολεμικό Ναυτικό επιμένει σ’ αυτό το αίτημα ιδίως μετά και την πεντάμηνη Ελληνοτουρκική κρίση καθώς μέσα από αυτή και με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Ελληνικός στόλος, έχουν εξαχθεί σημαντικά συμπεράσματα στο Επιτελείο. Άλλωστε όλες οι νέες προκλήσεις έχει φανεί ότι θα εξελίσσονται από το νοτιοανατολικό Αιγαίο και κάτω, στην Αν. Μεσόγειο.

Κρύο - Ζεστό…

Η Ελληνογαλλική διαπραγμάτευση έχει κρατήσει κάτι περισσότερο από μια πενταετία, βεβαίως κάθε φορά οι συζητήσεις συνεχίζονταν κι από ένα άλλο βήμα. Όλα είχαν ξεκινήσει από την αποκλειστική σχεδίαση για τις απαιτήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μέσω των παρατηρήσεων που είχαν γίνει από το Ελληνικό Επιτελείο και σταδιακά αυτός ο διάλογος ανέβαινε τα σκαλοπάτια προς τη συμφωνία.

Έχουμε σημειώσει πολλές φορές το «τσουχτερό» κονδύλι για τις δυο αντιαεροπορικές φρεγάτες τύπου Balh@ra που φτάνει περίπου τα 3,5 δις, με τον οπλισμό τους.

Το γεγονός ότι τα πάντα είναι ανοιχτά και η ελληνική πλευρά ακούει όλες τις προτάσεις από τους «μνηστήρες» για την προίκα που δίνουν στο Πολεμικό Ναυτικό, κρατά ανοιχτή την πόρτα στο Παρίσι, να σχεδιάσει ακόμη καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προσελκύσει την Ελλάδα στην δική του αμυντική βιομηχανία.

Υπάρχουν σενάρια- πληροφορίες οι οποίες ομιλούν για τέσσερα νέα καράβια τύπου Belh@ra, με τα δυο απ’ αυτά να είναι στην Ελληνική διαμόρφωση (Belh@ra Hellenique) και οι άλλες δυο να είναι οι πολλαπλού ρόλου, στην κλασική Γαλλική διαμόρφωση (FDI).

Οι δυο «μαγικές» λέξεις…

Αν με αυτό το σενάριο οι Γάλλοι φέρουν μια άλλη τιμή για τέσσερα νέα καράβια, μένει να φανεί αν θα έχουν και μια άλλη πολύ βασική απάντηση, η οποία συνοψίζεται σε δυο μόνο λέξεις… Ενδιάμεση λύση!

Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει ότι τα πολεμικά πλοία που διαθέτει ο Γαλλικός στόλος είναι άκρως απαραίτητα σε αυτό, κλείνοντας με αυτό ακριβώς τον τρόπο τα σενάρια περί ενδιάμεσης λύσης των φρεγατών Fremm.

Σε ερωτήσεις προς Επιτελείς εμφανίστηκαν, όπως και στην περίπτωση των Αμερικανών, ως «απαιτητικοί» για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Θέλουν ν’ ακούσουν τις νέες προτάσεις των Γάλλων για την ενδιάμεση λύση και αυτή να εξεταστεί ανά πλοίο (σ.σ. το ΠΝ θέλει το λιγότερο δυο πλοία ενδιάμεσης λύσης) ξεχωριστά, δηλαδή ποιο καράβι μπορούν να διαθέσουν οι Γάλλοι, τι δυνατότητες έχει, τι όπλα φέρει.

Αν για παράδειγμα, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά πηγές από το ΠΝ, πρόκειται για μια Fremm με δυνατότητες Α/Α άμυνας, γιατί όχι αυτό να σημαίνει την παράλληλη έναρξη της συζήτησης από ενδιάμεση λύση, να μεταπέσει σε μόνιμη.

Κατά συνέπεια μια εκ των νέων Belh@ra αυτομάτως γίνεται πολλαπλού ρόλου κι όχι άμυνας περιοχής. Αν πάλι πρόκειται για πιο παλιό σκαρί, τότε θα εξαρτηθεί κι από άλλους παράγοντες, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν λίγα χρόνια η λύση των φρεγατών La Fayette είχε απορριφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό.

Σ’ ότι αφορά το θέμα της ναυπήγησης και στην Ελλάδα, εδώ περνάμε στο μονοπάτι με τα πολλά αγκάθια το οποίο θέλουν και οι δυο πλευρές να το εξετάσουν και να το διαπραγματευτούν. Υπάρχουν προτάσεις αλλά αυτές δεν μπορεί να πει κανείς ότι ικανοποιούν σ’ έναν μεγάλο βαθμό την ελληνική πλευρά.

Οι ίδιες πηγές παραλληλίζουν αυτή την διαπραγμάτευση με μια νέα παρτίδα σκάκι, η οποία όμως έχει ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό.

Υπάρχει ένας σταθερός παίκτης από τη μια πλευρά και είναι η Ελλάδα, η οποία εκπροσωπείται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο και το Πολεμικό ναυτικό.

Στην άλλη πλευρά του σκακιστικού αγώνα υπάρχουν διαφορετικοί παίκτες και ο καθένας έχει τον δικό του στρατό που επιχειρεί να κατακτήσει το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. απο αυριο,σε μεθαυριο αντε να δουμε αναθεμα την γραφειοκρατεια σας μεχρι να μας πουν δεν πατε να ... μας σκασατε ......ηταν αρχη του 2021 τα ραφαλ τωρα εγιναν τελος του 21 μεχρι το 25 πιστευω να τα εχουμε τοτε θα εχουν και το καινουριο στελθ οι τουρκοι δικης τους παραγωγης
    και αντε καληνυχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή