«Τείχος» των ΕΔ γύρω από το Καστελλόριζο – «Ασπίδα» από θάλασσα και αέρα στα 6 μίλια

«Τείχος» των ΕΔ γύρω από το Καστελλόριζο – «Ασπίδα» από θάλασσα και αέρα στα 6 μίλια

Πώς οι Ένοπλες Δυνάμεις δημιουργούσαν άμεσα ένα μεγάλο τείχος γύρω από το Καστελλόριζο σε κάθε προσέγγιση του «Ορούτς Ρέις»

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

Από τις 10 Αυγούστου οι Τούρκοι εξέδιδαν συνεχώς, με μια μικρή ανάπαυλα ολίγων ημερών, παράνομες NAVTEX για έρευνες επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όχι, τις περισσότερες φορές, μακριά από το Καστελλόριζο. Το τουρκικό ερευνητικό «Ορούτς Ρέις», τα βοηθητικά του πλοία «Ataman» και «Cengiz Han», καθώς και τα τουρκικά πολεμικά που τα συνόδευαν επιχείρησαν πολλές φορές να πλησιάσουν τα 6 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη, στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου. Και όμως, μόλις ο τουρκικός στολίσκος πλησίαζε όχι τα 6 ναυτικά μίλια, αλλά τα 8,5 ναυτικά μίλια από το ακριτικό νησί, τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, την οποία θα θυμούνται για πολύ καιρό οι Τούρκοι.

Ήταν σαν να εμφανίζονταν ξαφνικά από το πουθενά αόρατοι φρουροί, σαν να ήταν τα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού σε διατεταγμένη υπηρεσία προκειμένου να δημιουργήσουν μια θαλάσσια ασπίδα γύρω από το Καστελλόριζο, ένα τείχος απροσπέλαστο από καθετί, ακόμα και από εχθρικά κατασκοπευτικά drones.

Όταν τα τουρκικά πλοία επιχειρούσαν να «σπάσουν» τη θαλάσσια οριογραμμή των 8,5 μιλίων, ξαφνικά εμφανίζονταν στην περιοχή οι ελληνικές φρεγάτες, τα ταχύπλοα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, τα υποβρύχια με τους κατευθυνόμενους πυραύλους και τα ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας. Δημιουργούσαν έτσι ένα θαλάσσιο ανάχωμα που απέτρεπε κάθε προσπάθεια παραβίασης των εθνικών χωρικών υδάτων. Οι Τούρκοι το επιχείρησαν για τελευταία φορά και την περασμένη Παρασκευή ξημερώματα, προτού ακόμα ο ήλιος ανατείλει, νομίζοντας πως έτσι αξημέρωτα θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητοι τη γραμμή των 6 μιλίων, αλλά τους περίμεναν ως ασπίδα τα ελληνικά πολεμικά.

Την ίδια ώρα εμφανίστηκαν (επίσης από το πουθενά) τα μέλη της ομάδας της πλέον επίλεκτης μονάδας των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτής της Ζ' ΜΑΚ, με τα φουσκωτά τους με τον εξελιγμένο οπλισμό που διαθέτουν, με τον φούμο στα πρόσωπά τους, παίρνοντας θέση φρούρησης στο λιμάνι του Καστελλόριζου. Η Ζ' ΜΑΚ ή η «μοναδα - φάντασμα», όπως την αποκαλούν, είναι η ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων, ποτέ τα μέλη της δεν δείχνουν τα πρόσωπά τους και κανείς δεν γνωρίζει τα ονόματά τους, εκτός από τους αξιωματικούς της μονάδας. Τους βλέπει κανείς με τα φουσκωτά τους σκάφη παντού σε όλο το Αιγαίο, με απίστευτο επαγγελματισμό και με θαυμαστή ακρίβεια στην αποστολή τους, από τη βραχονησίδα Αλιμιά (ανάμεσα στη Ρόδο και στη Χάλκη) έως και το λιμάνι του Καστελλόριζου.

ΤΟ ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΜΑΤΙ. Την περιοχή «σαρώνουν» τα ιπτάμενα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας. Πετούν σε ασφαλές σημείο και έχουν ως αποστολή να σκανάρουν ό,τι πλησιάζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή ό,τι πλέει επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είναι τα ΕΜΒ-145Η ΑΕW&C που διαχειρίζεται η 380 Μοίρα ΑΣΕΠΕ (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου). Ο,τι πετούσε και ό,τι έπλεε στην περιοχή τα ιπτάμενα ραντάρ τα έβλεπαν και βεβαίως προειδοποιούσαν εκεί που έπρεπε. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι τα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ είναι το «ιπτάμενο μάτι» και για την Πολεμική Αεροπορία και για το Πολεμικό Ναυτικό. Η συγκεκριμένη μονάδα έχει και πολεμική εμπειρία, μιας και οι νατοϊκοί αξιωματικοί αξιολογώντας τις ικανότητές της ανέθεσαν σε αυτήν τη διαχείριση μέρους των θαλάσσιων επιτηρήσεων στην περιοχή της Λιβύης.

«Τα περί αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών εγώ τα ακούω βερεσέ», αναφέρει ανώτατος αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι με εντολές του διεξάγονται αεροναυτικές ασκήσεις πλησίον του νησιού, τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας παίρνουν μέρος σε ασκήσεις στην περιοχή ή εμφανίζονται για να αναγνωρίσουν ή για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά αεροσκάφη που θρασύτατα πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από νησιά και βραχονησίδες.

Τις προάλλες, την ώρα που οι Τούρκοι είχαν εξαπολύσει τα ανθυποβρυχιακά τους ελικόπτερα και τα υποβρύχιά τους για να ξετρυπώσουν ένα ελληνικό υποβρύχιο (το «Νηρεύς»), που νόμιζαν ότι βρισκόταν ανοικτά της Ρόδου, ξαφνικά εκείνο με εντολή της στρατιωτικής ηγεσίας αναδύθηκε μεγαλοπρεπώς και κάτω από τα χειροκροτήματα των κατοίκων μέσα στο λιμάνι του Καστελλόριζου. Έμεινε εκεί για αρκετή ώρα σαν ο κυβερνήτης και το πλήρωμά του να ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους να μην ψάχνουν... ασκόπως.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 07/12/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια