Πώς η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα γίνει το 2021 η πιο ισχυρή στην Ανατολική Μεσόγειο

Χασαπόπουλος Νίκος

Με νέα φτερά θα πετά η Πολεμική Αεροπορία το 2021 και όχι μόνον. Το νέο έτος θα είναι η χρονιά της. Και τούτο επειδή πρόκειται να παραλάβει τα πρώτα Rafale, αλλά και να εκσυγχρονίσει πλήρως τον στόλο της. Θα ξαναζωντανέψει την αεροπορική βάση της Τανάγρας, θα δημιουργήσει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων, θα εγκαταστήσει βάση UAV (ισραηλινών Heron) στην καρδιά του Αιγαίου στη Σκύρο για επιτήρηση όλης της επικράτειας, θα ζητήσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των F-35, θα εκσυγχρονίσει τους Patriot στην έκδοση Pac3, κάνοντας έτσι την Πολεμική Αεροπορία, την πιο ισχυρή και την πιο μοντέρνα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο με ένα πρόγραμμα μαμούθ. Οι περισσότερες συμβάσεις έχουν υπογραφεί και έχουν περάσει από τη Βουλή.

Με τον ερχομό του 2021 ένα F-16 block52 adv (από τα πλέον σύγχρονα αεροσκάφη του στόλου των F-16) θα πετάξει πάνω από τον Ατλαντικό για το Μέριλαντ των ΗΠΑ, όπου θα αναβαθμιστεί σε «Οχιά», δηλαδή σε Viper. Θα είναι το πρώτο από τα 84 F-16 που θα αναβαθμιστούν, ενώ στην αναβάθμισή τους αναλαμβάνει και σημαντικό ρόλο και η ΕΑΒ, η οποία θα συνεχίσει τις αναβαθμίσεις στην Ελλάδα.

Αφού έχει υπογραφεί η σύμβαση για την προμήθεια των 18 (καινούργιων και μεταχειρισμένων) Rafale δεν απομένει τίποτα άλλο παρά να αναχωρήσουν τέσσερις Έλληνες πιλότοι (κυρίως από τα Mirage 2000) και 12 μηχανικοί για τη Γαλλία προκειμένου να εκπαιδευτούν στα Rafale. Όλοι αυτοί όταν θα επιστρέψουν θα εκπαιδεύσουν και υπόλοιπους χειριστές και μηχανικούς των αεροσκαφών αυτών που θεωρούνται 4,5 γενιάς και που αναμένεται ότι αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Στα Rafale που θα αποκτήσει η χώρα μας  δίνεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έμφαση στις δυνατότητες αέρος - αέρος, σε στρατηγική κρούση και στις αποστολές ναυτικής συνεργασίας. Θα διαθέτουν πυραύλους «Μετέορ» και η έδρα τους θα είναι η Τανάγρα, όπου επιχειρούν και τα Μιράζ.

Την ίδια ώρα με την προμήθεια ανταλλακτικών για τα Mirage 2005, μετατρέπει το σύνολο του στόλου τους αξιόμαχο. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι υπερέχουν στις αερομαχίες στο Αιγαίο όπως είναι γεγονός ότι μόλις οι τούρκοι πιλότοι αντιληφθούν να τους πλησιάζουν τα Mirage, σπανίως «κάθονται»  για εικονικές αερομαχίες, ενώ οι Έλληνες χειριστές τους έχουν πολλές φορές καταγράψει στους ασυρμάτους τους να φωνάζουν... «Mirage - Mirage», όταν τους πλησιάζουν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Σε ό,τι αφορά τα F-35 η χώρα μας έχει ζητήσει 18 έως 24 μονάδες, αλλά ζήτησε (και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πομπέο στην Κρήτη) άμεσα να της δοθούν έξι μεταχειρισμένα F-35. Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα διαθεσιμότητας αλλά και αξιοποίησης, καθώς η χώρα μας θα πρέπει να απορροφήσει ταυτόχρονα τεχνογνωσία τόσο για τα Rafale όσο και για τα F-35, την ίδια ώρα που αναβαθμίζει τα F-16 σε Viper.

Η Πολεμική Αεροπορία εκσυγχρονίζει από το νέο έτος και τα μεταγωγικά της αεροσκάφη C-130 (που ορισμένα απ' αυτά πετούν προσφέροντας υπηρεσίες εδώ και 42 χρόνια) ξαναζωντανεύοντας και την 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών.

Μέσα στο 2021 δημιουργείται στην Καλαμάτα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο. Δύο χώρες είχαν «παλέψει» για να το αποκτήσουν. Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο, (μόλις υπογραφεί η σύμβαση) αναμένεται να δώσει άμεσα ανάσα στην Πολεμική Αεροπορία η οποία έως σήμερα πραγματοποιεί την εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων της Σχολής Ικάρων με εξαιρετική δυσκολία λόγω του πεπαλαιωμένου υλικού και προφανώς δεν μπορεί να προσελκύσει πιλότους από την ευρύτερη περιοχή. Η σύμβαση για τη δημιουργία αυτού του κέντρου  στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (ΠΕΑ) θα έχει, κατά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, άμεσα οφέλη για την Πολεμική Αεροπορία καθώς θα αναβαθμιστεί το σύστημα εκπαίδευσης στα ελικοφόρα αεροσκάφη, θα αναβαθμιστούν οι εργασίες  συντήρησης των αεροσκαφών, θα προκύψουν νέοι τύποι εκπαιδευτικών αεροσκαφών και θα αναβαθμιστεί το σύστημα επίγειας εκπαίδευσης (προσομοιωτές). Έτσι οι Έλληνες πιλότοι θα εκπαιδεύονται στο ολοκληρωμένο σύστημα του νέου εκπαιδευτικού τζετ.

Να σημειωθεί ότι στην Καλαμάτα αυτή την περίοδο εκπαιδεύονται και ιταλοί πιλότοι από Έλληνες εκπαιδευτές. Ανάμεσα στους εκπαιδευτές και μια ελληνίδα υποσμηναγός η οποία πετά με Phantom, από τις λίγες Ελληνίδες που πετούν με μαχητικό αεροσκάφος.

Αλλά οι γυναίκες ιπτάμενοι αξιωματικοί αυξάνονται και πληθύνονται: Από το 2006 που αποφοίτησαν από τη Σχολή Ικάρων οι πρώτες ιπτάμενες αξιωματικοί έως το καλοκαίρι του 2020 έχουν συνολικά αποφοιτήσει 11 ιπτάμενες ανθυποσμηναγοί. Μία εξ αυτών η Υποσμηναγός (Ι) Αχιλλεία Γεωργακίλα πήρε μέρος με ένα Phantom σε μία από τις ασκήσεις «Ηνίοχος» και τις επιδόσεις της σχολίασε η αμερικανική πρεσβεία.

Με την απόκτηση νέων αεροσκαφών το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε (και το αίτημά του έγινε δεκτό) να αυξηθεί, από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος ο αριθμός κατά 100 των εισακτέων στη Σχολή Ικάρων, ώστε να μπορεί η Πολεμική Αεροπορία να ανταποκριθεί στους νέους ρόλους, που δεν είναι μόνον το Αιγαίο, αλλά και η Ανατολική Μεσόγειο.

Με τον δανεισμό μιας συστοιχίας του αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία, πέραν του γεγονότος ότι μεγαλώνει το αραβικό συμμαχικό τόξο, αναμένεται η Σαουδική Αραβία να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό όλων των Πάτριοτ που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. θα θα θα οταν θα.ημουνα νιος και γερασα,ολα ταχαμε μας ηρθε και το ελεγκτικο τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή