Στα 100 εκατ. € το κόστος τουρκικών προκλήσεων μέσα στο 2020-Για 3 μήνες οι ΕΔ παρέμεναν σε υψηλή επαγρύπνηση

Στα 100 εκατ. € το κόστος τουρκικών προκλήσεων μέσα στο 2020-Για 3 μήνες οι ΕΔ παρέμεναν σε υψηλή επαγρύπνηση

2020: έτος αποτροπής αλλά και... κόστους - Θα μείνει σίγουρα στην Ιστορία ως χρονιά των πιο παρατεταμένων και πολυποίκιλων τουρκικών προκλήσεων από το 1974 και μετά

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό; Σχεδόν 100 μέρες κράτησε η κρίση στο Αιγαίο με το «Oruc Reis», άλλες 30 η «υβριδική απειλή» στον Έβρο, η υποκίνηση δηλαδή από την Τουρκία χιλιάδων μεταναστών με στόχο να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Και στις δυο περιπτώσεις η απάντηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν δυναμική και ακαριαία, ενώ σημαντική και πολύμηνη ήταν και η συμβολή τους στη γιγαντιαία κινητοποίηση για το Μεταναστευτικό από την αρχή της χρονιάς.

Το μήνυμα της αποτροπής εστάλη στην Άγκυρα χωρίς να χρειαστεί να πέσει «ούτε τουφεκιά» - όπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές -, όμως το κόστος αυτού του «ακήρυχτου πολέμου» ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Η φθορά υλικών και μέσων μεγάλη, η καταπόνηση του προσωπικού σημαντική, ενώ εκτιμάται ότι τα 100 εκατομμύρια ευρώ ξεπερνάει το οικονομικό κόστος της φετινής τουρκικής προκλητικότητας. Δηλαδή σ' αυτό το αστρονομικό ποσό - περίπου όσο κοστίζει ένα μαχητικό Rafale - υπολογίζεται η μέγιστη ή μερική επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων για περίπου ένα οκτάμηνο που η τουρκική επιθετικότητα χτυπούσε «κόκκινο». Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ο ημερήσιος πλους μιας φρεγάτας φτάνει περίπου τα 30.000 ευρώ, ενώ το κόστος μιας ωριαίας πτήσης ενός F-16 (όσο περίπου διαρκεί η αναχαίτιση ενός τουρκικού μαχητικού) υπολογίζεται σε 10.000 ευρώ.

Σχεδόν όλος ο Ελληνικός Στόλος ήταν αναπτυγμένος από τα τέλη Ιουλίου όταν η Άγκυρα ανακοίνωσε (21/7) πως θα στείλει το «Oruc Reis» για έρευνες στα νότια του Καστελλόριζου, και μάλιστα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το «Πεντάγωνο» είχε έτοιμα σχέδια αντίδρασης, αλλά βέβαια ουδείς ανέμενε ότι για τρεις μήνες οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έπρεπε να παραμένουν σε υψηλή επαγρύπνηση, ειδικά το Πολεμικό Ναυτικό, με αυξημένους πλόες, πτήσεις, ασκήσεις εν μέσω καλοκαιριού και πανδημίας.

Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σε σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ με τους Αρχηγούς όλων των κλάδων στα τέλη Νοεμβρίου, όταν δηλαδή είχε αποχωρήσει το «Oruc Reis», είχε κάνει ιδιαίτερη μνεία στην υπερπροσπάθεια του προσωπικού και στην αξιοπιστία των μέσων. Είχε χτυπήσει όμως καμπανάκι για τη φθορά και την καταπόνηση. Είχε τονίσει την απαίτηση άμεσης αποκατάστασης τυχόν προβλημάτων και επαναφοράς σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση όλων των μέσων και οπλικών συστημάτων.

Αλλά βέβαια η ακραία τουρκική προκλητικότητα δεν αποτυπώνεται μόνο με την απειλή ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία με την αποστολή του Oruc Reis στα νότια του Καστελλόριζου ή με την κρίση στον Έβρο τον περασμένο Φεβρουάριο. Αυτή τη φορά οι αριθμοί, τα στατιστικά στοιχεία του ΓΕΕΘΑ όπου καταγράφεται η τουρκική παραβατικότητα λένε και παραλένε την αλήθεια. Και οι απόλυτοι αριθμοί και τα ποιοτικά στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος οι υπερπτήσεις εθνικού εδάφους, δηλαδή οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά ή και ηπειρωτικά σημεία ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο φτάνοντας (έως 21/12) τις 375 έναντι μόλις 124 την περασμένη χρονιά δηλαδή αυξήθηκαν κατά 462%. Μάλιστα, οι πιο πρόσφατες σημειώθηκαν χθες σε Παναγιά και Οινούσσες και ήταν δε νυχτερινές (στις 19.02), πρωτοφανές κι αυτό.

Σημειώνεται δε ότι από τις 375 υπερπτήσεις - που πλησίασαν τον αριθμό των 538 που είχαν καταγραφεί τη χρονιά των Ιμίων - οι 74 καταγράφηκαν σε μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος, η Σάμος, η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος. Είναι κάτι που τα τουρκικά μαχητικά το κάνουν για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση φανερώνοντας την ακραία επιθετικότητα της Άγκυρας.

Την πρωτοφανή προκλητικότητα της Τουρκίας μέσα στο 2020 δείχνει ακόμη ένα στοιχείο. Εννιά από τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών έγιναν πάνω από την περιοχή του Έβρου. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το 1993.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 23/12/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ε και; ή ελληνιστί "σοου γουατ". Αυτά είναι ψίχουλα για ξυλεία παρκέ από την Μαδαγασκάρη, για τους κάθε τσουτσουλουτσους και τα σαμιαμιδια τους που ροκανίζουν δημόσιο χρήμα δεκαετίες τώρα στην δημοκρατία της μπανανολαμογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή