Στρατός Ξηράς: «Φορτώνει» νησιά και Έβρο με τα φονικά Spike NLOS – Γιατί τα… τρέμουν οι Τούρκοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Στρατός Ξηράς: «Φορτώνει» νησιά και Έβρο με τα φονικά Spike NLOS – Γιατί τα… τρέμουν οι Τούρκοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Βασίλης Σκουλαράκος

Έτσι απαντά η Ελλάδα στην απαίτηση των Τούρκων για αποστρατικοποίηση των νησιών – Οι τρομακτικής ισχύος πύραυλοι που αλλάζουν τα δεδομένα

Μονόδρομος αποτελεί για την Ελλάδα η εξοπλιστική ενίσχυση στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχοντας απέναντι έναν γείτονα αφερέγγυο, επιθετικό και ύπουλο.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την πρώτη στιγμή που πήγε στο ελληνικό «Πεντάγωνο» έθεσε στην κορυφή της ατζέντας την ενίσχυση των τριών Κλάδων, τόσο με νέα οπλικά συστήματα όσο και με έμψυχο δυναμικό. Όσον αφορά το δεύτερο, οι διαδικασίες για την πρόσληψη 2.600 Επαγγελματιών Οπλιτών (1.600 ΕΠΟΠ και 1.000 ΟΒΑ) το 2021 προχωρούν ταχύτατα και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ανακοινώσεις, ενώ στόχος είναι η κατάταξη να γίνει εντός Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τα οπλικά συστήματα, πρόθεση της Αθήνας ήταν να «τρέξουν» οι διαδικασίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να πραγματοποιεί σειρά επαφών με κρίσιμους «παίκτες» και να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες, ωστόσο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά η ενίσχυση με νέα οπλικά συστήματα μπήκε σε δεύτερη μοίρα.

Ενίσχυση και των τριών Κλάδων

Η στρατιωτική ηγεσία είχε καταρτίσει εδώ και καιρό σχέδιο για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, με τις προτάσεις μάλιστα να βρίσκουν άμεση ανταπόκριση και από την πολιτική, η οποία αντιλήφθηκε πως η εξοπλιστική ενίσχυση είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν καταρτίσει οι Επιτελείς, το Πολεμικό Ναυτικό θα πάρει – δικαίως – τη μερίδα του λέοντος από το εξοπλιστικό πρόγραμμα, μιας και αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις εναντίον της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Πολεμική Αεροπορία ως γνωστόν θα ενισχυθεί με τα πανίσχυρα γαλλικά μαχητικά Rafale, ενώ θα αναβαθμιστούν τα F-16 σε κατηγορία Viper και τα Mirage 2000-5 θα λάβουν τις βελτιώσεις που χρειάζονται εδώ και καιρό.

Όσον αφορά τον Στρατό Ξηράς, θα λάβει το σημαντικό μερίδιο που του αναλογεί, αφού αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων. Επισημαίνεται πως ο Στρατός Ξηράς διαθέτει ήδη υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα «έξυπνα» όπλα προηγμένης τεχνολογίας ή και για αναβάθμιση των παλαιών.

Τα πανίσχυρα SPIKE NLOS που αλλάζουν τα δεδομένα

Ένα από τα οπλικά συστήματα για το οποίο έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον το Γενικό Επιτελείο Στρατού, είναι τα ισραηλινά αντιαρματικά βλήματα Spike, με την Ελλάδα να ενδιαφέρεται μάλιστα για την νεότερη έκδοση, την Spike NLOS, που είναι ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες εξαιτίας και του μεγάλου βεληνεκούς του.

Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Ιούλιο σε στελέχη του Γενικού Επιτελείου Στρατού και είχε εντυπωσιάσει με τις δυνατότητες του. Μάλιστα, το Spike NLOS εννοούσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όταν από το βήμα της ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινώσει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα εξοπλιστούν με νέους αντιαρματικούς πυραύλους.

Πάρτε μια πρώτη ιδέα του Spike NLOS:


Ας δούμε όμως μερικές από τις δυνατότητες του Spike NLOS. Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον πύραυλο Spike NLOS μοναδικό, εκτός από την κορυφαία του ακρίβεια, είναι οι πολλαπλές χρήσεις του καθώς μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε είδους χερσαία, αεροπορική και ναυτική πλατφόρμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα ελικόπτερα Apache του Στρατού Ξηράς, ενώ επίσης μπορεί να εγκατασταθεί σε διάφορα οχήματα του Ελληνικού Στρατού και να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση και καταστροφή τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης. Μπορεί να μεταφερθεί ακόμα και από μικρά τεθωρακισμένα και είναι εξαιρετικά απλό στον χειρισμό του.

Το βλήμα κατασκευάζεται από την ισραηλινή αμυντική εταιρεία «Rafael» και είναι βάρους 70 κιλών. Μπορεί να κατευθύνεται εύκολα από τον χειριστή και να αλλάζει συνεχώς πορεία ακολουθώντας στόχους που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και πλήττοντάς τους με απόλυτη ακρίβεια.

Όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του Στρατού Ξηράς, το Spike NLOS αποτελεί το ιδανικό όπλο τόσο για την περιοχή του Έβρου, όσο και για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία έχουν ανάγκη από ευέλικτα οπλικά συστήματα με μεγάλη δύναμη πυρός. Έχοντας στο οπλοστάσιο τους συγκεκριμένους πυραύλους οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να αμυνθούν ακόμη πιο αποτελεσματικά σε ενδεχόμενη αποβατική ενέργεια, ενώ παράλληλα, με το βεληνεκές να ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα θα μπορούν να προκαλέσουν πλήγμα τόσο σε ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας όσο και σε στρατηγικά σημεία στα Μικρασιατικά παράλια.

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια