Σχέδιο «θωράκισης» ΠΝ με αμερικανικές φρεγάτες: Τι προβλέπει η ολοκληρωμένη πρόταση προς ΗΠΑ

Σχέδιο «θωράκισης» ΠΝ με αμερικανικές φρεγάτες: Τι προβλέπει η ολοκληρωμένη πρόταση προς ΗΠΑ

Ναυτική υπεροπλία μέσω USA: Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ 25ΕΤΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΓΟΡΑ ΦΡΕΓΑΤΩΝ MMSC, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΜΕΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΧΥΟΣ

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ-lsblav@gmail.com

Την απόκτηση αμερικανικών φρεγατών MMSC για την ενίσχυση των από θαλάσσης Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται να προκρίνει η ελληνική πλευρά, με το ενδιαφέρον του ελληνικού Πενταγώνου να εκφράζεται, όπως αναμένεται, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές των «Π», αναμένεται να αποσταλεί λίαν συντόμως -μπορεί και εντός της εβδομάδος- από ελληνικής πλευράς προς την αντίστοιχη αμερικανική η Επιστολή Αιτήματος (Letter of Request/LoR) με την οποία θα ζητούνται επίσημα πληροφορίες όχι μόνο για την απόκτηση 4 νέων φρεγατών πολλαπλών αποστολών για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά γενικότερα για το «νέο» Πολεμικό Ναυτικό της προσεχούς 25ετίας.

Πρακτικώς, η αποστολή της LoR δεν δεσμεύει την Ελλάδα, αλλά είναι ο υποχρεωτικός «δρόμος» που πρέπει να ακολουθηθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, προκειμένου η τελευταία να απαντήσει επισήμως σε όλες τις κρίσιμες ερωτήσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, μέσω της σχετικής απόφασης του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) της 30ής Οκτωβρίου 2020. Βάσει της απόφασης αυτής, με την LoR επιδιώκονται τα εξής:

1. Η πρόσκτηση 4 σύγχρονων φρεγατών «πολλαπλών αποστολών» (MMSC) της Lockheed Martin, από τις οποίες η πρώτη θα κατασκευαστεί στις ΗΠΑ και οι άλλες 3 σε ελληνικό ναυπηγείο.

2. Ο εκσυγχρονισμός των 4 υφιστάμενων στο Πολεμικού Ναυτικού φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ, με τη μεγαλύτερη να είναι ήδη 28 ετών, με τον οποίο επιδιώκεται η ομοιοτυπία με τις νέες φρεγάτες σε κρίσιμους τομείς (τακτικό σύστημα μάχης, ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα).

3. Δωρεά από τις ΗΠΑ ή, έστω, έναντι «συμβολικού τιμήματος» 2 σημαντικών μονάδων επιφανείας (κλάσεως «Ticondegora» ή «Arleigh Burke»), από αυτές που είναι εν ενεργεία με το Ναυτικό των ΗΠΑ, αλλά προτίθεται να αποσύρει.

4. Προετοιμασία για το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού, με τη βιομηχανική συμμετοχή της Ελλάδος σε ποσοστό 1%-2% στο πρόγραμμα της νέας φρεγάτας του Αμερικανικού Ναυτικού FFG(Χ), με απώτερο στόχο, εκτός του προφανούς (δουλειά στα ελληνικά ναυπηγεία), την άμεση μελλοντική αντικατάσταση των τελευταίων -τότε- φρεγατών μας τύπου Standard. Έτσι, τότε το Π.Ν. δεν θα χάσει και νέο -πολύτιμο- χρόνο, αλλά θα επιλέξει φρεγάτα που ήδη θα γνωρίζουν άριστα τόσο το ίδιο όσο και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

ΠΛΗΡΕΣ ΠΑΚΕΤΟ

Όλο το προαναφερθέν «πακέτο» αφορά ουσιαστικώς 10 πλοία (4 νέα, 4 εκσυγχρονισμένα και 2 της ενδιαμέσου λύσεως) και κοστολογείται περί τα 5,5 δισεκατομμύρια σε βάθος χρόνου τουλάχιστον 15ετίας, μεγάλο τμήμα του οποίου θα αποπληρωθεί με FMF (Foreign Military Founds), δηλ. με διευκολύνσεις δανεισμού/αποπληρωμής από πλευράς των ΗΠΑ. Επίσης, το πιο σημαντικό, θα αφορά διακρατική συμφωνία (GtG) του Ελληνικού Δημοσίου με το Αμερικανικό Ναυτικό, που θα είναι υπόλογο για την υλοποίησή του, και όχι με την κατασκευάστρια εταιρεία.

«Πρόκειται για πλήρες “πακέτο”, που αφορά το σήμερα και το αύριο του Π.Ν., με 10 μονάδες συνολικά, ευκολίες πληρωμής, ενδιάμεση λύση και σημαντική εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή», τόνισε στα «Π» υψηλόβαθμη ναυτική πηγή. προσθέτοντας: «Ασφαλώς η γαλλική φρεγάτα είναι πολύ καλή ως πλοίο και με τα οπλικά της συστήματα, αλλά ήταν 2,5 δισ. ευρώ για 2 πλοία και όπλα, χωρίς ενδιάμεση λύση, ενώ επίσης δεν υπήρχε και ελληνική βιομηχανική συμμετοχή, αφού οι 2 φρεγάτες θα κατασκευάζονταν στη Γαλλία, για να τις πάρουμε το δυνατόν πιο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει τις αποφάσεις της. Εμείς, με τη σύνταξη και αποστολή της LoR προς τους Αμερικανούς και την αναμενόμενη από αυτούς επίσημη απάντηση τους προσεχείς μήνες, της παρέχουμε όλες τις δυνατότητες επιλογής». Σημειώνεται ότι η LoR αφορά τη φρεγάτα MMSC (Multi Mission Surface Combatant), που είναι ακριβώς ίδιο πλοίο με τις φρεγάτες «παράκτιων αποστολών» (Littoral Combat Ship/LCS), κλάσεως «Freedom», που υπηρετούν ήδη στο Ναυτικό των ΗΠΑ και παραγγέλθηκαν από τη Σαουδική Αραβία, μόνο που, αντί για το «πακέτο» Littoral (παράκτιων) αποστολών, «φοράνε» το «πακέτο» Multi Mission (πολλαπλού ρόλου). Επίσης, ναυτικές πηγές διευκρίνιζαν στα «Π» ότι οι διαπραγματεύσεις για τις αμερικανικές φρεγάτες διεξάγονταν παράλληλα με αυτές με τη Naval Group, καθώς -όπως λένε-αρχικός σκοπός του Π.Ν. ήταν η αγορά 2 γαλλικών Belh@rra και λίγο αργότερα 4 αμερικανικών MMSC. Οι ίδιες πηγές, όταν τους ρωτήσαμε σχετικά, δεν έδειξαν να ανησυχούν ιδιαιτέρως με τα προβλήματα που εμφανίζονται στην αρχή με το νέο υδροτζέτ προωστήριο σκεύος των MMSC, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «κάθε νέο πλοίο και νέο σύστημα στην αρχή έχει τα “παιδικά προβλήματα” του, που επιλύονται γρήγορα Τα ίδια έλεγαν κάποιοι και σ’ εμάς για τα “υποβρύχια που γέρνουν” και είναι οι ίδιοι που τώρα τα εκθειάζουν ως κυρίαρχους του Αιγαίου».

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 14/11/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Όλα τα σύγχρονα συστήματα εξουσίας έχουν τον τρόπο να κάνουν τη δουλειά τους. Τα πάντα έχουν την τιμή τους, όπως το πλασάρισμα του πακέτου. Σήμερα καίνε οι Αρμένιοι τα σπίτια τους, αύριο ποιοί έχουν σειρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή