Μοριοδότηση ΟΒΑ που επιθυμούν να συνεχίσουν ως ΕΠΟΠ-Το σχέδιο ΓΕΕΘΑ

Μοριοδότηση ΟΒΑ που επιθυμούν να συνεχίσουν ως ΕΠΟΠ-Το σχέδιο ΓΕΕΘΑ

Το ΓΕΕΘΑ ήδη έχει θέσει τις προτεραιότητες για την άμεση αξιοποίηση των συνολικά 2.600 στελεχών οι οποίοι θα προσληφθούν από τις αρχές του ερχόμενου χρόνου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο για σταδιακή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με επαγγελματίες μέσα στην ερχόμενη πενταετία με αφετηρία το 2021. Η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο» φως δια στόματος Πρωθυπουργού για πρόσληψη έως και 15.000 στελεχών και στους τρεις κλάδους εκεί όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες.

Το ΓΕΕΘΑ ήδη έχει θέσει τις προτεραιότητες για την άμεση αξιοποίηση των συνολικά 2.600 στελεχών οι οποίοι θα προσληφθούν από τις αρχές του ερχόμενου χρόνου. Ταυτόχρονα με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου προετοιμάζεται σχέδιο το οποίο θα προβλέπει την μοριοδότηση όσων ΟΒΑ επιθυμούν να συνεχίσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις ως ΕΠΟΠ.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης παραμένουν στις Ένοπλες Δυνάμεις για τρία συν τρία χρόνια και στη συνέχεια αποχωρούν υποχρεωτικά. Αντίθετα οι ΕΠΟΠ (Επαγγελματίες Οπλίτες) υπηρετούν για επτά χρόνια και στη συνέχεια μονιμοποιούνται μέχρι να συμπληρώσουν συνολικά σαράντα χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις για να συνταξιοδοτηθούν.

Με τη νέα ρύθμιση που προωθείται, το ΓΕΕΘΑ επιθυμεί να δώσει τη δυνατότητα σε έναν αριθμό ΟΒΑ να λαμβάνουν μόρια ώστε να έχουν τη δυνατότητα με εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να παίρνουν μέρος στους διαγωνισμούς για ΕΠΟΠ προκειμένου να αποκαθίστανται επαγγελματικά και να παραμένουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι επιτελείς διαπίστωσαν από τότε που λειτούργησε για πρώτη φορά ο θεσμός των ΟΒΑ ότι στο τέλος της εξαετίας οι Ένοπλες Δυνάμεις έχαναν από τις τάξεις τους στελέχη με μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία ικανά να επανδρώσουν κρίσιμες για την Εθνική Άμυνα Μονάδες όπως Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων αλλά και οπλικά συστήματα τα οποία απαιτούν υψηλό βαθμό εκπαίδευσης όπως άρματα μάχης και σύγχρονα πυροβόλα στον Στρατό Ξηράς. Ανάλογα υψηλή εξειδίκευση είχαν αποκτήσει οι ΟΒΑ τόσο στην Πολεμική Αεροπορία όσο και στο Πολεμικό Ναυτικό. Με στόχο να μη χάνει τέτοια στελέχη το επιτελείο προωθεί το σύστημα της μοριοδότησης για μετατροπή τους σε ΕΠΟΠ δηλαδή ουσιαστικά μονιμοποίησή τους. Εκτιμάται ότι το προνόμιο αυτό θα αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο για νέους να λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς για ΟΒΑ και όχι να περιμένουν αναγκαστικά τους διαγωνισμούς για ΕΠΟΠ.

Ταυτόχρονα δίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις τη δυνατότητα αξιολόγησης και επιβράβευσης των ικανότερων ΟΒΑ με τον ανώτατο αριθμό των μορίων για να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς για ΕΠΟΠ με αυξημένες πιθανότητες πρόσληψης.

Το γερασμένο μόνιμο προσωπικό στους χαμηλότερους βαθμούς αλλά και οι αυξημένες ανάγκες για «νέο αίμα» την ώρα που η Τουρκική προκλητικότητα συνεχώς κορυφώνεται έχει χτυπήσει «κόκκινο» συναγερμό στο Ελληνικό επιτελείο και στο ζήτημα της στελέχωσης. Η συνεχής εξέλιξη των οπλικών συστημάτων και η ενίσχυση του οπλοστασίου και των τριών κλάδων κάνει μονόδρομο την ανάγκη αύξησης των εξειδικευμένων επαγγελματιών πρώτης γραμμής. Οι Αρχηγοί των επιτελείων και ειδικά ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης έχουν ενημερώσει για τις μεγάλες ανάγκες.

Οι νέες προσλήψεις επαγγελματιών σε συνδυασμό με την αύξηση της θητείας-αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις για το 12μηνο στο Στρατό Ξηράς-θα αποτελέσουν ανάσα την ώρα που παρατηρείται υποστελέχωση σε Μονάδες και Σχηματισμούς.


ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

 1. Να διορθώσετε το κείμενο ως προς """"Αντίθετα οι ΕΠΟΠ (Επαγγελματίες Οπλίτες) υπηρετούν για επτά χρόνια και στη συνέχεια μονιμοποιούνται μέχρι να συμπληρώσουν συνολικά σαράντα χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις για να συνταξιοδοτηθούν."""" καθόσον ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Αυτεπάγγελτη αποστρατεία 50 χρονών. Διορθώστε το!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τελικά ποια είναι τα μόρια?????
  Μόνο Αυτό δεν γράφει το άρθρο..
  Να χαμε να λέγαμε Έτσι???????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αφού λέει προετοιμάζεται το σχέδιο... Πάλι κάνουμε σχόλιο χωρίς να διαβάσουμε το άρθρο... Βάζεις και πολλά ????? Έτσι??????

   Διαγραφή
 3. Έλληνες ας σοβαρευτούμε. Δευτέρα απολύονται στρατιώτες Ι4 και την Τρίτη τους βαφτίζουν σε Στελέχη. Ανεκπεδευτοι ούτε τα στοιχειώδη. Οι επιτελείς καλά θα ήταν να ρωτήσουν κανένα μη παραγωγή κι πως λειτουργεί το έργο με δαυτους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή