Η νέα «ατσάλινη γροθιά»: Η ελίτ των Ελλήνων κομάντος-Στα πρότυπα ΝΑΤΟ η οργάνωση του νέου Σχηματισμού

Η νέα «ατσάλινη γροθιά»: Η ελίτ των Ελλήνων κομάντος-Στα πρότυπα ΝΑΤΟ η οργάνωση του νέου Σχηματισμού

του Κώστα Σαρικά

Με μια εντυπωσιακή επίδειξη η οποία θα δίνει το στίγμα των δυνατοτήτων των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και συνολικά των επίλεκτων Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων της χώρας θα σφραγίσει το ΓΕΕΘΑ όταν οι συνθήκες-λόγω Covid 19- το επιτρέψουν τη νέα εποχή που ξεκινά για τις Ένοπλες Δυνάμεις με την ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο Σχηματισμό σε πρότυπα ΝΑΤΟ και στη λογική των σύγχρονων στρατών σε όλο τον κόσμο ειδικά σε «θερμές» περιοχές. Εκεί όπου η ανάγκη για μια πανίσχυρη δύναμη άμεσης επέμβασης ικανή να επιφέρει μέσα σε ελάχιστο χρόνο «χειρουργικά» χτυπήματα υψηλής στρατηγικής σημασίας σε εχθρικούς στόχους HVT (High Value Targets) είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Η ταχύτητα, η αυτονομία, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και η αμεσότητα εκτέλεσης κάθε αποστολής όπου απαιτηθεί με διαταγή του Α/ΓΕΕΘΑ θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ΔΕΠ η οποία ουσιαστικά θα αποτελεί έναν ακόμη πυλώνα ισχύος ανεξάρτητο από τους τρεις κλάδους. Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου διαμορφώνεται με βάση τις ιδιαιτερότητες του Εθνικού Χώρου και με έμφαση στην υπεράσπιση των «ευαίσθητων» περιοχών όπως μικρά νησιά και νησίδες αλλά ταυτόχρονα και με επιθετικό προσανατολισμό αν απαιτηθεί σε επιχειρήσεις ακαριαίων χτυπημάτων ανορθόδοξου πολέμου.

Η ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου έχει ήδη αποφασιστεί έπειτα από γνωμάτευση του ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) από τον περασμένο Απρίλιο και από τότε έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες ώστε το συντομότερο να καθίσταται πλήρως επιχειρησιακή.

Το ΓΕΕΘΑ οργανώνει τη νέα Διοίκηση σε Αμερικανικά πρότυπα έχοντας ήδη αναπτύξει στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ τη χώρα που διαθέτει χωρίς αμφιβολία τις κορυφαίες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων στον κόσμο όπως οι Seals, η Delta και οι Rangers. Μονάδες με μεγάλη εμπειρία σε Ειδικές Επιχειρήσεις και σε ανορθόδοξο πόλεμο σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Βασικός στόχος του Επιτελείου με την ίδρυση της ΔΕΠ είναι η επαύξηση της διακλαδικότητας, του πλέον απαραίτητου χαρακτηριστικού στο σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα ζητούμενο είναι η απόλυτη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα-τόσο πλωτά όσο και εναέρια- ώστε οι αποστολές να εκτελούνται με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα από τα πλέον εξειδικευμένα στελέχη.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα ανήκουν:

Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ).

Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ).

Οι Μοίρες Καταδρομέων.

Οι Μοίρες Αλεξιπτωτιστών.

Οι πεζοναύτες.

Τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ).

Ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς (ΝΗ-90 και CH-47DG Chinook).

Τα εναέρια μέσα μάλιστα θα αποτελέσουν ξεχωριστή Μονάδα την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων SOATG (Special Operations Air Task Group).

Τα οφέλη για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την ίδρυση της ΔΕΠ όπως εκτιμά το ΓΕΕΘΑ εκτός από επιχειρησιακά θα είναι και σε ζητήματα οργάνωσης και εξοικονόμησης πόρων και αυτά εστιάζονται κυρίως στους εξής τομείς:

Ενιαία εκπαίδευση.

Ενιαίες προμήθειες μέσων, υλικών και οπλισμού.

Ενιαία επιχειρησιακή σχεδίαση.

Η ίδρυση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου αποτελεί όραμα αλλά και προσωπικό «στοίχημα» του «πρασινοσκούφη» Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Από την εποχή που βρισκόταν στο «τιμόνι» της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και ως Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ είχε βάλει τα θεμέλια της ίδρυσης ανεξάρτητου Σχηματισμού ο οποίος θα συγκέντρωνε το σύνολο των επίλεκτων Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων.


ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια