Ο Ερντογάν «τέλειωσε» τις διερευνητικές πριν ακόμα αρχίσουν – «Πουρκουά» και θλίψη στο εγχώριο «λόμπι»

Μεγάλη είναι η απογοήτευση στους εγχώριους φιλογερμανούς-φιλότουρκους, του γνωστού λόμπι του «εκσυγχρονισμού», μετά τις χθεσινές ενέργειες Ερντογάν, τόσο με την επέκταση της τουρκικής κατοχής στην Αμμόχωστο όσο και με τη μεταφορά των S-400 στη Σινώπη του Πόντου για ενεργοποίησή τους.

Και είναι απογοητευμένοι επειδή αντιλαμβάνονται ακόμα κι αυτοί ότι οι ενέργειες του Ερντογάν αποτελούν εμπόδια στην επανέναρξη του διερευνητικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τον παραλιακό δρόμο των Βαρωσίων της Αμμοχώστου λήφθηκε, σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί, προκειμένου να επηρεαστεί το προεκλογικό κλίμα στο ψευδοκράτος και να ενισχυθεί ο ψευδοπρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, εκλεκτός του Ταγίπ Ερντογάν στις επικείμενες «εκλογές» στα Κατεχόμενα.

Η παραλία στα Βαρώσια έχει ανακοινωθεί ότι θα ανοίξει αύριο Πέμπτη στις 10.00 και ήδη μπουλντόζες ασφαλτοστρώνουν τον παραλιακό δρόμο.

Το κλίμα επιβαρύνει και η ανακοίνωση της Άγκυρας ότι ξεκινά δοκιμαστικές βολές των πυραύλων S-400, αψηφώντας τις προτροπές μη ενεργοποίησής τους από το ΝΑΤΟ και προκαλώντας νέες αντιδράσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με τις κινήσεις του αυτές, ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να προσπαθεί να αποφύγει το διάλογο με την Ελλάδα, με δεσμευτική ατζέντα που δεν ανταποκρίνεται στους μαξιμαλιστικούς στόχους του, προσπαθεί να δείξει ότι ελέγχει το παιχνίδι στη Μεσόγειο, και δεν είναι μόνο προεκλογικό ζήτημα η στάση του στα Βαρώσια, αλλά μια κίνηση στο πεδίο της ευρύτερης πολιτικής σκηνής.

Ενδεχομένως Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας

Για την Παρασκευή προσανατολίζεται η ρωσική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας να συζητήσει στη διάρκεια ανεπίσημων κλειστών διαβουλεύσεων το αίτημα της Κύπρου να εξετάσει βάση του άρθρου 35, τις τουρκικές προθέσεις για άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων, σύμφωνα με το Sigmalive.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για άνοιγμα των Βαρωσίων, η Λευκωσία προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ διακίνησε non-paper στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σύμφωνα με το οποίο αν η Τουρκία ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποκλείονται οριστικά οι όποιες προοπτικές συνομιλιών και επίλυσης του Κυπριακού. Παράλληλα συνεκλήθη εκτάκτως υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη το Εθνικό Συμβούλιο και εξέδωσε κοινό ανακοινωθέν που καταδικάζει τις τουρκικές κινήσεις.

Αντιδράσεις από Αθήνα, ΕΕ, ΟΗΕ

Την κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι η Αθήνα θα ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νωρίτερα η Κύπρος προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα.

Την «ανησυχία» του εξέφρασε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα παραμένει αμετάβλητη και πως πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Την ανησυχία της ΕΕ για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ λέγοντας ότι θα προκαλέσουν μεγαλύτερες εντάσεις και ενδέχεται να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

ΠΗΓΗ: tribune.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια