Παράνομη η τροπολογία για τα αναδρομικά Δημοσίου-Αποστράτων!

Παράνομη η τροπολογία για τα αναδρομικά Δημοσίου-Αποστράτων!

Προδικάζει δικαστικές αποφάσεις ο Βρούτσης παρακρατώντας τα χρήματα των συνταξιούχων! Τι προβλέπει η ρύθμιση που κατέθεσε

Αύριο Τρίτη (06/10/2020) ψηφίζεται στη Βουλή άλλη μία τροπολογία που κατέθεσε «σαν κλέφτης» αργά το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εργασίας και αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου-αποστράτων.

Και σε αυτή την περίπτωση, όπως για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Βρούτσης διαψεύδει τον εαυτό του και επιβεβαιώνει τη «δημοκρατία» και τις οργανώσεις των συνταξιούχων, καθώς δικαιώνει πλήρως μόνο όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Όσοι δεν το πράξουν άμεσα, κινδυνεύουν να χάσουν ποσά που τους οφείλονται για τις επικουρικές και τα δώρα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός σπεύδει να προκαταλάβει την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκκρεμεί για τη μία από τις δύο περικοπές του 2012, καθώς στην τροπολογία γίνεται αναφορά σε πρακτικό συνεδρίασης του 2017. Υπενθυμίζεται ότι για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012. Όμως για τους συνταξιούχους του Δημοσίου-αποστράτων οριστικά αντισυνταγματική έχει κριθεί μόνο η περικοπή του ν. 4093, ενώ για τον ν. 4051 εκκρεμεί η οριστική απόφαση.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, η σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν περιορίζει χρονικά τις επιστροφές για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015, κάτι που επίσης σπεύδει να κάνει η κυβέρνηση με τη ρητή αναφορά περί «απόσβεσης» άλλων διεκδικήσεων.

Επομένως, με βάση την τροπολογία, επιστρέφονται 500.000.000 ευρώ στους συνταξιούχους του Δημοσίου-απόστρατους, οι οποίοι είχαν υποστεί μείωση από 5% έως 20% σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Έτσι, ένας συνταξιούχος του Δημοσίου με σύνταξη 1.600 ευρώ θα λάβει 1.845 ευρώ. Αντίστοιχα, για σύνταξη ύψους 2.000 ευρώ θα επιστραφούν 1.859 ευρώ, ενώ αν λάμβανε σύνταξη ύψους 2.500 ευρώ, θα του επιστραφούν 3.248 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η τροπολογία προβλέπει ότι:

Εκτός από τους συνταξιούχους του στενού δημόσιου τομέα, η ρύθμιση αφορά τους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, είτε οι συντάξεις τους βαρύνουν το Δημόσιο είτε τους οικείους φορείς, καθώς και το προσωπικό του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και τους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων του προσωπικού των Σιδηροδρομικών Δικτύων, που διέπονται από το καθεστώς του ν.δ. 3395/1955 (Α’ 276).

Τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ κατά την καταβολή των ποσών δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου ούτε παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά μόνο κρατήσεις για ασθένεια.

Οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν θα πρέπει να κάνουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για το 2015 και το 2016, ώστε να φορολογηθούν αναλόγως με το εισόδημά τους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η τροπολογία προβλέπει την καταβολή των αναδρομικών έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, ενώ ο κ. Βρούτσης απέφυγε να επαναλάβει τη δέσμευσή του για καταβολή τους το διάστημα 12-16 Οκτωβρίου και αρκέστηκε να πει ότι θα καταβληθούν έως το τέλος του μήνα.


Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Νατανε μονο αυτη η παρανομια......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει γιατί εξακολουθεί να γίνεται κράτηση που αφορά στον ν.4093 εφόσον κρίθηκε αντισυνταγματική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. επίσης και εγώ ρωτάω αν για το 11μηνο θα μας επιστραφούν οι κρατήσεις του Ν.4093 που γίνονται στο ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ν. 4093 δεν γίνεται παρακράτηση, εχει ενσωματωθει στον νομο κατρουγκαλου, την ΕΑΣ παρακρατούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνεις λάθος αγαπητέ μου. Παρακρατείται κανονικά δες το τελευταίο ενημερωτικό σου

      Διαγραφή