Το μεγάλο «άδειασμα» της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ και το «κόκκινο τηλέφωνο»

Το μεγάλο «άδειασμα» της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ και το «κόκκινο τηλέφωνο»

Πώς η Τουρκία με το «Oruc Reis» κοντά στο Καστελλόριζο εκθέτει τον μηχανισμό αποτροπής θερμού επεισοδίου μεταξύ των δυο χωρών που τόσο πολύ διαφήμισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

Εάν λειτουργούσε αυτός ο μηχανισμός αποτροπής θερμού επεισοδίου που τόσο πολύ διαφήμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, τότε την ώρα που ξετρύπωνε από την Αττάλεια το Oruc Reis συνοδευόμενο από δύο φρεγάτες και μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, θα επικοινωνούσε αμέσως με τον τούρκο ομόλογό του, Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ, για να αποτρέψει τα χειρότερα. Επιπλέον το ΝΑΤΟ διαπιστώνοντας (από δορυφόρους) τις έκνομες κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή θα έπρεπε αμέσως να επέμβει. Τίποτα όμως απ' αυτά δεν έγινε, υποδεικνύοντας και στην πράξη ότι αυτός ο μηχανισμός ήταν μια... φούσκα.

Το Oruc Reis έφυγε από την Αττάλεια σαν κλέφτης, χωρίς να δώσει στην αρχή στίγμα γεωγραφικού εντοπισμού και κατευθύνθηκε κοντά στο Καστελλόριζο δημιουργώντας πάλι ένα επικίνδυνο σκηνικό, πιο επικίνδυνο κατά τους στρατιωτικούς από εκείνο του Αυγούστου.

ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ». Όταν επισκέφθηκε την Αθήνα ο Γενς Στόλτενμπεργκ (μεταφέροντας τις προτάσεις των Τούρκων), ρωτήθηκε από τους στρατιωτικούς τι θα γίνει εάν ο τουρκικός στόλος ξαναβγεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα; Με ένα τηλεφώνημα μπορεί να λυθεί η όποια απειλή; Το τηλεφώνημα θα μπορούσε να γυρίσει τον τουρκικό στόλο πίσω στον ναύσταθμο; Ο κ. Στόλτενμπεργκ όχι μόνον δεν απάντησε, αλλά είπε ότι είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να λυθούν. Η μεγαλύτερη ειρωνεία είναι όταν χαρακτήρισε τη συμφωνία ως μια μόνιμη «hotline» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για να μπορούν να ανταλλάσσονται γρήγορα πληροφορίες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμφωνείται μια τέτοια απευθείας επικοινωνία. Παλαιότερα την ονόμαζαν «κόκκινο τηλέφωνο» και αφορούσε την απευθείας επικοινωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, που θα μπορούσε να αποτρέψει ένα πυρηνικό επεισόδιο. Στην πραγματικότητα ουδέποτε υπήρξε τέτοιο τηλέφωνο. Ούτε στο γραφείο του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας ή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ υπήρξε τέτοια συσκευή. Εάν συμβεί οτιδήποτε που θα μπορούσε να επεκταθεί σε θερμό επεισόδιο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τηλεφωνεί με το κινητό του στον τούρκο ομόλογό του (όπως έγινε δύο φορές με τις εκατέρωθεν «επακουμβήσεις» πολεμικών πλοίων και πλοίων του Λιμενικού).

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Ωστόσο οι Τούρκοι επιμένουν στις τηλεφωνικές συνεννοήσεις. Ακόμα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θυμούνται την τουρκική πρόταση που τους έγινε πριν από μερικά χρόνια, μέσω ΝΑΤΟ και προέβλεπε ότι αντί τα τουρκικά αεροσκάφη να καταθέτουν σχέδια πτήσεως όταν εισέρχονται στο FIR Αθηνών, να επικοινωνούν τηλεφωνικά ο τούρκος επιτελάρχης με τον Έλληνα ομόλογό του και να τον ειδοποιεί ποια ώρα ακριβώς θα εισέλθουν στο FIR Αθηνών τα τουρκικά αεροσκάφη. Αστεία πράγματα δηλαδή και όμως ήταν στο παρελθόν στις τουρκικές προτάσεις για τη δήθεν αποφυγή θερμών επεισοδίων.

Το ΝΑΤΟ, πάντως, καθώς αντιλαμβάνεται ότι εκτίθεται πολλαπλώς από την τουρκική στάση, έστειλε στην περιοχή της προκλητικής NAVTEX ένα κατασκοπευτικό Awacs για να καταγράψει τις τουρκικές κινήσεις...

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 14/10/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια