Νέος γύρος αναδρομικών για 255.000 συνταξιούχους-Ποιοι και πότε θα τα πάρουν (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Νέος γύρος αναδρομικών για 255.000 συνταξιούχους-Ποιοι και πότε θα τα πάρουν (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

Ποιες είναι οι τρεις κατηγορίες των δικαιούχων και πότε θα πάρουν τα χρήματα. Αναλυτικά παραδείγματα με τις αυξήσεις στις συντάξεις

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΑΥΡΟΥΛΗ - a.mavrouli@realnews.gr

Στην καταβολή νέου γύρου αναδρομικών σε περίπου 255.000 συνταξιούχους αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση το τελευταίο δίμηνο του έτους. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει:

Στην αύξηση των κύριων συντάξεων και στην καταβολή των αναδρομικών 15 μηνών για 190.000 ασφαλισμένους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Στην αύξηση και στην καταβολή αναδρομικών με βάση το νέο καθεστώς απασχόλησης 30.000 συνταξιούχων που εργάζονται, οι οποίοι θα πάρουν αναδρομικά από τον Μάρτιο του 2020 και μετά.

Στην αύξηση των 35.000 προσωρινών συντάξεων που έχουν εκδοθεί από τις 13/5/2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνική Ασφάλισης, e-ΕΦΚΑ θα προχωρήσουν αρχικά στην αύξηση του ποσοστού όλων των προσωρινών συντάξεων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν η αποπληρωμή αναδρομικών 15 μηνών και η αποκατάσταση των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων για όσους έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Πιστώσεις

Σε πρώτη φάση θα πιστωθούν τα χρήματα σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά. Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν οι «παλαιοί» συνταξιούχοι, καθώς απαιτείται συμψηφισμός με την προσωπική διαφορά που έχει καταγραφεί. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2021. Για την επόμενη χρονιά φαίνεται ότι παραπέμπεται η αύξηση του ποσοστού σύνταξης από το 30% στο 60% για τους συνταξιούχους που εργάζονται και για τα αναδρομικά ποσά από τον Μάρτιο του 2020.

Εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των αναδρομικών ποσών για συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και των αναδρομικών ποσών για 15 μήνες καθώς η αύξηση ισχύει από την 1η Οκτωβρίου του 2019 και μετά. Οι νέοι συντελεστές θα ισχύσουν για όλους, τόσο γι' αυτούς που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί όσο και για εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Διονύση Ρίζο, περίπου 500.000 παλαιοί συνταξιούχοι, που έχουν αποχωρήσει πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τον Μάιο του 2016, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό μόνο λογιστική επίπτωση στη σύνταξή τους, καθώς η δικαιούμενη αύξηση θα απορροφηθεί από την προσωπική διαφορά. Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει προσωπική διαφορά, δηλαδή η σύνταξη που παίρνει είναι υψηλότερη από αυτή που δικαιούται μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Με την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης, η προσωπική διαφορά θα μειωθεί, όμως όχι τόσο ώστε να καλύψει το υπερβάλλον ποσό που ήδη καταβάλλεται. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα καταφέρει να έχει αύξηση στο εισόδημά της μετά το 2023.

Αυξήσεις στο καθαρό ποσό της σύνταξής τους θα δουν περίπου 190.000 συνταξιούχοι:

Περίπου 50.000 παλαιοί συνταξιούχοι (αποχώρηση πριν από τις 12 Μαΐου 2016) με μικρή θετική προσωπική διαφορά, κατά μέσο όρο περίπου 30 ευρώ. Μετά τον συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς, θα λάβουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024. Για παράδειγμα, αν η συνολική αύξηση είναι 100 ευρώ, η αύξηση για το 2020 θα είναι 20 ευρώ και τα αναδρομικά περίπου 250 ευρώ.

Περίπου 100.000 παλαιοί συνταξιούχοι με αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά). Δικαιούνται νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40-50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024. Για παράδειγμα, αν η συνολική αύξηση είναι 100 ευρώ, η αύξηση για το 2020 θα είναι 20 ευρώ και τα αναδρομικά περίπου 250 ευρώ.

Περίπου 40.000 νέοι συνταξιούχοι (από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά) χωρίς προσωπική διαφορά. Δικαιούνται άμεση αύξηση εφάπαξ στην καταβαλλόμενη σύνταξη, που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ, και αναδρομικά τουλάχιστον 600 ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Κλικ για μεγέθυνση:

Το νέο καθεστώς για όσους συνεχίζουν να εργάζονται

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ από τη σύνταξη Μαρτίου 2020 μετρά το νέο μειωμένο «πέναλτι» 30% στη σύνταξη για τους συνταξιούχους που εργάζονται και εμπίπτουν στην περικοπή του 60% της σύνταξής τους με τον νόμο Κατρούγκαλου. Ευνοημένοι από το νέο μέτρο είναι περίπου 30.000 συνταξιούχοι που ξεκίνησαν να εργάζονται μετά τις 13 Μαΐου 2016 ή συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ίδια ημερομηνία και συνεχίζουν να εργάζονται. Το εισόδημά τους από κύριες και επικουρικές καταβάλλεται μειωμένο κατά 60%. Από τον Μάρτιο του 2020 θα έπρεπε να καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%, ωστόσο ο νέος «κόφτης» δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Συνεπώς, δικαιούνται:

Αύξηση 75% στη μηνιαία σύνταξή τους.

Αναδρομικά τουλάχιστον 10 μηνών από τη διαφορά, καθώς το νέο μειωμένο «πέναλτι» μετρά από τη σύνταξη Μαρτίου 2020 έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «R», οι υπεύθυνοι του e-ΕΦΚΑ δεν θα έχουν προλάβει να επιστρέψουν και αυτά τα αναδρομικά έως το τέλος του έτους.

Έως το τέλος του Νοεμβρίου η αύξηση των προσωρινών

ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ των προσωρινών συντάξεων και στην καταβολή των αναδρομικών έως το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνική Ασφάλισης e-ΕΦΚΑ. Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά κυμαίνονται από 1.150 ευρώ έως 6.912 ευρώ σε όλες τις προσωρινές συντάξεις που έχουν εκδοθεί από τις 13/5/2016. Οι αυξήσεις θα είναι έως 285 ευρώ τον μήνα στις προσωρινές - και επιπλέον σε αυτές τα αναδρομικά από 1.150 ευρώ έως 6.910 ευρώ για περίπου 35.000 συνταξιούχους που βρίσκονται σε αναμονή έχοντας υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από τον Μάιο του 2016 αλλά δεν έχει εκδοθεί η οριστική τους σύνταξη. Η προσωρινή σύνταξη στα ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολουμένους και στους αγρότες αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/5/2016.

ΠΗΓΗ: REALNEWS 25/10/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. Έτσι όπως το γράφουν θα νομίζει κανείς ότι θα πάρουμε λεφτά.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορεί κάποιος να μου πει γιατί το ΜΤΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΟΕΜΣ συνεχίζουν να κάνουν κρατήσεις του ν 4093; Αφού αυτός έχει κριθεί αντισυνταγματικος και μάλιστα πήραμε πίσω και αναδρομικά;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ούτε θα σου απαντήσει κανείς....
    Σε αυτό το κράτος όποιος γουστάρει κάνει ότι γουστάρει και λογαριασμό δεν δίνει....
    Ααασααα και για να σταματήσει η κράτηση αυτή, πρέπει να δώσει το Ο.κ. Η Η.ΔΙ.ΚΑ προς ενημερώσει σου.....Αυταααααααααααααααα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και γιατί δεν το δίνει το οκ η ΗΔΙΚΑ; Γιατί το ΜΤΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΟΕΜΣ που υποτίθεται ότι ενεργούν προς συμφέρον των μετοχών τους δεν υποβάλλουν κάποιο ερώτημα προς αυτή; Δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος από την ΕΑΑΣ να ξεμπερδέψει αυτό το ζήτημα και να μας ενημερώσει υπεύθυνα;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως βλέπεις δεν ασχολειτε κανείς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ισως.... μέσα Δεκεμβριου να μάθουμε τι θα ισχυσει από 1/2021 για τον ν4093/12 στο ΜΤΣ,ΕΚΟΕΜΣ.Λογικά πρώτα θα πρεπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση.Ιδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εδώ δεν σταμάτησε η κράτηση του ν. 4093 από τη σύνταξη του Νοεμβρίου και αφού μας εδώσαν τα ψίχουλα των αναδρομικων θα σταματήσει από το μερισμα ΜΤΝ ΜΤΑ ΜΤΣ και ΕΚΟΕΜΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γιατί λες ότι δεν σταμάτησε, μήπως βλέπεις τις κρατήσεις της παλιάς σύνταξης; (ενημερωτικό αριστερή στήλη)

      Διαγραφή
  8. Οι άνθρωποι είναι θρασυτατοι.*****παραλογοι και αδίστακτοι. Μη πω δεν.καταλάβαιναν τίποτα. Τους έχει κυριεύσει η μασονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή