Καστελόριζο: Ναυτικός αποκλεισμός του νησιού από τον Ελληνικό Στόλο-Πλωτό «τείχος» του ΠΝ (12 ΦΩΤΟ)

Καστελόριζο: Ναυτικός αποκλεισμός του νησιού από τον Ελληνικό Στόλο-Πλωτό «τείχος» του ΠΝ (12 ΦΩΤΟ)

του Κώστα Σαρικά

Σε απόσταση μόλις 9 ναυτικά μίλια πέρασε το Τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis και ο στολίσκος του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού το πρωί από τα δύο μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος, τη Μεγίστη και τη Στρογγύλη. Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί όταν το σεισμογραφικό έφτασε με πορεία βορειοανατολική στο άκρο της παράνομα δεσμευμένης περιοχής και έστρεψε αριστερόστροφα μαζί με τα συνοδευτικά του σκάφη αλλά και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν εδώ και εννέα μέρες.

Εκεί και για πρώτη φορά από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 12 Οκτωβρίου όταν το Oruc Reis μπήκε στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα ο Τουρκικός στολίσκος άλλαξε σχηματισμό. Οι αποστάσεις μίκρυναν και οι Τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες σχημάτισαν ουσιαστικά μια κλειστή «ασπίδα» γύρω από το ερευνητικό. Ήταν όταν το Oruc Reis πλησίαζε στην πιο κοντινή απόσταση πού έχει βρεθεί Τουρκικό ερευνητικό σε Ελληνικό έδαφος. Πάνω από την Τουρκική αρμάδα πετούσε συνεχώς αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 αλλά και ελικόπτερα S-70 τα οποία είχαν απονηωθεί από τις Τουρκικές φρεγάτες.

Για πρώτη φορά όμως τις τελευταίες ημέρες τα Τουρκικά πολεμικά πλοία είδαν και τις Μονάδες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να αλλάζουν και αυτές σχηματισμό. Και ενώ τα πλοία του Στόλου είχαν καταλάβει θέσεις με τακτικό πλεονέκτημα ενώ άλλες Μονάδες παρακολουθούσαν το Τουρκικό ερευνητικό αναδιατάχθηκαν. Αρκετά πλοία αναπτύχθηκαν νότια του Καστελόριζου σε κοντινές αποστάσεις σχηματίζοντας ένα πλωτό «τείχος». Την δική τους «ασπίδα» στο ακριτικό σύμπλεγμα. Μια κίνηση κυρίως συμβολική. Μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι προκλήσεις έχουν και όρια με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει και τα μέσα και τη βούληση να σταθεί φρουρός στα ακριτικά νησιά και στις θαλάσσιες περιοχές πλήρους κυριαρχίας. Και δεν ήταν μόνο οι Μονάδες επιφανείας πανέτοιμες στην ευρύτερη περιοχή αλλά και ο μεγάλος «εφιάλτης» των γειτόνων, τα Ελληνικά υποβρύχια.

Το Τουρκικό ερευνητικό συνεχίζει την πορεία του για μια ακόμη μέρα προς το νοτιοδυτικό όριο της παράνομης navtex στον 28οΜεσημβρινό και από αύριο αναμένεται να στρέψει και πάλι βορειοανατολικά. Τα ξημερώματα της ερχόμενης Πέμπτης αναμένεται σύμφωνα με το pattern που ακολουθεί να περνά ξανά κοντά από το Καστελόριζο και μάλιστα ίσως ακόμα πιο κοντά απ’ όσο πέρασε το πρωί.

Η Τουρκική navtex έχει ως όριο τα 6,5 μίλια από το ακριτικό σύμπλεγμα και το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν οι γείτονες επιχειρήσουν να εξαντλήσουν τα όρια της ναυτικής οδηγίας. Σε αυτή την περίπτωση οι δύο στόλοι αναμένεται να έρθουν σε απόσταση αναπνοής με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Θα είναι χωρίς αμφιβολία το πιο σοβαρό crash test από τη μέρα που βγήκε το Oruc Reis για έρευνες.

Τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού από τις 21 Ιουλίου όταν βγήκε για πρώτη φορά ο Στόλος σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έχουν επιδείξει τεράστια ψυχραιμία και ακόμη μεγαλύτερη ναυτοσύνη όπως απέδειξε άλλωστε και η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ στην ΚΕMAL REIS. Οι εντολές του επιτελείου εκτελούνται με ακρίβεια και ταχύτητα με τα πλοία του Στόλου να βρίσκονται όπου χρειάζεται.

Με δεδομένη την ήδη υψηλή ένταση, ενδεχόμενη παράταση της Τουρκικής navtex και παρουσία του ερευνητικού δίπλα στα Ελληνικά νησιά μεταφράζεται ως μια ακόμα σπίθα με απρόβλεπτες συνέπειες.

Κλικ για μεγέθυνση:


ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια