Τα σχέδια για την ενίσχυση του ΠΝ: Το παρασκήνιο και οι νέες φρεγάτες

Τα σχέδια για την ενίσχυση του ΠΝ: Το παρασκήνιο και οι νέες φρεγάτες


του Κώστα Σαρικά

Σε «παζλ» εξελίσσεται η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέες φρεγάτες αλλά και με πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα της ενίσχυσης του Στόλου τόσο με νέες φρεγάτες όσο και με πλοία ενδιάμεσης λύσης. Νέα δεδομένα έχουν προστεθεί έπειτα από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για απόκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό 4 καινούργιων φρεγατών. Ποιά είναι αυτά; Έως το αργότερο στα τέλη του χρόνου πρέπει να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για τη νέα φρεγάτα του Στόλου όπως και για τη δυνατότητα προμήθειας μεταχειρισμένων πλοίων. Επιπλέον το Πολεμικό Ναυτικό και η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων έχει ήδη δεχτεί «βροχή» προτάσεων για τις νέες φρεγάτες του Στόλου. Τουλάχιστον 7 χώρες σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προχωρήσει είτε σε διερευνητικές επαφές είτε έχουν καταθέσει φακέλους με συγκεκριμένες προτάσεις για κατασκευή τεσσάρων φρεγατών για τις ανάγκες του Ελληνικού Στόλου.

Εκτός από τους Γάλλους και τις ψηφιακές φρεγάτες Belhara ενδιαφέρον σύμφωνα με πληροφορίες έχουν έως τώρα επιδείξει οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Ολλανδία αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Αθήνα φέρεται να έχει ζητήσει από όλους τους ενδιαφερόμενους συγκεκριμένες προτάσεις με πλήρη οικονομοτεχνικά χαρακτηριστικά όπως και εάν υπάρχει δυνατότητα κατασκευής αριθμού πλοίων σε Ελληνικά ναυπηγεία. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεκαθαρίσει ότι η νέα φρεγάτα θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένες δυνατότητες με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα χωρίς όμως να υστερεί πουθενά όπως για παράδειγμα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Ουσιαστικά στοχεύει στην απόκτηση πλοίων πολλαπλών ρόλων με αυξημένες δυνατότητες στην κάλυψη περιοχής ώστε να επιχειρεί στην ανοιχτή θάλασσα της Ανατολικής Μεσογείου.

Πλοία ενδιάμεσης λύσης δηλαδή μεταχειρισμένα πλοία τα οποία έχουν μπει ήδη στο μικροσκόπιο του Πολεμικού Ναυτικού διαθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο με τις φρεγάτες Type 23 ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι φρεγάτες Μ του Ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού. Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες επιτελείς είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί. «Πράσινο φως» για την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων θα δωθεί μόνο εάν οι προτάσεις εξεταστούν ενδελεχώς και αποδειχθεί ότι τα πλοία υπό παραχώρηση βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που θα μπορούν να προσφέρουν στο Στόλο τουλάχιστον για μια δεκαπενταετία.

Άλλωστε το σύνολο των πλοίων του Ελληνικού Στόλου παρά την παλαιότητά τους όπως αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Με δεδομένο ότι υπάρχουν Μονάδες του Στόλου που παραμένουν συνεχώς μακριά από τους ναυστάθμους ακόμα και για περισσότερο από δύο μήνες οι βλάβες και τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει είναι ελάχιστα. Ακόμα και σε πλοία που ξεπερνούν τα 40 χρόνια υπηρεσίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ η οποία πρωταγωνίστησε στο επεισόδιο με την Τουρκική Κemal Reis. Από τα μέσα Ιουλίου βρίσκεται συνεχώς εν πλω στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε κάθε αποστολή που της ανατέθηκε και πλέον έχει βάλει πλώρη για το Λιβυκό Πέλαγος για να συμμετέχει στην επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ της ΕΕ. Στην περιοχή βρίσκονται τουλάχιστον τρεις Τουρκικές φρεγάτες.

Η αποχώρηση του Oruc Reis στην Αττάλεια και η υπαναχώρηση των περισσότερων Τουρκικών πολεμικών πλοίων προς τα Τουρκικά παράλια δίνει τη δυνατότητα σε πλοία και πληρώματα του Ελληνικού Στόλου να πάρουν «ανάσες». Αν και η επιφυλακή παραμένει σε υψηλά επίπεδα αριθμός Μονάδων έχει ήδη κινηθεί προς ναυστάθμους και βάσεις ανεφοδιασμού. Με δεδομένο ότι οι γείτονες είναι απρόβλεπτοι τόσο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος όσο και ο Αρχηγός ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης έχουν δώσει εντολές για συνεχή ετοιμότητα.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια