Βρούτσης: Εφάπαξ και άμεσα τα αναδρομικά-Συγκεκριμένη ημερομηνία θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Βρούτσης: Εφάπαξ και άμεσα τα αναδρομικά-Συγκεκριμένη ημερομηνία θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός (ΠΙΝΑΚΑΣ)


Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθαρίζει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων ότι «μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας η κυβέρνηση δεσμεύτηκε συνολικά, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, ότι μέσα στο 2020 θα καταβληθούν εφάπαξ οι κύριες συντάξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για το επίμαχο 11μηνο σε όλους τους συνταξιούχους που αναλογούν».

Είναι χαρακτηριστικό, συνεχίζει ο υπουργός, ότι «αυτή η δέσμευση θα υλοποιηθεί μέσα στο 2020 και το 2020 είναι το συγκεκριμένο διάστημα που βλέπει ο υπουργός Οικονομικών το συντομότερο δυνατόν. Η πιο συγκεκριμένη ημερομηνία είναι κάτι το οποίο ο πρωθυπουργός έχει το προνόμιο να εξαγγείλει όταν το πιστεύει εκείνος - και εκεί που πρέπει».

Ο κ. Βρούτσης τονίζει ακόμη: «Όπως είπαμε στις αρχές του έτους, ότι θα δώσουμε τις επικουρικές που κόπηκαν στα 1.300 ευρώ και το κάναμε πράξη και δόθηκαν και τα αναδρομικά των επικουρικών και η νέα επικουρική -η οποία είναι πλέον αυξημένη και σταμάτησε να κόβεται στα 1.300 ευρώ-, όπως θα δώσουμε μέχρι τέλος του χρόνου -τον Δεκέμβριο το προσδιορίζουμε- τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων σε αυτούς που είναι με 30 χρόνια και πάνω, σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο, που τον κάναμε ανταποδοτικό, έτσι θα υλοποιήσουμε και τη δικαστική απόφαση που αντιστοιχεί στο εντεκάμηνο».

Αναδρομικά

Τα αναδρομικά που επιστρέφονται κατά μέσο όρο είναι από €550 έως €7.200 μεικτά, μεσοσταθμικά €900 με €1,000.

ΙΚΑ
€550 - €4.560
Δημόσιο
€1.340 - €7.200
ΟΑΕΕ
€1.490 - €3.450
ΔΕΚΟ
€1.370 - €7.800
Τράπεζες
€1.370 - €7.800
ΝΑΤ
€1.200 - €4.500
Απόστρατοι
€1.500 - €6.900
Λοιπά Ταμεία
€1.000 - €3.400

Ο υπουργός Εργασίας προσανατολίζεται σε νέα πιλοτική δίκη στο ΣτΕ για να δοθούν τα αναδρομικά Δώρων και επικουρικών σε 1,5 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν εξαιρεθεί. Ουσιαστικά, με την προσφυγή στο ΣτΕ το υπουργείο Εργασίας στοχεύει στην απόσβηση νομικών αμφισβητήσεων στο θέμα Δώρων και επικουρικών που είχαν εξαιρεθεί από τις επιστροφές, ενώ οι κυρίες είχαν αναδρομικά.

Έτσι, λοιπόν, με τη νέα πιλοτική δίκη, κατά τον δικηγόρο κ. Μπούρλο, «ανοίγει ο δρόμος για πιθανές επιστροφές αναδρομικών και σε χαμηλοσυνταξιούχους». Να τονιστεί ότι «η εξαίρεση των Δώρων και των επικουρικών συντάξεων από το πακέτο επιστροφών άφησε εκτός όλους τους συνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης κάτω, από 1.000 ευρώ το 2012 από το πακέτο των αναδρομικών». Η πιλοτική δίκη στόχο έχει την απόκρουση μαζικών αγωγών, για την επιστροφή Δώρων.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, ο κ. Βρούτσης σημειώνει ότι «το ζήτημα έχει πλέον επιλυθεί για το μέλλον με την απονομή αυτόματων συντάξεων. Μέχρι σήμερα έχουν βγει αυτόματα 7.000 συντάξεις σε δύο μεγάλες κατηγορίες μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Μέχρι το τέλος του 2021, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, θα γίνεται αυτόματα η απονομή του 85% των συντάξεων». Ο υπουργός δίνει και χρονοδιάγραμμα παροχής των νέων συντάξεων, αφού θα δίνονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Μάλιστα, δίνει την πρόσθετη πληροφορία για τους εργαζομένους «να παρατείνουν λίγο τον εργασιακό τους βίο, να προσαρμοστούν στο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης και να μην υποβάλουν άμεσα την αίτησή τους, αλλά να περιμένουν από την άνοιξη του ’21 και μετά, οπότε και η συντριπτική πλειοψηφία των συντάξεων θα απονέμεται αυτόματα».

Για τους παλαιούς συνταξιούχους που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους και οι συντάξεις τους δεν έχουν πληρωθεί, ο κ. Βρούτσης τονίζει ότι, «μέσα από την απελευθέρωση του ανθρώπινου δυναμικού του e-ΕΦΚΑ από τις νέες συντάξεις, θα ασχολούνται με τις παλαιές. Η ταχύτητα απονομής ήδη έχει αυξηθεί κατά 37,4%. Είναι η αρχή του τέλους. Οι εκκρεμείς συντάξεις αγροτών και χηρείας θα μπουν μέσα στο επόμενο δίμηνο στο σύστημα “Ατλας” και θα βγουν αυτόματα όλες. Στη συνέχεια, και πάλι βάσει χρονοδιαγράμματος, θα ακολουθήσουν και οι άλλες κατηγορίες».

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 05/09/2020 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΑΣ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Σ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΕΕ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας εχουν τρελάνει. Ξερει κανεις κατι πιο συγκεκριμένο να μας πει για την ΕΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι Ρωτάς????? Εδώ δεν ξέρουν πότε θα τα δώσουν αν τα δώσουν, τι θα δώσουν,........ Έχει να πέσει αναγκαστική προσγείωση, θα το φυσάμε και δεν θα κρυώνει........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναδρομικά 11μηνου. Δεν έχει ψηφιστεί έως τώρα ο νόμος για την καταβολή τους στο δημόσιο. Έτσι όλα δείχνουν την εφάπαξ καταβολή τους, σ εμβόλιμη ημερομηνία εντός Οκτωβρίου (;) με κράτηση 6% περίθαλψη και κράτηση φόρου 20%(ίσως ο φόρος με τις τροποποιητικες να κρατηθεί και όχι άμεσα).
    Πρέπει να ψηφιστεί νόμος για την επιστροφή της ΕΑΣ. Γιατί τώρα δεν έχει ψηφιστεί........
    (Στον ιδιωτικό τομέα δεν επιστρέφεται η κράτηση ΕΑΣ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποια αναδρομικα???Εδώ τις βάρδιες του ποταμιού να πέσει κάνα φράγκο... Έχουμε αφήσει τα κοκαλάκια μας εκεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστός ο φίλος πιο πάνω Μανος Αιγάλεω, εγώ λέω ούτε Οκτώβριο, Δεκέμβριο και αν......μακάρι να βγω ψεύτης....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΝΤΟΥ ΠΛΑΝΑΤΑΙ Η ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΛΟΓΩ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΕΜΠΕΙΡΙΩΝ....🤔...ΜΑΚΑΡΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΦΑΝΟΥΝ ΑΚΕΡΑΙΟΙ.ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΠΑΧΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΦΙΑ.🙄.ΝΑ ΜΗΝ ΘΥΜΗΘΩ ΤΟ 2018 ...ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ50% ,ΤΑ ΜΥΡΙΑ ΧΙΛΙΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΤΟ ..ΑΙΩΝΙΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ....😒 ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κωφεύουν γιά τήν ΕΑΣ;;; Γιατί;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή