Εξοπλισμοί: Το «ματ» του ΓΕΕΘΑ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα (ΒΙΝΤΕΟ)

Εξοπλισμοί: Το «ματ» του ΓΕΕΘΑ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα (ΒΙΝΤΕΟ)


Αναβάθμιση σε ξηρά, θάλασσα και αέρα προβλέπουν τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

«Kοκτέιλ» εξοπλισμών, με βασικά συστατικά τις άμεσες αγορές για κάλυψη επειγουσών αναγκών αλλά και τη χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων, είναι το αντίδοτο στην τουρκική επιθετικότητα που έχει ετοιμάσει μεθοδικά το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Μια συστηματική δουλειά που προετοιμάζεται εδώ και τέσσερις μήνες και η οποία έχει εξασφαλίσει την έγκριση της κυβέρνησης, όπως αποκαλύπτει με ρεπορτάζ στο Open Tv ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η κυοφορούμενη συμφωνία για την αναβάθμιση του αεροπορικού στόλου, με την ένταξη των γαλλικών μαχητικών Rafale. Στο γαλλικό πακέτο επιδιώκεται να συμπεριληφθούν οι προμήθειες για την συντήρηση των Mirage 2000-5, η επαναπιστοποίηση των πυραυλων «made in France» όπως οι Scalp, αλλά και η αύξηση του ελληνικού αποθέματος των υποστρατηγικών όπλων.

Μαζί με τα αναβαθμισμένα F-16 στην κατηγορία viper, εκτιμάται ότι μεγαλώνει η ποιοτική υπεροπλία των μπλε φτερών έναντι των τουρκικών. Και ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη, η αμερικανική πρεσβεία διαψεύδει τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι δεν θα παραχωρούνται και οι πύραλοι «Harpoon».

«Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρείχε πληροφορίες στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία για την αγορά αυτών των πυραύλων τον Ιούλιο. Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας!», αναφέρει χαρακτηριστικά με ανακοίνωσή της η αμερικανική πρεσβεία.


Αγορά νέων πλοίων

Πολυμέτωπη θα είναι η εξοπλιστική αντεπίθεση της Αθήνας για την ενίσχυση του ελληνικού στόλου. Νέες φρεγάτες, μέσα από διεθνή διαγωνισμό, αλλά και τέσσερις κορβέτες με πολυεθνική υπογραφή αλλά με ελληνική ναυπήγηση. Προτεραιότητα αποτελεί η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ αλλά και η ενίσχυση του οπλοστασίου των υποβρυχίων με την αγορά των τορπιλών βαρέως τύπου.

Αναβαθμίζεται και ο Στρατός Ξηράς

Ο κορμός του προγράμματος της Αθήνας περιλαμβάνει κρίσιμα για την εθνική άμυνα οπλικά συστήματα του Στρατού Ξηράς, όπως ο εκσυγχρονισμός των επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι αλλά και η αναβάθμιση των πολλαπλών εκτοξευτών MLRS αλλά και της ρωσικής αντιαεροπορικής ασπίδας Tor M1.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενημερώνει σήμερα Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου την επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια