«Αυτά είναι μόνο τα πρώτα βήματα»: Γιατί οι ΗΠΑ μεταφέρουν υποβρύχια στις ακτές της Ρωσίας

«Αυτά είναι μόνο τα πρώτα βήματα»: Γιατί οι ΗΠΑ μεταφέρουν υποβρύχια στις ακτές της Ρωσίας


Αμερικανικό υποβρύχιο USS Seawolf (SSN 21) κοντά στο Tromsø - RIA Novosti, 1920, 02.09.

ΜΟΣΧΑ, 2 Σεπτεμβρίου - RIA Novosti Nikolay Protopopov. Υψηλή μυστικότητα, εντυπωσιακά όπλα και ευρείες ικανότητες πληροφοριών - το Πεντάγωνο έστειλε ένα μυστικό πυρηνικό υποβρύχιο USS Seawolf στα βόρεια σύνορα της Ρωσίας για να παρακολουθεί τις διαδρομές των Ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων. Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είναι σίγουροι: αυτό είναι ένα μήνυμα προς τη Μόσχα. Τι ακριβώς και ποια θα είναι η απάντηση - στο υλικό του RIA Novosti.

Παρέλαση του "θαλάσσιου λύκου"

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν δημόσια την άφιξη του USS Seawolf στη Νορβηγία. Φωτογραφίες από ένα από τα πιο μυστικά υποβρύχια του Πενταγώνου δημοσιεύθηκαν στις σελίδες του Υπουργείου στα κοινωνικά δίκτυα και ο διοικητής των Αμερικανικών υποβρυχίων δυνάμεων, ο αντιναύαρχος Deril Caudle, τόνισε με περηφάνια ότι η μεταφορά του Seawolf καταδεικνύει την παγκόσμια φύση των αμερικανικών υποβρυχίων και την ικανότητα εκτέλεσης αποστολών σε οποιαδήποτε περιοχή των ωκεανών.

Ο πρεσβύτερος Ναύαρχος Anthony Karullo, Διοικητής της ομάδας υποβρυχίων, δήλωσε ότι η επανατοποθέτηση του USS Seawolf στη Νορβηγία ενισχύει τις ήδη ευρείες δυνατότητες των ΗΠΑ για υποβρύχιο πόλεμο και επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια στη θάλασσα στο Βορρά.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει επί του παρόντος τρία υποβρύχια κατηγορίας Seawolf. Σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1980 για επιχειρήσεις σε περιοχές που ελέγχονται πλήρως από τον εχθρό. Αυτά είναι εξαιρετικά ήσυχα πυρηνικά υποβρύχια, που διαφέρουν από τους συμμαθητές τους από τον υψηλότερο μυστικό. Ταυτόχρονα, μεταφέρουν ισχυρά αντιαεροπορικά και αντι-υποβρύχια όπλα - τορπίλες, νάρκες, πυραύλους "Harpoon" ή "Tomahawk".

Οι έλικες με πίδακες νερού επιταχύνουν τα υποβρύχια εκατό μέτρων σε 35 κόμβους και σε ταχύτητες έως και 20 κόμβους είναι σχεδόν αθόρυβες. Προβλέπεται ότι το Αμερικανικό ναυτικό θα λάβει περίπου 30 τέτοια σκάφη. Ωστόσο, περιορίστηκαν σε τρία: μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, δεκάδες τέτοια πολύπλοκα και ακριβά πλοία απλά δεν χρειάζονταν από τον αμερικανικό στόλο.

Το Πεντάγωνο διευκρινίζει ότι το Seawolf έφτασε στην περιοχή ευθύνης του δεύτερου στόλου των ΗΠΑ (Βόρειος Ατλαντικός) από τη ναυτική βάση του Μπανγκόρ (πολιτεία της Ουάσιγκτον). Το πυρηνικό υποβρύχιο θα παραμείνει στο Νορβηγικό Tromsø προς το παρόν, σε άμεση γειτνίαση με τα δρομολόγια των Ρωσικών υποβρυχίων πυραυλικών μεταφορέων.


© Φωτογραφία: Tromsø Havn KF
Λιμάνι του Tromsø

Θυμηθείτε ότι ο δεύτερος στόλος στις Ηνωμένες Πολιτείες αναβίωσε πριν από λίγα χρόνια. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αυτός ο στόλος ήταν ο μεγαλύτερος στο Ναυτικό των ΗΠΑ. Ο στόλος ήταν υπεύθυνος για τον Ατλαντικό, τμήματα του Ειρηνικού και των Αρκτικών ωκεανών. Πλοία και υποβρύχια συμμετείχαν σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, στον αποκλεισμό της Κούβας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ο στόλος διαλύθηκε το 2011 για να εξοικονομήσει τον προϋπολογισμό, αλλά επτά χρόνια αργότερα επέστρεψε «για να συγκρατήσει το Ρωσικό ναυτικό στο Βορρά».

"Αυτό που κάνουν οι Αμερικανοί μπορεί  να ονομαστεί επίδειξη σημαίας", εξήγησε ο καπετάνιος 1ου βαθμού Ιγκόρ Κουρντίν, πρόεδρος του συλλόγου υποβρυχίων ναυτικών της Αγίας Πετρούπολης σε συνέντευξή του στο RIA Novosti. - Το Tromsø δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως μόνιμη βάση για πυρηνικά υποβρύχια. Εδώ μπορούν να πραγματοποιηθούν επισκευές εντός και το πλήρωμα να ξεκουραστεί. Επιπλέον, ο θαλάσσιος Λύκος, φυσικά, θα κατευθυνθεί προς τη ζώνη ευθύνης του βόρειου στόλου της Ρωσίας - προς τη Θάλασσα του Μπάρεντς. Το σκάφος πιθανότατα θα πάει κάτω από τον πάγο: Ο Αύγουστος είναι μια καλή στιγμή για ένα τέτοιο ταξίδι."


Αναστατωμένη η εξουσία

Ο πρώην διοικητής του Ρωσικού βόρειου στόλου Vyacheslav Popov εφιστά την προσοχή στη στρατιωτική-πολιτική πτυχή αυτής της «επίδειξης σημαίας».

"Οι ΗΠΑ θέλουν να δείξουν ότι το Αρκτικό θέατρο ελέγχεται όχι μόνο από τις Ρωσικές ναυτικές δυνάμεις", δήλωσε ο Ναύαρχος. - Η Ουάσιγκτον σκοπεύει να ορίσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή. Οι Αμερικανοί έχουν πραγματοποιήσει, διεξάγουν και θα συνεχίσουν να εκτελούν αποστολές πληροφοριών εδώ. Ωστόσο, οι Ρώσοι ναυτικοί, φυσικά, θα παρακολουθούν όλες τις κινήσεις τους. "

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την άφιξη του «θαλάσσιου λύκου» έξι στρατηγικά βομβαρδιστικά  B-52 Stratofortress, ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, συμμετείχαν σε ασκήσεις με μαχητικά  της Νορβηγικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιπλέον, μια μοίρα "ιπτάμενων φρουρίων" διέσχισε τον εναέριο χώρο 30 χωρών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική ταυτόχρονα. Σε μια δήλωση, η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι τέτοιες υπερπτήσεις είναι μοναδικές στις τακτικές αποστολές της Task Force of Bombers. Η αποστολή του Συμμαχικού Ουρανού αποσκοπεί στην επίδειξη αλληλεγγύης στο ΝΑΤΟ, στην αύξηση της ετοιμότητας μάχης και στην ενίσχυση της κοινής επιχειρησιακής συνεργασίας.

Τα αεροπλάνα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η διαδρομή της πρώτης ομάδας τεσσάρων «στρατηγικών» πέρασε από την Ευρώπη. Οι υπόλοιποι πέταξαν πάνω από τις ΗΠΑ και τον Καναδά ταυτόχρονα. Επιπλέον, τα «φρούρια» αλληλεπίδρασαν με συνοδούς μαχητικών από διαφορετικές χώρες του ΝΑΤΟ και ανεφοδιάζονταν με καύσιμα στον ουρανό. Μια τέτοια αεροπορική άσκηση μεγάλης κλίμακας και επίδειξης, σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ένα μήνυμα προς τη Ρωσία.


Αποκριτικότητα

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα δεν σταματά στην άκρη και στέλνει τα μηνύματά της σε ξένους συναδέλφους. Έτσι, την περασμένη εβδομάδα στα δυτικά μέσα ενημέρωσης υπήρξε μια αναταραχή σε σχέση με την εμφάνιση σε ουδέτερα ύδατα κοντά στην Αλάσκα ενός Ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου. Οι Αμερικανοί αποφάσισαν ότι είχε συμβεί ένα ατύχημα και αμέσως πρόσφεραν βοήθεια.

Ωστόσο, το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε όλους: το πυρηνικό καταδρομικό Omsk εμφανίστηκε συνήθως κάτω από το νερό ως μέρος των ασκήσεων μεγάλης κλίμακας Ocean Shield 2020. Όπως αποδείχθηκε, τα πλοία του στόλου του Ειρηνικού πραγματοποίησαν βολές με  πυραύλους στην περιοχή των υδάτων της θάλασσας Bering. Συγκεκριμένα, το πυρηνικό υποβρύχιο του Ομσκ, το οποίο πρόσφατα έχει υποστεί εκσυγχρονισμό, πυροβόλησε  σε συμβατικό στόχο σε απόσταση άνω των 300 χιλιομέτρων με το σύστημα  κατά των πλοίων Granit. Και το καταδρομικό Varyag κατέστρεψε τον στόχο σε απόσταση 450 χιλιομέτρων με τον πύραυλο Vulcan.

Το Υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο: το πλήρωμα του Ομσκ ετοιμάζεται να πυροβολήσει, το πυρηνικό υποβρύχιο κάνει μια επείγουσα κατάδυση, ακούγεται η αντίστροφη μέτρηση και ακούγεται η εντολή για την εκτόξευση του πυραύλου.

«Τα δικά μας αεροσκάφη παρακολουθούν συνεχώς αεροσκάφη του ΝΑΤΟ κοντά στα αεροπορικά σύνορα. Αυτή είναι μια φυσιολογική λειτουργία, κοίτα: πρόσφατα υπήρχαν πολλά πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα και τον Εύξεινο Πόντο. Δείχνουμε ότι επίσης δεν κοιμόμαστε, είμαστε εκεί που θέλουμε, "- εξήγησε την  κατάσταση, ο πρώην αρχηγός του κύριου προσωπικού του ρωσικού ναυτικού, Βίκτορ Κράβενκο.

Οι ασκήσεις Ocean Shield πραγματοποιούνται στην περιοχή του νερού από τη Βαλτική έως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Δεκάδες πολεμικά πλοία, υποβρύχια, ναυτική αεροπορία και παράκτια στρατεύματα συμμετέχουν. Όλα ξεκίνησαν στη Βαλτική, όπου οι ναυτικοί επεξεργάστηκαν τις ενέργειες της αντι-υποβρύχιας και της αεροπορικής άμυνας, τα πλοία έριξαν  τορπίλες και δούλεψε το  πυροβολικό. Τις προάλλες, ξεκίνησε το επόμενο στάδιο των ασκήσεων στο στόλο του Ειρηνικού - περισσότερα από 50 πλοία και περίπου 40 αεροσκάφη και ελικόπτερα θα εκτελέσουν δεκάδες αποστολές εκπαίδευσης μάχης.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια