Τούρκος συνταγματάρχης: Ο Ακάρ παραμύθιαζε τις ΗΠΑ ότι θα ρίξει τον Ερντογάν-Ήταν σχέδιο του Σουλτάνου

Τούρκος συνταγματάρχης: Ο Ακάρ παραμύθιαζε τις ΗΠΑ ότι θα ρίξει τον Ερντογάν-Ήταν σχέδιο του Σουλτάνου


Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και ο Ερντογάν φέρονται να είχαν σκηνοθετήσει ένα κάλπικο σενάριο που «σέρβιραν» στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε το αμερικανικό Πεντάγωνο να πιστέψει πως ο τουρκικός στρατός ίσως να κινείτο εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε ν’ αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ΝΑΤΟ, ενώ στην ουσία συνεργαζόταν στενά μαζί του για τη διαμόρφωση παραπλανητικών, παρασκηνιακών μηνυμάτων προς το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του συνταγματάρχη Orhan Yıkılkan, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος του Ακάρ γι’ αρκετά χρόνια, ο -στρατηγός τότε- Ακάρ υπαινισσόταν ξεκάθαρα στα μηνύματά του προς τους αξιωματούχους των ΗΠΑ πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) προτίθετο ν’ αναλάβουν τα ηνία της κυβέρνησης, εάν αυτό κρινόταν αναγκαίο.

Το εν λόγω ψευδεπίγραφο μήνυμα διαβιβάστηκε προς την Ουάσινγκτον την περίοδο που η κυβέρνηση Ερντογάν έδειχνε αδυναμία να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) σε Ιράκ και Συρία, ενώ, την ίδια περίοδο, γινόταν ολοένα πιο έντονη η συζήτηση για την αλλαγή εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία φαινόταν ν’ απομακρύνεται από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ), υπό την ηγεσία ενός ισλαμιστή προέδρου, ο οποίος δυσαρεστούσε όλο και περισσότερο τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ.

Ενορχηστρωμένο από τον Ερντογάν

Όπως αναφέρει το nordicmonitor.com, τον Απρίλιο του 2016 (3 μήνες πριν από το πραξικόπημα), ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Άστον Κάρτερ, έθεσε ένα ερώτημα προς τον τότε υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, διά μέσου του δικού του ακολούθου, γνωρίζοντας πως θ’ απαντήσει απ’ ευθείας ο Ακάρ: Εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς την απομάκρυνση της τουρκικής κυβέρνησης από τη Δύση και τις αξίες της και ρώτησε τι προτίθεται να κάνει γι’ αυτό ο στρατός. Στην απάντηση που του δόθηκε, ο Τσελίκ δήλωσε πως ο τουρκικός στρατός δεν θα επιτρέψει περαιτέρω παραβίαση του Συντάγματος και πως σκοπεύει να επέμβει (κατάθεση Yıkılkan στο δικαστήριο).

Την επομένη του μηνύματος, ο Ακάρ επισκέφθηκε τον Ερντογάν. Ο Yıkılkan δηλώνει πως ο Ερντογάν ήταν ενήμερος για τις εξελίξεις και τη μυστική διπλωματία. Σύμφωνα με τον Yıkılkan, όλα όσα κατέθεσε υπήρχαν σε αρχεία στον υπολογιστή του. Ο υπολογιστής του κατασχέθηκε τον Ιούλιο του 2016, μετά και τη σύλληψη του ιδίου. Η αστυνομία διαπίστωσε πως έλειπαν αρχεία 52 ημερών, όπερ σημαίνει ότι τα εν λόγω αρχεία είχαν καταστραφεί.

Κόλπο για να εκκαθαρίσει το στράτευμα

Παράλληλα -και κατόπιν εντολής του Προέδρου- ο Ακάρ συνεργαζόταν με τους αντι-Αμερικανούς νεοεθνικιστές (ulusalci) και τους ερντογανικούς Ισλαμιστές, προκειμένου να οργανώσουν ένα ψεύτικο πραξικόπημα, με απώτερο ακοπό ν’ απομακρυνθούν από τις θέσεις τους φιλονατοϊκοί αξιωματούχοι. Μάλιστα, για να γίνουν πιο πιστευτοί, συνέλαβαν και τον Τσελίκ με αμφίβολες κατηγορίες. Μια σειρά από απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν την κρυφή ατζέντα του Ερντογάν, ο οποίος ήθελε να ξεφορτωθεί τους φιλονατοϊκούς αξιωματούχους από τον τουρκικό στρατό. Περίπου το 70% των αξιωματικών απομακρύνθηκε από το Σώμα ή φυλακίστηκε, με την κατηγορία της δήθεν συμμετοχής στο πραξικόπημα.

Κατά το πραξικόπημα, ο Ακάρ κατήγγειλε ότι απήχθη. Υπάρχουν, ωστόσο, αποδείξεις που δείχνουν ότι επινόησε ο ίδιος την ιστορία. Σύμφωνα μ’ επίσημο έγγραφο που συνέταξε ο εισαγγελέας Serdar Coşkun, τα γεγονότα που εκτυλίχθησαν εκείνη τη νύχτα ήταν γνωστά από πριν στις τουρκικές Αρχές.

Όλες οι παραπάνω καταθέσεις έγιναν στο πλαίσιο δίκης.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια