Το ΓΕΕΘΑ σε «πολεμικούς ρυθμούς»-Πάνω από 1 μήνα σε επιφυλακή το προσωπικό ΕΔ

Το ΓΕΕΘΑ σε «πολεμικούς ρυθμούς»-Πάνω από 1 μήνα σε επιφυλακή το προσωπικό ΕΔ


Ποια είναι τα δεδομένα που κάνουν την ελληνοτουρκική κρίση αυτού του καλοκαιριού πιο ανησυχητική από όσες προηγήθηκαν.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ελληνοτουρκικές κρίσεις υπήρ­ξαν αρκετές από το 1974 και μετά. Πάντα, ακόμη και στην κρίση των Ιμίων το 1996, υπήρχε «στο βάθος του τούνελ» ένα φως που έδειχνε ότι η επιλογή της αποκλιμάκωσης δεν ήταν μακριά. Η σημερινή κρί­ση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει πολλά πρωτόγνωρα στοιχεία, που ανησυχούν ιδιαίτερα τους επιτελείς των Ενόπλων Δυνά­μεων. Είναι η πρώτη φορά που εκτιμούν ότι η αντιπαράθεση με την Τουρκία έχει εισέλθει σε «αχαρτογράφητα νερά» και πως τίποτα απολύ­τως δεν μπορεί να αποκλειστεί: ακόμη και μια πολεμική σύρραξη, έστω περιορισμένης χρο­νικής διάρκειας.

Ποια είναι τα δεδομένα που κάνουν την ελ­ληνοτουρκική κρίση αυτού του καλοκαιριού πιο ανησυχητική από όσες προηγήθηκαν;

Ο χρόνος. Έχουμε ξεπεράσει ήδη τον ένα μή­να ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης σε στρατι­ωτικό επίπεδο! Για πάνω από ένα μήνα το προ­σωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται σε επιφυλακή. Άνθρωποι και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων δουλεύουν στο «κόκκινο». Η παρατεταμένη κρίση και η διαρκής κλιμάκωση είναι στρατηγική της Τουρκίας που θέλει να οδηγή­σει την Ελλάδα στο «λάθος». Σε ένα λάθος που θα της δώσει το «δικαίωμα» να προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης ρίχνοντας όμως την ευθύνη στην Ελλάδα.

Η επιμονή. Είναι η πρώτη φορά που, αν και τα τηλέφωνα χτυπούν διαρκώς στην Άγκυρα, το τουρκικό καθεστώς αρνείται να κάνει πίσω. Η γερμανική πρωτοβουλία για εκτόνωση έπε­σε στο κενό. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερι­κών Χάικο Μάας άκουσε τον Τούρκο ομόλο­γό του να απειλεί ευθέως την Ελλάδα, μετά τη συνάντηση που είχαν. Ο Ερντογάν δεν πτοείται από τις παραινέσεις Γερμανών και Αμερικα­νών να αποσύρει τα ερευνητικά και πολεμικά του πλοία από τη Μεσόγειο, για να αρχίσει ελ­ληνοτουρκικός διάλογος.

 «Πολεμικές επιχειρήσεις». Όπως επισημαί­νουν στρατιωτικοί, «κατά κάποιο τρόπο, ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ήδη σε εξέλιξη». Η αλήθεια είναι ότι στο ΓΕΕΘΑ λειτουργούν πραγματικά σε «πολεμικούς ρυθμούς». Για να φτάσουν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη στην Κύπρο, σχεδιάστηκε ολόκληρη επιχείρηση, την οποία συντόνισε ο ίδιος ο Αρ­χηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Στο Αιγαίο διαδραματίζονται γεγονότα «πολεμικά» και δεν αναφερόμαστε μόνο στη σύγκρουση της φρε­γάτας «Λήμνος» με την τουρκική «Kemal Reis». Στον βυθό του Αιγαίου ελληνικά και τουρκικά υποβρύχια «κυνηγούν» και «κυνηγιούνται»! Επιπλέ­ον, η Τουρκία χρησιμοποιεί κι άλλα «όπλα» για να πιέσει την Ελλάδα.

Σκάφη με μετανάστες βουλιά­ζουν στο Αιγαίο και η τουρκική ακτοφυλακή απαιτεί να αναλάβει την έρευνα-διάσωση. Το «όπλο» του προσφυγικού-μεταναστευτικού ο Ερντογάν δεν το έχει χρησιμοποιήσει σε μεγάλη κλίμακα στο Αιγαίο.

Οι αντιδράσεις της τουρκικής ηγεσίας σε κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης σε συνδυασμό με τις πολύ σκληρές δηλώσεις που έκαναν τις τελευταί­ες ημέρες ο Ερντογάν και κορυφαίοι υπουργοί του, δημιουργούν στους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ τη βεβαιότητα ότι «η Τουρκία είναι ικανή αυτή τη φορά να κάνει κάποια "χοντράδα"». Τι μορφή θα έχει αυτή η ενέργεια; Πολλά μπορούν να γίνουν με πιθανότερο, όπως εκτιμούν κάποιοι στρατιωτικοί, την απόβαση στρατιωτικών δυνάμεων σε κάποιο από τα πολλά μικρά και έρημα νησιά του Αιγαίου.

Ακόμη κι αν η Άγκυρα δεν τολμήσει κάτι τόσο ακραίο, η ανε­ξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης μπορεί να προέλθει από την αποστολή ενός γεωτρύπανου σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων. Όχι μόνο δεν αποκλείεται να συμβεί, αλλά μάλλον είναι το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή. Η τελευταία NAVTEX που εξέδωσαν οι Τούρ­κοι περιλαμβάνει τα οικόπεδα που θεωρούν δικά τους νοτιοανατολικά της Κρήτης! Έχει πολλές φορές επισημανθεί ότι το να εμφανι­στεί γεωτρύπανο σε περιοχή ελληνικών συμ­φερόντων δεν αφήνει πολλές επιλογές στην Αθήνα για το πώς θα αντιδράσει.

Ο φάκελος του Αρχηγού

Επιλογές υπάρχουν για όλα τα σενάρια. Στο ΚΥΣΕΑ της 10ης Αυγούστου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε μαζί του ένα φάκελο μέσα στον οποίο υπήρχαν οι έγγραφες εισηγήσεις του προς τον Πρωθυπουργό. Καθεμία από τις προτάσεις του αντιμετώπιζε τα σενάρια επι­θετικών ενεργειών της Τουρκίας. Η ελληνι­κή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να παίξει το χαρτί της διπλωματίας ελπίζοντας ότι τελι­κά θα βρεθεί ένας τρόπος αποκλιμάκωσης. Ωστόσο, ακριβώς επειδή υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες στην παρούσα κρίση, ο «φά­κελος Φλώρου» είναι πάντα έτοιμος για επα­ναξιολόγηση.

ΠΗΓΗ: REAL NEWS 30/08/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια