Έτσι θα δοθούν τα 4 πακέτα των αναδροµικών-Σε 2 δόσεις (Οκτώβριο και Δεκέµβριο) η καταβολή τους

Έτσι θα δοθούν τα 4 πακέτα των αναδροµικών-Σε 2 δόσεις (Οκτώβριο και Δεκέµβριο) η καταβολή τους


Της ΜΑΙΡΗΣ ΛΑΜΠΑΔΙΤΗ - lampaditim@yahoo.gr

Το πακέτο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Αναδρομικά 1,5 δισ. ευρώ στις συντάξεις - Τι συμβουλεύουν οι νομικοί τους συνταξιούχους για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη - Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σταθμίσουν αυτά που εξασφαλίζουν στο χέρι, αυτά που χάνουν, τα δικαστικά έξοδα και τον χρόνο αναμονής για τη διεξαγωγή της δίκης και στη συνέχεια να αποφασίσουν

Τέσσερα πακέτα αναδρομικών βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας για να πιστωθούν στους δικαιούχους πιθανότατα ως το τέλος Νοεμβρίου. Το οικονομικό επιτελείο καταβάλλει προσπάθεια να δοθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα τα ποσά στους συνταξιούχους, με την ελπίδα ότι μια ένεση ρευστότητας στην αγορά ύψους 1,4 δισ. ευρώ θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία.

1. Αναδρομικά 2015

Το πρώτο πακέτο αφορά τα αναδρομικά του 2015 από τις περικοπές των κύριων συντάξεων του 2012, τα οποία θα δοθούν σε 900.000 δικαιούχους του ιδιωτικού και περίπου 500.000 του δημόσιου τομέα (+απόστρατοι).

Δεν αποκλείεται τα αναδρομικά ποσά για τα οποία δικαιώθηκαν οι συνταξιούχοι κύριας σύνταξης μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να καταβληθούν σε δύο δόσεις. Το 50% του ποσού τον Οκτώβριο και το άλλο 50% τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει το φθινόπωρο τα αναδρομικά και στους συνταξιούχους του Δημοσίου (+απόστρατοι), χωρίς να περιμένει απαραίτητα την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο είναι το αρμόδιο δικαστήριο για τους συνταξιούχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Το ΣτΕ δικαίωσε του συνταξιούχους για το 11μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου 2015, και στην ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, στις 13 Μαΐου 2016. Εκτός του λογαριασμού μένουν τα κομμένα δώρα και οι περικοπές στις επικουρικές. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που θα εισπράξουν οι συνταξιούχοι θα είναι μειωμένα από 800 έως 2.000 ευρώ.

Το κλειδί της επίμαχης κυβερνητικής απόφασης είναι ότι όσοι λάβουν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων παραιτούνται από όλες τις άλλες αξιώσεις για την καταβολή αναδρομικών (δηλαδή από τα δώρα και τις επικουρικές), καθώς η σχετική τροπολογία αφήνει εκτός των καταβολών τα κομμένα δώρα και τις περικοπές των επικουρικών. Αντίθετα δεν παραγράφονται και παραμένουν ζωντανές οι αξιώσεις για 250.000 συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Μετά από αυτή την κόκκινη γραμμή που τράβηξε η κυβέρνηση, οι συνταξιούχοι εύλογο είναι να προβληματίζονται για την απόφαση που πρέπει να πάρουν. Μερίδα νομικών προεξοφλεί ότι οι αίθουσες των δικαστηρίων θα γεμίσουν και πάλι από δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που θα διεκδικούν τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές.

Ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, προσεγγίζοντας τον προβληματισμό των συνταξιούχων με ψύχραιμη ματιά, πιστεύει πως δεν υπάρχουν γενικές συστάσεις, καθώς η απόφαση είναι αλά καρτ για κάθε συνταξιούχο. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να σταθμίσουν αυτά που εξασφαλίζουν στο χέρι, αυτά που χάνουν, τα δικαστικά έξοδα και τον χρόνο αναμονής για τη διεξαγωγή της δίκης και στη συνέχεια να αποφασίσουν.

«Οι 250.000 συνταξιούχοι που έχουν ασκήσει αγωγές», εξηγεί ο κ. Μπούρλος, «δεν θα βρεθούν μπροστά σε κάποιο δίλημμα, καθώς παραμένει εν ενεργεία το δικαίωμά τους να συνεχίσουν να διεκδικούν δικαστικά τα αναδρομικά. Επομένως εισπράττουν το ποσό από τις κύριες συντάξεις και συνεχίζουν τις διεκδικήσεις τους. Η πλειοψηφία των συνταξιούχων που δεν έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη πρέπει καταρχήν να υπολογίσει το ύψος της απώλειας από τα δώρα και τις περικοπές των επικουρικών. Για παράδειγμα, συνταξιούχος της Εθνικής Τράπεζας περιμένει από την κύρια σύνταξη αναδρομικά 4.000 ευρώ. Καθότι δεν έχει περικοπές στην επικουρική (η τράπεζα έχει δικό της λογαριασμό επικούρησης), η απώλειά του αφορά μόνο τα δώρα ύψους 800 ευρώ. Κατά τη γνώμη μου, δεν αξίζει τον κόπο να παραιτηθεί από την είσπραξη των 4.000 για να διεκδικήσει τα 4.800 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, ο δικαιούχος έχει υψηλή κύρια και επικουρική σύνταξη. Δηλαδή περιμένει αναδρομικά από την κύρια σύνταξη ύψους 6.000 και χάνει 2.000 ευρώ (σύνολο 8.000 ευρώ) από τα δώρα και την επικουρική. Και σε αυτή την περίπτωση, παρότι η απώλεια δεν είναι αμελητέα, πρέπει να συνυπολογίσει τα δικαστικά έξοδα και τον χρόνο αναμονής, ο οποίος μπορεί να ξεπεράσει τα 4 χρόνια μέχρι η υπόθεση να φτάσει στο Εφετείο».

Παράλληλα εκτός επιστροφών μένουν πάνω από 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι, μεταξύ των οποίων και όλοι οι πρώην αγρότες, που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μεικτό εισόδημα από συντάξεις. Οι εν λόγω συνταξιούχοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα αφού δεν είχαν υποστεί περικοπές - είτε έχουν προσφύγει δικαστικά είτε όχι. Πάντως, αν θέλουν να διεκδικήσουν δικαστικά την επιστροφή των κομμένων δώρων θα πρέπει να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη τους επόμενους 4 μήνες έως το τέλος του 2020.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Λουκά Αποστολίδη, που έχει χειριστεί την υπόθεση, «όσοι δεν άσκησαν αγωγές δυνητικά μπορούν να αρκεστούν στην επιστροφή των αναδρομικών μόνο για την παροχή της σύνταξης ή να ασκήσουν αγωγές μέχρι τις 31/12/2020 και με νομική βεβαιότητα να πάρουν αναδρομικά για τις τρεις παροχές: σύνταξη, επικούρηση, δώρα.

Οι κυβερνώντες πιστεύουν ότι θα λειτουργήσει η ρήση “κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρει”. Η αντίληψη όμως αυτή δεν είναι σοβαρή και υπεύθυνη, τόσο νομικά όσο και κοινωνικά απέναντι στην πολυπληθέστερη κοινωνική κατηγορία των 2,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Έχουμε μιλήσει για “συνταγματική εκτροπή” και έλλειψη σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών και στον σεβασμό στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Η πρόσφατη τροπολογία όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα των αναδρομικών, αλλά αντίθετα πυροδοτεί νέους δικαστικούς αγώνες».

Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι δίκες που είναι εκκρεμείς θα συνεχιστούν κανονικά ως προς το σκέλος των δώρων και των επικουρικών, ενώ αναμένεται να κατατεθούν και νέες αγωγές από αυτούς που δεν έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Οι αξιώσεις του 2015 παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Συνεπώς, απομένουν 4 μήνες, μέσα στους οποίους μπορούν οι συνταξιούχοι να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Το ύψος των επιστροφών κυμαίνεται για κάθε συνταξιούχο από 550 έως 7.200 ευρώ μεικτά, μεσοσταθμικά 900 με 1.000 ευρώ.

Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 κύρια σύνταξη ή δύο κύριες συντάξεις:

1.000-1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 550 ευρώ
1.100-1.500 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 800 ευρώ
1.500-2.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 2.600 ευρώ
2.000-3.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ

2. Αναδρομικά για όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλιση

Μία ακόμη κατηγορία που αναμένεται να ωφεληθεί είναι 180.000 συνταξιούχοι που έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, ενώ ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις θα δουν όσοι προσεγγίζουν τα 40 χρόνια δουλειάς. Η ελάχιστη αύξηση εκτιμάται γύρω στο 2%, ενώ η μέγιστη κοντά στο 12%. Συνεπώς, η μέση αύξηση εκτιμάται γύρω στο 5%-6% ή στα 70-80 ευρώ/μήνα.

Η βελτίωση στα ποσοστά αναπλήρωσης που προέβλεψε ο νόμος Βρούτση δεν οδηγεί μόνο σε αύξηση των συντάξεων, αλλά και στην καταβολή αναδρομικών 12 μηνών, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο 2019, που εκδόθηκε η σχετική απόφαση του ΣτΕ. Τα αναδρομικά υπολογίζονται έως 2.156 ευρώ στην περίπτωση των συνταξιούχων που προσεγγίζουν τα 40 χρόνια ασφάλισης.

Με βάση τις εξαγγελίες, τα αναδρομικά ποσά αναμένεται να καταβληθούν τον Νοέμβριο, αλλά με διαφορετικό βηματισμό για κάθε ομάδα συνταξιούχων:

Πρώτον, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016, θα πάρουν τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις σε μία δόση.

Δεύτερον, οι παλιοί συνταξιούχοι που είχαν αποχωρήσει από την εργασία τους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (δηλαδή πριν από τις 12 Μαΐου του 2016) και δικαιούνται αύξηση με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα πάρουν τα αναδρομικά σε συνολικά πέντε δόσεις.

Τρίτον, μια μεγάλη μερίδα συνταξιούχων, περίπου 700.000, θα έχουν μόνο λογιστικές αλλαγές στο εκκαθαριστικό τους, λόγω της ύπαρξης της λεγόμενης
«προσωπικής διαφοράς», η οποία θα μειωθεί ή ακόμα και θα μηδενιστεί.

3. Αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι των απασχολούμενων συνταξιούχων

Στις αυξήσεις του φθινοπώρου συγκαταλέγεται και η αύξηση των συντάξεων για όσους εργάζονται, καθώς ο νόμος 4670/2020 μειώνει την «ποινή», με αποτέλεσμα η περικοπή της σύνταξης από 60% να περιορίζεται στο 30%. Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το νέο ποσό της σύνταξης ισχύει από τον Φεβρουάριο, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Βρούτση. Επομένως, οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και αναδρομικά 8-9 μηνών.

Οι αυξήσεις αφορούν ασφαλισμένους που συνταξιοδοτήθηκαν από τις 28 Φεβρουαρίου 2020 και μετά και ανέλαβαν εργασία ή δραστηριότητα είτε πριν είτε μετά τη συνταξιοδότησή τους, ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί κατά την ημερομηνία αυτή και ανέλαβαν εργασία μετά τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά και ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί κατά την ημερομηνία αυτή και οι οποίοι είχαν αναλάβει εργασία ή ιδιότητα ή δραστηριότητα, πριν από τις 28 Φεβρουαρίου.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος έπαιρνε σύνταξη 900 ευρώ τον μήνα. Όταν ξεκίνησε να εργάζεται του επιβλήθηκε «ψαλίδι» 540 ευρώ. Μετά τις αλλαγές η περικοπή στη σύνταξη θα είναι 270 ευρώ και τα υπόλοιπα 270 ευρώ θα πιστωθούν ως αύξηση στον λογαριασμό του.

Να σημειωθεί ότι με τον ίδιο νόμο δίνεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους που εργάζονται να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, κάτι που μέχρι σήμερα απαγορευόταν.

4. Αναδρομικά από την αύξηση της προσωρινής σύνταξης

Από τον Νοέμβριο του 2017 όσοι υπέβαλαν ή θα υποβάλλουν στο μέλλον ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης δικαιούνται το 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης. Ωστόσο, ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων που είχαν καταθέσει χειρόγραφες αιτήσεις μετά τον Μάιο του 2016 είχαν αδικηθεί καθώς ελάμβαναν ως προσωρινή σύνταξη το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών κατά τους 12 τελευταίους μήνες ασφάλισης. Με τη νέα διάταξη που θα τεθεί σε εφαρμογή το ύψος της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται και γι’ αυτούς και μάλιστα αναδρομικά στο 80% της οριστικής σύνταξης για τους μισθωτούς και στο 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ. Η αλλαγή αφορά τα Ταμεία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και όχι τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Επομένως, οι εν λόγω συνταξιούχοι που θα πάρουν αύξηση δικαιούνται και αναδρομικά 2-3 μηνών.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 30/08/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. ΑΛΛΟΣ ΛΕΕΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ,ΑΛΛΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟ,ΑΛΛΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ,ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.....🤔ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ.🤔😡

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ,ΕΓΙΝΕ ΔΥΟ ΔΟΣΕΙΣ ΕΕΕΕ;;;1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από κει που θα τα έδιναν εφάπαξ, τώρα 2 δόσεις???? Θα ακούσουμε πολλά ακόμα, ......Και από τέλος Σεπτεμβρίου φτάσαμε Νοεβριο Δεκέμβριο, στο τέλος θα δώσουν και τίποτα ψίχουλα, και Γεια σαςςςςςςςςςςςςςςςς.....Και ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που τους πιστεύουν..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 11μηνο.
    1)αρμόδιος υπουργός (24/9 TV) τ αναδρομικά εφάπαξ θα δοθούν, άλλος αρμόδιος υπουργος(31/8 TV) τ αναδρομικα άναμένεται να δοθουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
    Ο συντάκτης δεν αποκλείετε να δοθούν σε.......... 2 δόσεις οκτ και δεκεμβριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αλλα νταλλα της παρασκευης το γαλα αλλα λεει η θεια μου αλλα ακουν τα αυτια μου κ αλλες παροιμιες της παρομοιωδης κυβερνησης!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γράφει ο συντάκτης, όσοι είχαν το 2012 κύρια σύνταξη 1100-1500 ευρω αναμένεται να λαβουν 800 περίπου αναδρομικά.Η γνώμη μου είναι, για τα 1100 ναι, για τα πχ 1300-1500 είναι..... παραπάνω.
    Στην ΔΕΘ θα μάθουμε πότε θα δοθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εντωμεταξύ σε κανέναν πίνακα με αναδρομικά που έβγαζαν όλα τα Σάιτ το λιγότερα αναδρομικά έπαιζαν στα 1100 με 1200, τώρα πέσαμε ξαφνικά στα 500?????? Χαχαχαχα χαχαχαχα Στο τέλος 100 με 200 ευρώ θα πάρουμε και θα πούμε και Ευχαριστώ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χώρια ότι θα γίνουν πάλι λάθη άλλοι πολλά άλλοι λίγα άλλοι καθόλου, όπως έγινε και με τα προηγούμενα αναδρομικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΜΙΣΤΕΡ;1 ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ;;; ΤΟ ΜΑΝΤΕΙΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ;;; Ή ΝΑ ΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΧΑΡΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ;; ΕΕΕΕΕ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή