Αυτό είναι το σχέδιο για αλλαγές στη θητεία: Πόσο θα αυξηθεί-ποιοι θα πηγαίνουν στρατό από τα 18

Αυτό είναι το σχέδιο για αλλαγές στη θητεία: Πόσο θα αυξηθεί-ποιοι θα πηγαίνουν στρατό από τα 18

του Κώστα Σαρικά

Το σχέδιο για αλλαγές στη στρατιωτική θητεία που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και οι επιτελείς-Πόσο θα αυξηθεί και ποιοι θα πηγαίνουν στρατό από τα 18

Με συνεχείς συσκέψεις οι επιτελείς προετοιμάζουν τις προτάσεις τους προς την πολιτική ηγεσία έπειτα από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για αλλαγές στη θητεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται θετική τόσο στην αύξηση της θητείας όσο και στο ζήτημα της στράτευσης αμέσως μετά το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 18 αλλά με προϋποθέσεις και σχέδιο.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο αύξησης του χρόνου θητείας από τους 9 στους 12 μήνες για τον Στρατό Ξηράς όπως εκτιμάται θα έχει αξία εάν αυτό συνδυαστεί με υποχρεωτική παραμονή όλων των στρατεύσιμων για τουλάχιστον 6 έως 8 μήνες στις Μονάδες των συνόρων είτε αυτό αφορά τη Θράκη και κυρίως τον Έβρο είτε τα ακριτικά νησιά. Εκεί όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες και η επάνδρωση τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ανησυχητικά. Ειδικά όταν τα νησιά του Αρχιπελάγους έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα με ακόμη πιο έντονο τρόπο σε σχέση με το παρελθόν στο «στόχαστρο» της Άγκυρας.

Το φαινόμενο Μονάδες και Σχηματισμοί πρώτης γραμμής σε Έβρο και νησιά να έχουν ανάγκη από στρατεύσιμους ενώ σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη να υπερκαλύπτονται οι θέσεις μόνο προβληματισμό προκαλεί. Ακόμα κι αν η πολιτική ηγεσία αποφασίσει την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες εάν δεν τηρηθεί αυστηρά η υποχρεωτική μετάθεση των στρατεύσιμων στην παραμεθόριο περισσότερα προβλήματα θα δημιουργηθούν παρά θα επιλυθούν αναφέρουν με νόημα στρατιωτικές πηγές.

Στο ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 η εικόνα είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Ξαφνικά οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κληθούν να υποδεχτούν απότομα και μέσα σε ελάχιστους μήνες δεκάδες χιλιάδες νέους για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Σε αυτή την περίπτωση οι στρατεύσιμοι θα υπερκαλύψουν κατά πολύ τις ανάγκες ενώ και οι υποδομές ενδεχομένως δεν θα επαρκούν για να φιλοξενήσουν τόσο μεγάλο αριθμό στρατιωτών. Ταυτόχρονα οι Ένοπλες Δυνάμεις θα στερηθούν χρήσιμους επιστήμονες όπως γιατρούς και μηχανικούς απαραίτητους στο στράτευμα.

Οι επιτελείς προσανατολίζονται σε πρόταση που θα προβλέπει σταδιακά και κλιμακωτά την στράτευση των νέων με καταληκτικό έτος τα 24 ή τα 25 χρόνια. Έως τότε δηλαδή όλοι και χωρίς εξαίρεση θα πρέπει να έχουν υπηρετήσει την στρατιωτική τους θητεία.

«Κοιτάμε όλες τις πτυχές της θητείας» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18. «Θα μπαίνουν όλοι την ίδια ηλικία και αν κάποιος έχει περάσει στο πανεπιστήμιο, όπως γίνεται σε Κύπρο και Ισραήλ, θα μεταθέσει την είσοδό του για ένα χρόνο και θα υπηρετήσει τη θητεία του στα 18» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και το ζήτημα θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο για να φανεί πόσο ωφέλιμο μπορεί να είναι.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες, αφού όπως ο ίδιος είπε δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση. «Θα το θέσω στον δημόσιο διάλογο, πρέπει να το ζυγίσουμε και να δούμε πόσο ωφέλιμο είναι» τόνισε.

«Δεν είναι ταμπού η θητεία» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια της κυβέρνησης και όλα όσα προτίθεται να δρομολογήσει το επόμενο διάστημα.

Θεωρείται δεδομένο ότι αλλαγές στη θητεία θα υπάρξουν με πολιτική απόφαση και αφού σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες. Σαφώς οι προτάσεις του επιτελείου θα έχουν σύμφωνα με πληροφορίες βαρύνουσα σημασία στις τελικές αποφάσεις.


ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια