Απάντηση Μακρόν σε Τουρκία: Στέλνει Μαχητικά Ραφάλ και φρεγάτα στην Κρήτη

Απάντηση Μακρόν σε Τουρκία: Στέλνει Μαχητικά Ραφάλ και φρεγάτα στην Κρήτη


Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, λίγες ώρες μετά την παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δίνει η παρουσία δύο γαλλικών μαχητικών Rafale στην Κρήτη

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, η Γαλλία στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για ενίσχυση της παρουσίας της στην περιοχή δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Ραφάλ καθώς και τη φρεγάτα «Λαφαγιέτ».

Τα δύο αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα στην αεροπορική βάση της Πάφου, απογειώθηκαν σήμερα το πρωί με κατεύθυνση προς την Ελλάδα πετώντας πάνω από τον θαλάσσιο χώρο που έχει δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες με το Όρουτς Ρέις.

Πηγές από την Λευκωσία αναφέρουν ότι, τα αεροσκάφη ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσουν σήμερα, καθώς πραγματοποιούν περιπολίες στην ανατολική Μεσόγειο. Αναμένεται να σταθμεύσουν στη Κρήτη.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε εχθές την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Η ανακοίνωση έγινε σε συνέχεια του μηνύματος Μακρόν χθες το βράδυ για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

«Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία γίνεται γνωστό ότι ο Γάλλος πρόεδρος αποφάσισε η Γαλλία «να ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν πως Ελλάδα και Γαλλία έχουν συμφωνήσει να πραγματοποιήσουν και κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, που θα ανακοινωθούν άμεσα. Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ακόμα πως μεταξύ γειτονικών χωρών και συμμάχων στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να υπάρχει ειρηνικός διάλογος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια