Ξεκινά ξανά από τον Σεπτέμβριο η συζήτηση για την αγορά των δυο γαλλικών φρεγατών;


Βασίλης Σκουρής

Νέα οικονομική πρόταση, σαφώς βελτιωμένη, δεσμεύεται να καταθέσει το Παρίσι στις αρχές φθινοπώρου. Το παρασκήνιο και η «δυναμική παρέμβαση» του Μακρόν στην ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο.

Ξανά σε συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Παρισιού μπαίνει το θέμα της αγοράς των δυο γαλλικών φρεγατών Belharra, αγορά που ναυάγησε στα τέλη Ιουλίου, λίγο πριν την προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και την υπογραφή μιας σημαντικής αμυντικής συμφωνίας των δυο χωρών, που περιλάμβανε και την αγορά των φρεγατών.

Η γαλλική πλευρά αναμένεται να επανέλθει αρχές φθινοπώρου σε επαναδιαπραγμάτευση μεταξύ των δυο χωρών, με έμφαση στον τρόπο χρηματοδότησης της αγοράς, ίσως και του ύψους του ποσού των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε αρχικά οριστεί. Το θέμα, μάλιστα, έχει συζητηθεί σε επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της γαλλίδας ομολόγου, ενώ η απόφαση να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι η αγορά των δυο φρεγατών συνέβαλε τα μέγιστα στη δυναμική επανεμφάνιση του Εμμανουέλ Μακρόν και στη συνδρομή της χώρας μας στο Αιγαίο, κατά την παρούσα ελληνοτουρκική κρίση.

Ενδιαφέρον έχει πάντως το πώς θα αντιδράσουν Ουάσιγκτον και Βερολίνο στην επαναδιαπραγμάτευση για την αγορά των δυο γαλλικών φρεγατών, καθώς οι μεν αμερικάνοι φέρεται να πίεσαν για το ναυάγιο του Ιουλίου προωθώντας δικά τους οπλικά συστήματα, ενώ οι γερμανοί δεν θα ήθελαν την περαιτέρω ενίσχυση του Παρισιού στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και, κυρίως, δεν θα ήθελαν την ενίσχυση της Γαλλίας ως ενός αποκλειστικού αμυντικού βραχίονα της ΕΕ.

Το ναυάγιο της αγοράς των δυο γαλλικών φρεγατών είχαν αποκαλύψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας» στις 23 Ιουλίου, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Τότε μάλιστα είχε προγραμματιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει στάση στο Παρίσι και να υπογράψει με τον Εμμανουέλ Μακρόν την υπογραφή σημαντικής στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, παράλληλα με την ανακοίνωση της αγοράς των δυο γαλλικών φρεγατών από τη χώρα μας. Η ματαίωση της αγοράς από την Αθήνα προκάλεσε την οργή του Μακρόν, που προσκάλεσε επιδεικτικά στο Ελιζέ τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και προχώρησε ενώπιών του σε εξαγγελίες για την ενίσχυση του ρόλου της Γαλλίας στη Μεσόγειο και για τη στήριξη Ελλάδας και Κύπρου. Στην αρχική φάση της τωρινής κρίσης στο Αιγαίο, μάλιστα, ο Εμμανουέλ Μακρόν επέλεξε την ηχηρή απουσία, για να επανεμφανιστεί (μετά την οριστικοποίηση της επανέναρξης των συζητήσεων για τις φρεγάτες;) με πλήρη και δυναμική στήριξη στη χώρα μας, προωθώντας βεβαίως ταυτόχρονα και την παρουσία της χώρας του στη ΝΑ Μεσόγειο…

Τι έγραφαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» στις 23 Ιουλίου

Οριστική είναι τελικά και σύμφωνα με τις διασταυρωμένες πληροφορίες του iEidiseis, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αγοράσει τις δυο γαλλικές φρεγάτες, όπως επανειλημμένα είχε υποσχεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Εμανουέλ Μακρόν.

Ρόλο στη λήψη της απόφασης, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν την πορεία της διαπραγμάτευσης, έπαιξε η αύξηση της αρχικής τιμής που έδωσε το Παρίσι (τουλάχιστον δύο φορές επιμένουν οι ίδιες πηγές), ενώ μέτρησε πολύ και το γεγονός ότι θα ήταν έτοιμες το 2026, αρκετά αργά για τις ανάγκες μας, όπως εκτίμησε η κυβέρνηση.

Άλλες, ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο για πλούσιο και έντονο παρασκήνιο, με την Ουάσιγκτον να ασκεί πιέσεις προς την κατεύθυνση της μη επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων, καθώς δεν έμεινε ικανοποιημένη από την «προσφορά» της Αθήνας να δώσει στον αγοραστή των ναυπηγείων Ελευσίνας ένα μεγάλο πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών, παρά τη δύσκολη οικονομική θέση της χώρας.

Ρόλο, αν και όχι κύριο, στο να μην προχωρήσει η αγορά των γαλλικών φρεγατών από την ελληνική κυβέρνηση, φέρεται να έπαιξε και το Βερολίνο, που δεν ήθελε να υπάρξει εκτός της ΕΕ ένας αμυντικός πόλος, καθώς την αγορά θα ακολουθούσε στρατηγική αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, που ήδη διαθέτει μια άριστη σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία και -συνεπώς- θα δημιουργούνταν ένα στάτους στην περιοχή, που δεν θα ήταν αρεστός στην Γερμανία.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο είδος της αγοράς που θα προχωρήσει πλέον η Αθήνα, αλλά και ποια χώρα θα επιλεγεί. Επίσης, πώς θα αντιδράσει ο Εμανουέλ Μακρόν, παρά τις πολύ θετικές για τη χώρα μας δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του το μεσημέρι της Πέμπτης με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Η μη παρουσία γαλλικών φρεγατών στην πρόσφατη κρίση με την Τουρκία στα Δωδεκάνησα, όπως είχε υποσχεθεί ο Εμμανουέλ Μακρόν, η μη ανακοίνωση αμυντικής συμφωνίας των δυο χωρών με συνάντηση των δυο αρχηγών τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως είχε προαναγγελθεί στην Αθήνα, δείχνει ασφαλώς και τα πρώτα δείγματα της δυσαρέσκειας που επικρατεί στο Παρίσι για την ματαίωση της αγοράς από την Αθήνα…

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια