Η Ελληνική απάντηση στις πολεμικές ιαχές της Άγκυρας: «Γεράκια» στην Κύπρο-Ο Στόλος στο Αιγαίο


Με τις κινήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο η Αθήνα μετρά φίλους, συμμάχους αλλά και «ουδέτερους» θεατές την ώρα που η Άγκυρα απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Η αντίδραση των ΗΠΑ και η στάση της Ιταλίας.

Κώστας Σαρικάς

Στις πολεμικές απειλές Τσαβούσογλου και στο αλαζονικό βίντεο Ερντογάν με το τόξο στα χέρια οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απαντούν με εντυπωσιακή προβολή ισχύος από το Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος έως το Καστελόριζο και την Κύπρο. Με αντεπίθεση επιχειρησιακών δράσεων το Ελληνικό Επιτελείο δίνει το στίγμα ότι απέναντι στην διάθεση της Άγκυρας ,να ανεβάσει την ένταση ακόμη περισσότερο διατηρώντας στόλο και Oruc Reis σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, «σηκώνει το γάντι» και αποφασιστικά αναπτύσσει βήμα-βήμα με απόλυτη ψυχραιμία το δικό του σχέδιο.

Στην εμπρηστική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων αντιπαραβάλλει αυξημένη επαγρύπνηση, ανεβάζει το επίπεδο ετοιμότητας και προχωρά τόσο σε κινήσεις υψηλού συμβολισμού αλλά ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα ότι στο πρωτοφανές «μπρα-ντε-φερ» το οποίο εξελίσσεται εδώ και περισσότερο από ένα μήνα διαθέτει και υπομονή αλλά και αντοχή αναμένοντας τη λάθος κίνηση των γειτόνων.

Σε μια κίνηση – ματ η Πολεμική Αεροπορία απογείωσε από την 336 Μοίρα «ΟΛΥΜΠΟΣ» στον Άραξο ζεύγος μαχητικών F-16 block 52 adv. Tα «γεράκια» για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια πέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό «σμπαραλιάζοντας» την Τουρκική εναέρια επιτήρηση και αεράμυνα φτάνοντας χωρίς να γίνουν ούτε στιγμή αντιληπτά στην Κύπρο και την Αεροπορική Βάση της Πάφου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ». Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που έπιασαν στον «ύπνο» τους γείτονες. Τα Ελληνικά μαχητικά μάλιστα προσγειώθηκαν στη Μεγαλόνησο έπειτα από 20 χρόνια σε μια συμβολική κίνηση για να λάβουν μέρος μαζί με τα Γαλλικά Rafale στην τετραμερή άσκηση με συμμετοχή Ελλάδας, Γαλλίας, Κύπρου και πιθανότατα Ιταλίας.

Σχεδόν την ίδια ώρα Μονάδες του Ελληνικού Στόλου, υποβρύχια και φρεγάτες μαζί με «γεράκια» από άλλες Πολεμικές Μοίρες ξεκινούσαν τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση Νότια του Καστελόριζου και Νοτιοανατολικά της Ρόδου, εκεί όπου η Άγκυρα αμφισβητεί μέρος της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Πάνω στα Ελληνικά Πολεμικά πλοία βρίσκονται και άνδρες Ειδικών Επιχειρήσεων, εκπαιδευμένοι στον ανορθόδοξο πόλεμο και σε κάθε είδους αμφίβιες αποστολές.

Το ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός Κωνσταντίνος Φλώρος απαντούν στην αυξανόμενη Τουρκική προκλητικότητα με μια σειρά ασκήσεων οι οποίες σταδιακά αναμένεται να κορυφωθούν εάν οι γείτονες συνεχίσουν να «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» συντηρώντας και αυξάνοντας την ένταση.

Το πρώτο «καμπανάκι» για την Άγκυρα ήταν το «στραπάτσο» της φρεγάτας Kemal Reis από το ΛΗΜΝΟΣ. Ακολούθησε η εφιαλτική καταδίωξη των Τουρκικών υποβρυχίων ενώ η Πολεμική Αεροπορία «τιμώρησε» τους προκλητικούς Τούρκους πιλότους τρέποντάς τους σε άτακτη φυγή, με χρήση flares και πανικόβλητους ελιγμούς στα όρια της συντριβής.

Ταυτόχρονα με τις κινήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο η Αθήνα μετρά φίλους, συμμάχους αλλά και «ουδέτερους» θεατές την ώρα που η Άγκυρα απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερα προβληματίζει η στάση των Ιταλών, με τη Ρώμη, αν και μέλος της ΕΕ όχι απλά να τηρεί ίσες αποστάσεις αλλά συχνά να στηρίζει σιωπηρά την Τουρκική προκλητικότητα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που ακόμα και οι Αμερικανοί αποφεύγουν πλέον σχεδόν κάθε επαφή στη θάλασσα με Τουρκικά Πολεμικά πλοία για κοινές ασκήσεις μόλις χθες, δύο Ιταλικά Πολεμικά πλοία- η φρεγάτα DURAND DE LA PENNE και το πετρελαιοφόρο ETNA-έλαβαν μέρος μαζί με δύο Τουρκικές φρεγάτες-GOKSU και FATIH- σε συνεκπαίδευση Νότια της Κρήτης. Οι γείτονες φυσικά δεν έχασαν την ευκαιρία και άμεσα δημοσιεύσαν σχετικές φωτογραφίες.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια