3η εβδομάδα επιχειρησιακής ετοιμότητας για τις ΕΔ: Η Τουρκία επιχειρεί να βάλει φωτιά στη Μεσόγειο


Εδώ και μέρες οι Επιτελείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο δεν ήταν αισιόδοξοι για την αποκλιμάκωση. Παρατηρούσαν και πληροφορούνταν τις τουρκικές κινήσεις οι οποίες ανέδυαν την «οσμή» της παράτασης της παράνομης ναυτικής οδηγίας.

Από: Hellasjournal

Αρκετά από τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας, την τελευταία εβδομάδα εναλλάσσονταν στην ανοιχτή θάλασσα και τα πληρώματά τους απολάμβαναν την ευκαιρία να μην θαλασσοδέρνονται. Σε αντίθεση τα Ελληνικά πληρώματα παραμένουν εκεί που τους έχει τάξει η υπηρεσία και η πατρίδα και δεν θέλουν να φύγουν εφόσον η γείτονα διαρκώς κλιμακώνει.

Οι πληροφορίες και εκτιμήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας για τις προθέσεις της Τουρκίας δικαιώνονται στον απόλυτο βαθμό και αυτός είναι ο λόγος όπου οι κατευθύνσεις παραμένουν στο ίδιο μοτίβο που είναι η διάρκεια της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Μάλιστα σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, ότι πλέον επιχειρείται κι ένας πόλεμος φθοράς κυρίως για τα μέσα αλλά και για το προσωπικό.

Η εμπρηστική ρητορική έχει μεταβιβαστεί στο πεδίο, με την ελπίδα ότι η Αθήνα θα «τσιμπήσει» και θα αλλάξει στάση ακολουθώντας τον δρόμο της έντασης που επιχειρεί η γείτονα.

Η πρόκληση μέσω της παράτασης της navtex για ακόμη τέσσερις ημέρες είναι και μια απάντηση προς την εσωτερική «ελίτ» αλλά κυρίως προς τη Γερμανία και όποια άλλη χώρα πιέζει την Αθήνα να κάτσει στο τραπέζι ενός διαλόγου με την παραβατική Τουρκία.

Σε πολεμική διάταξη ο Ελληνικός στόλος… Σε κρουαζιέρα τα πλοία της Τουρκίας

Η Αθήνα έχει στείλει πολλά σαφή μηνύματα και ένα από αυτό είναι η πολεμική διάταξη του Ελληνικού στόλου, την στιγμή που οι μονάδες επιφανείας της Τουρκίας βρίσκονται εν πλω στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο υπό τη διάταξη «κρουαζιέρας».

Υπό τις βλέμμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, οι επιχειρησιακοί Αξιωματικοί του Στόλου από την αρχή της κρίσης «κέντησαν» το Αρχιπέλαγος με την μπλε σημαία των πολεμικών καραβιών με τέτοιον τρόπο που δεν έχουν αφήσει, δεκαπέντε ημέρες μετά, το παραμικρό περιθώριο στα τουρκικά πλοία να ελέγξουν μια περιοχή.

Την ώρα μάλιστα που η Τουρκία παίζει με τις εντυπώσεις και με την επικοινωνία, η Αθήνα έχει αποφασίσει να κινείται στο διπλωματικό επίπεδο ενώ επιχειρησιακά τα μηνύματα που έχουν σταλεί είναι σαφή για την υπεροχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι Επιτελείς έχουν αντιληφθεί ότι σε αυτή την ένταση δεν έχουν να κάνουν ούτε με αντάρτες, ούτε με μισθοφόρους αλλά με έναν συντεταγμένο στρατό που διαθέτει μέσα, ισχύ και νατοϊκή εκπαίδευση.

Κατά συνέπεια οι Αξιωματικοί της Τουρκίας μετρούν ιδιαίτερα το γεγονός πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν παραταχθεί με πολεμική διάταξη, περιμένοντας εντολές από το Επιτελείο, εφόσον πάρει κι εκείνο το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία.

Παράταση γενικού συναγερμού

Τα πολεμικά πλοία παραμένουν στο Αρχιπέλαγος από τη Σαμοθράκη μέχρι τη Στρογγύλη κι από τη νότια Κρήτη μέχρι και το ανατολικό όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην Πολεμική Αεροπορία μόνο λίγα μαχητικά έχουν «ξεφορτωθεί» ώστε οι ιπτάμενοι να πετούν για εκπαιδευτικούς λόγους και κυρίως οι πιο νεαροί.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών διατηρούνται με τα όπλα τους στους φορείς των πτερύγων στα αεροσκάφη και τους έμπειρους αεροπόρους να ξέρουν ο καθένας την αποστολή του.

Στον Έβρο και τα νησιά ο Στρατός Ξηράς είναι και εκείνος «on alert» με τα στελέχη τους να παραμένουν εντός των μονάδων και να παρατηρούν οτιδήποτε απαιτείται ώστε να ενημερώνουν τα επιχειρησιακά κέντρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια